САД: Пјонгјанг не жели преговоре

Амерички Стејт департмент саопштио је да, иако постоје отворени канали за комуникацију са Северном Корејом, режим Пјонгјанга не показује интересовање за преговоре о одустајању од свог нуклеарног наоружања.

Свијет 01.10.2017 | 11:23
 САД: Пјонгјанг не жели преговоре
"Упркос уверавањима да САД нису заинтересоване за подстицање краха садашњег режима или промене власти нити за убрзање уједињења полуострва или мобилизацију снага северно од ДМЗ (Корејске демилитаризоване зоне), севернокорејски званичници нису показали да су заинтересовани нити спремни за преговоре о денуклеаризацији", саопштила је портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт, преноси АФП.

Раније данас, амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је да САД имају отворене канале комуникације са Северном Корејом и истражују да ли је тај режим спреман да приступи преговорима о одустајању од нуклеарног програма.

"Покушавамо, останите укључени. Тражили смо, имамо линије комуникације са Пјонгјангом. Нисмо у мрачној ситуацији, имамо два три отворена канала ка Пјонгјангу. Можемо да разговарамо са њима и разговарамо са њима", рекао је Тилерсон новинарима у Пекингу, након разговора са кинеским званичницима, пренео је АФП.

Упитан да ли је посредник у контактима Кина, Тилерсон је рекао да САД има сопствене канале.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар