АБА - Анализа и најава: Нека нова Звезда!

Почетак новог циклуса за браниоца трона АБА лиге. Нови тим, нови тренер, старе амбиције.

Кошарка 01.10.2017 | 15:15
АБА - Анализа и најава: Нека нова Звезда!
Прошла сезона оцењена је као једна од најуспешнијих у историји Црвене звезде, али ће у ову нову бранилац титуле у АБА лиги ући у значајно промењеном саставу. И играчком и тренерском. Уместо Дејана Радоњића тренер је постао Душан Алимпијевић, промењен је читав костур екипе јер једноставно није било средстава да се задрже носиоци из прошле сезоне попут Јовића, Џенкинса, Кузмића, Симоновића...

Колико год Звезда била учесник Евролиге, ова сезона ће бити апсолутно посвећена одбрани трона на Јадрану јер само тако црвено-бели могу да одрже континуитет игара у најјачем европском шампионату и догодине. Дакле, титула у АБА лиги и "стварање" , односно напредак играча, биће приоритет Звезде у овој сезони.

Са чиме црвено-бели нападају одбрану АБА лиге?

Кренимо од плејмејкерских позиција. Звезда је дуго чекала појачање на овом месту, вагала, није хтела да буде брзоплета са избором јер се зна колико је ово важна тачка у тиму и избор је пао на Тејлора Рочестија. Звезди је требало искуство, Рочестију да поново заигра у Евролиги и ствари су се поклопиле.

Ради се о леворуком играчу, не превише снажне грађе, али зато са брзим мозгом и брзим рукама. Интелигентан играч који доста више може да пружи у нападу. О томе говори и чињеница да је освојио награду Алфонсо Форд за најбољег стрелца Евролиге 2015. године. Дакле, неко ко би требало да појача ритам када треба, да стане на лопту када треба. Да диктира ритам. Рочести је играо за репрезентацију Црне Горе, тако да добро познаје ово поднебље. То може да му помогне у адаптацији.

Уз њега би требало да сазрева Никола Радичевић. Момак који је драфтован од стране Денвера, играч који је наступао у АЦБ лиги и неко ко би могао да буде опција за садашњост, али и будућност Звезде. И он је леворук, моћи ће доста да учи од прекаљеног Рочестија и допринесе на паркету, посебно одбраном и енергијом. Има вица у игри, само треба да га употреби и то онда изгледа јако лепо на терену. Поготово у продору што му је јача страна од шута.

Капитен овог тима је Бранко Лазић. Он ће бити продужена рука Душана Алимпијевића на паркету, има доста искуства, зна како се носи дрес Звезде. Очекује се од њега да командује одбраном и затегне је у неку руку у односу на издања Звезде на Криту. Проблем је што ће Лазић бити вероватно ван тима у прва два, три кола због повреде, постепено ће се уводити у тренинг после повреде и касније се очекује да буде онај стари кога су навијачи прошле сезоне називали ЛеБранко.

На тим позицијама двојке и тројке очекује се допринос Џејмса Фелдина. Вероватно и најзвучније појачање Звезде овог лета стигло из Панатинаикоса. Ради се о шутеру коме када крене може потпуно да вас затрпа. Али, може и да има проблем када шут стане и када сам мора да креира себи шансу за шут. Одличан је када се извлачи иза блокова и нема сумње да ће Алимпијевић имати “специал акције” за њега.

Биће интересантно видети колико су Огњен Добрић и Немања Дангубић радили преко лета и колико ће моћи да пруже. Ради се о играчима који могу добро да затегну одбрану. Да одиграју јако лепо у ставу попут Дангубића, или да буду агресивни на првом пасу попут Добрића. Огњен је најавио да би његова левица могла да буде корисна и у шуту за три поена, чини се да је у доброј форми, док ће Дангубић морати да подигне реализацију шута која често није на нивоу.

У свему томе помагаће им Марко Кешељ који је стигао из Остендеа. Искусан играч, бивши репрезентативац. Уколико Кешељ крене да игра као што је знао, ако му проради шут, може да буде веома добра аквизиција. Али, биће му потребно времена за тако нешто. И питање је да ли ће успети у том “враћању”.

Сада долазимо до позиција четири и пет које су можда и највећи изазов за Звезду у овој сезони.

Лесор за сада обавља добар посао, показао је велики потенцијал, могао би да буде прави добитак за Звезду. Рођен је 1995. године што каже да је време тек пред њим и Алимпијевићје више пута истакао да воли да ради са Матијасом који је вредан, предан и увек мотивисан за тренинг.

Мање добар утисак оставили су Никола Јовановић и Стефан Јанковић. Имају потенцијала,али се види да се нису навикли још на европски стил игре. Па чак и да им треба мало више слободе у игри. Јанковићу да покаже ту игру један на један и свој добар шут, а Јовановићу да искористи 211 центиметара висине да се бори под кошем. Мада, питање је колико ће имати места у игри поред Лесора и Антића.

Поменусмо Пера. Човек који је освајао Евролигу, који има изузетно велико искуство, који је играо у НБА лиги, али и има 35 година. Биће он микс свега тога. Могао би много да помогне Звезди, да регулише мало рекет, помогне у скоку, као и у шуту. Не треба очекивати да проводи по 25, 30 минута на паркету, али ће бити од велике важности за овај млади тим Звезде. Најчешће га можемо очекивати на позицији “пет”.

Попут њега биће од велике важности и Милко Бјелица. Искусан играч који је овог лета добио јако битну улогу на четворци. Више напада кош, на припремама је био покретач много акција, а велики број напада се баш завршавао његовим нападима “зидајући” испод коша.

Уз све то, Дејан Давидовац, Стефан Лазаревић и Драган Апић, момци пристигли из ФМП-а, ће бити ту да чекају своју шансу.

Укупан утисак, и потенцијално највећи проблем за Звезду, је да црвено-бели немају изразиту класичну петицу. Високу и снажну. Која ће да контролише рекет. И то може да прави проблем и код напада у рекету, али код одбране. Да се контролише дефанзивни скок који је за сада “климав”. Први центар је Матијас Лесор, висок 205 центиметара. Примера ради, Кешељима 208.

Видело се то на мечу против Олимпијакоса на Криту када се Никола Милутинов надавао кошева из рекета. Уколико Звезда буде нашла решење за екипе које буду имале доминантне центре, и уколико буде ефикасно бранила пик ен рол - имаће добру полазну тачку за добар резултат. Посебно ако у нападу буде профункционисала та "смалл балл" игра која је последњих година у експанзији.

Ово је нека нова Звезда. Биће осцилација, то је сигурно, посебно на старту сезоне. На папиру је Звезда фаворит за освајање АБА лиге уз Цедевиту, Будућност, Партизан… На терену може да буде и много боља, али и слабија од тога. 

Видећемо на коју страну ће отићи тас на ваги.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар