SAD: Pjongjang ne želi pregovore

Američki Stejt department saopštio je da, iako postoje otvoreni kanali za komunikaciju sa Severnom Korejom, režim Pjongjanga ne pokazuje interesovanje za pregovore o odustajanju od svog nuklearnog naoružanja.

Svijet 01.10.2017 | 11:23
 SAD: Pjongjang ne želi pregovore
"Uprkos uveravanjima da SAD nisu zainteresovane za podsticanje kraha sadašnjeg režima ili promene vlasti niti za ubrzanje ujedinjenja poluostrva ili mobilizaciju snaga severno od DMZ (Korejske demilitarizovane zone), severnokorejski zvaničnici nisu pokazali da su zainteresovani niti spremni za pregovore o denuklearizaciji", saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenosi AFP.

Ranije danas, američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da SAD imaju otvorene kanale komunikacije sa Severnom Korejom i istražuju da li je taj režim spreman da pristupi pregovorima o odustajanju od nuklearnog programa.

"Pokušavamo, ostanite uključeni. Tražili smo, imamo linije komunikacije sa Pjongjangom. Nismo u mračnoj situaciji, imamo dva tri otvorena kanala ka Pjongjangu. Možemo da razgovaramo sa njima i razgovaramo sa njima", rekao je Tilerson novinarima u Pekingu, nakon razgovora sa kineskim zvaničnicima, preneo je AFP.

Upitan da li je posrednik u kontaktima Kina, Tilerson je rekao da SAD ima sopstvene kanale.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar