Berlin pozdravlja objavu Tilersona

Njemačka je pozdravila objavu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da "istražuje" mogućnosti za dijalog sa Sjevernom Korejom o nuklearnom i raketnom programu i pozvao je Vašington da preduzme sličan korak sa Iranom.

Svijet 01.10.2017 | 14:45
Berlin pozdravlja objavu Tilersona
Šef njemačke diplomatije takođe je upozorio da bi uzmicanje od nuklearnog sporazuma sa Iranom postignutog 2015. godine narušilo kredibilitet Vašingtona u pregovorima sa Sjevernom Korejom.

"Ovo je upravo ispravan smjer. Sjevernoj Koreji se savjetuje da ovu ponudu shvati ozbiljno. Želio bih da vidim i sličnu ponudu za Iran. Ako SAD izađu iz sporazuma sa Iranom time će narušiti kredibilitet ponude Sjevernoj Koreji", zaključio je Gabrijel.

Tokom 2015. godine Teheran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, ali predsjednik Donald Tramp je dogovor nazvao "sramotnim" i Vašington je prošlog mjeseca saopštio da razmatra mogućnost povlačenja.

Njemačka je jedna od nekolicine zapadnih država sa stalnom Ambasadom u Pjongjangu i zastupa mirnodopski pristup ka deeskalaciji tenzija na Korejskom poluostrvu i Berlin je kritikovao Trampovu retoriku.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar