ABA - Analiza i najava: Neka nova Zvezda!

Početak novog ciklusa za branioca trona ABA lige. Novi tim, novi trener, stare ambicije.

Košarka 01.10.2017 | 15:15
ABA - Analiza i najava: Neka nova Zvezda!
Prošla sezona ocenjena je kao jedna od najuspešnijih u istoriji Crvene zvezde, ali će u ovu novu branilac titule u ABA ligi ući u značajno promenjenom sastavu. I igračkom i trenerskom. Umesto Dejana Radonjića trener je postao Dušan Alimpijević, promenjen je čitav kostur ekipe jer jednostavno nije bilo sredstava da se zadrže nosioci iz prošle sezone poput Jovića, Dženkinsa, Kuzmića, Simonovića...

Koliko god Zvezda bila učesnik Evrolige, ova sezona će biti apsolutno posvećena odbrani trona na Jadranu jer samo tako crveno-beli mogu da održe kontinuitet igara u najjačem evropskom šampionatu i dogodine. Dakle, titula u ABA ligi i "stvaranje" , odnosno napredak igrača, biće prioritet Zvezde u ovoj sezoni.

Sa čime crveno-beli napadaju odbranu ABA lige?

Krenimo od plejmejkerskih pozicija. Zvezda je dugo čekala pojačanje na ovom mestu, vagala, nije htela da bude brzopleta sa izborom jer se zna koliko je ovo važna tačka u timu i izbor je pao na Tejlora Ročestija. Zvezdi je trebalo iskustvo, Ročestiju da ponovo zaigra u Evroligi i stvari su se poklopile.

Radi se o levorukom igraču, ne previše snažne građe, ali zato sa brzim mozgom i brzim rukama. Inteligentan igrač koji dosta više može da pruži u napadu. O tome govori i činjenica da je osvojio nagradu Alfonso Ford za najboljeg strelca Evrolige 2015. godine. Dakle, neko ko bi trebalo da pojača ritam kada treba, da stane na loptu kada treba. Da diktira ritam. Ročesti je igrao za reprezentaciju Crne Gore, tako da dobro poznaje ovo podneblje. To može da mu pomogne u adaptaciji.

Uz njega bi trebalo da sazreva Nikola Radičević. Momak koji je draftovan od strane Denvera, igrač koji je nastupao u ACB ligi i neko ko bi mogao da bude opcija za sadašnjost, ali i budućnost Zvezde. I on je levoruk, moći će dosta da uči od prekaljenog Ročestija i doprinese na parketu, posebno odbranom i energijom. Ima vica u igri, samo treba da ga upotrebi i to onda izgleda jako lepo na terenu. Pogotovo u prodoru što mu je jača strana od šuta.

Kapiten ovog tima je Branko Lazić. On će biti produžena ruka Dušana Alimpijevića na parketu, ima dosta iskustva, zna kako se nosi dres Zvezde. Očekuje se od njega da komanduje odbranom i zategne je u neku ruku u odnosu na izdanja Zvezde na Kritu. Problem je što će Lazić biti verovatno van tima u prva dva, tri kola zbog povrede, postepeno će se uvoditi u trening posle povrede i kasnije se očekuje da bude onaj stari koga su navijači prošle sezone nazivali LeBranko.

Na tim pozicijama dvojke i trojke očekuje se doprinos Džejmsa Feldina. Verovatno i najzvučnije pojačanje Zvezde ovog leta stiglo iz Panatinaikosa. Radi se o šuteru kome kada krene može potpuno da vas zatrpa. Ali, može i da ima problem kada šut stane i kada sam mora da kreira sebi šansu za šut. Odličan je kada se izvlači iza blokova i nema sumnje da će Alimpijević imati “special akcije” za njega.

Biće interesantno videti koliko su Ognjen Dobrić i Nemanja Dangubić radili preko leta i koliko će moći da pruže. Radi se o igračima koji mogu dobro da zategnu odbranu. Da odigraju jako lepo u stavu poput Dangubića, ili da budu agresivni na prvom pasu poput Dobrića. Ognjen je najavio da bi njegova levica mogla da bude korisna i u šutu za tri poena, čini se da je u dobroj formi, dok će Dangubić morati da podigne realizaciju šuta koja često nije na nivou.

U svemu tome pomagaće im Marko Kešelj koji je stigao iz Ostendea. Iskusan igrač, bivši reprezentativac. Ukoliko Kešelj krene da igra kao što je znao, ako mu proradi šut, može da bude veoma dobra akvizicija. Ali, biće mu potrebno vremena za tako nešto. I pitanje je da li će uspeti u tom “vraćanju”.

Sada dolazimo do pozicija četiri i pet koje su možda i najveći izazov za Zvezdu u ovoj sezoni.

Lesor za sada obavlja dobar posao, pokazao je veliki potencijal, mogao bi da bude pravi dobitak za Zvezdu. Rođen je 1995. godine što kaže da je vreme tek pred njim i Alimpijevićje više puta istakao da voli da radi sa Matijasom koji je vredan, predan i uvek motivisan za trening.

Manje dobar utisak ostavili su Nikola Jovanović i Stefan Janković. Imaju potencijala,ali se vidi da se nisu navikli još na evropski stil igre. Pa čak i da im treba malo više slobode u igri. Jankoviću da pokaže tu igru jedan na jedan i svoj dobar šut, a Jovanoviću da iskoristi 211 centimetara visine da se bori pod košem. Mada, pitanje je koliko će imati mesta u igri pored Lesora i Antića.

Pomenusmo Pera. Čovek koji je osvajao Evroligu, koji ima izuzetno veliko iskustvo, koji je igrao u NBA ligi, ali i ima 35 godina. Biće on miks svega toga. Mogao bi mnogo da pomogne Zvezdi, da reguliše malo reket, pomogne u skoku, kao i u šutu. Ne treba očekivati da provodi po 25, 30 minuta na parketu, ali će biti od velike važnosti za ovaj mladi tim Zvezde. Najčešće ga možemo očekivati na poziciji “pet”.

Poput njega biće od velike važnosti i Milko Bjelica. Iskusan igrač koji je ovog leta dobio jako bitnu ulogu na četvorci. Više napada koš, na pripremama je bio pokretač mnogo akcija, a veliki broj napada se baš završavao njegovim napadima “zidajući” ispod koša.

Uz sve to, Dejan Davidovac, Stefan Lazarević i Dragan Apić, momci pristigli iz FMP-a, će biti tu da čekaju svoju šansu.

Ukupan utisak, i potencijalno najveći problem za Zvezdu, je da crveno-beli nemaju izrazitu klasičnu peticu. Visoku i snažnu. Koja će da kontroliše reket. I to može da pravi problem i kod napada u reketu, ali kod odbrane. Da se kontroliše defanzivni skok koji je za sada “klimav”. Prvi centar je Matijas Lesor, visok 205 centimetara. Primera radi, Kešeljima 208.

Videlo se to na meču protiv Olimpijakosa na Kritu kada se Nikola Milutinov nadavao koševa iz reketa. Ukoliko Zvezda bude našla rešenje za ekipe koje budu imale dominantne centre, i ukoliko bude efikasno branila pik en rol - imaće dobru polaznu tačku za dobar rezultat. Posebno ako u napadu bude profunkcionisala ta "small ball" igra koja je poslednjih godina u ekspanziji.

Ovo je neka nova Zvezda. Biće oscilacija, to je sigurno, posebno na startu sezone. Na papiru je Zvezda favorit za osvajanje ABA lige uz Cedevitu, Budućnost, Partizan… Na terenu može da bude i mnogo bolja, ali i slabija od toga. 

Videćemo na koju stranu će otići tas na vagi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar