ЕП: Српкиње од 18.30 играју за финале са Турском!

Женска одбојкашка репрезентација Србије у полуфиналу првенства Европе играће против Турске од 18. 30 сати.  Девојке, ви се питате за све! А злата вредите… Србија данас игра полуфинале Европског првенства.

Остали спортови 30.09.2017 | 12:15
ЕП: Српкиње од 18.30 играју за финале са Турском!
Турска је у петак у четвртфиналу направила изненађење победом против Русије 3:0 (27:25, 25:18, 25:20).

У првом полуфиналу, од 16 сати, играће Холандија и Азербејџан, након што је селекција домаћина савладала Немачку 3:0 (25:20, 25:18, 25:21).

У четвртфиналу у четвртак Србија је савладала Белорусију 3:0 (25:19, 25:12, 25:14), а Холандија селекцију Италије, такође 3:0 (25:17, 25:20, 25:13). 

Наше одбојкашице играју феноменално на турниру и нису доживеле нити један пораз, пошто су редом падале Чешка, Холандија и Белгија, а потом и у четвртфиналу поменута селекција Белорусије. 

После тријумфа у четвртини финала, селектор Зоран Терзић био је задовољан убедљивом игром његових девојака. 

"Можемо да будемо задовољни убедљивом победом и игром, с тм што морамо да будемо свесни да Белорусија не припада европском врху и да треба са још више енергије и мотива уђемо у следећу утакмицу која ће бити сигурно много тежа. Важно је да се девојке осећају добро на терену и да играју пуном снагом и да не бирају противника, у смислу да против неких играју слабије а против неких јаче", рекао је Терзић после меча.

Све је до сада функционисало беспрекорно. Низале су се победе, игра је била све боља и боља. Али још ништа значајно није урађено с обзиром колико ова генерација вреди. А вреди за злато!

Данас за српске одбојкашице креће оно најважније - расплет у борби за медаље на ЕП у Азербејџану. По свему приказаном, наше девојке су до сада показале да заслужују златну медлају, али за то је потребно да пређу још два корака. Први је данас у полуфиналу против Турске од од 18.30 часова уз директан пренос на РТС 2.

Зоран Терзић је маестрално командовао до сада, зналачки темпирао форму и подизао ниво игре тако да имамо све могуће разлоге за оптимизам уочи окршаја са Туркињама. Иако смо данас преко пута очекивали Рускиње. Ипак, Турска је скинула Рускиње са европског трона, заказала полуфинале са Србијом и показала своје адуте и разлоге због којих се нада победи и пласману у финале.
“Туркиње имају своје добре стране, али имају и много лоших. Верујем да то можемо на прави начин да искористимо, одиграмо добру утакмицу и добијемо. Сигурно неће бити лако, али се надам да имамо снаге и памети. Онај ко је гледао утакмицу је видео да Русија није имала никакве шансе. Турска је играла добро, Русија испод сваког свог нивоа”, каже селектор Терзић.

Ипак, и поред турске победе над Русијом, и поред тога то на клупи имају тренерског вука Ђованија Гуидетија, коначан исход ће више зависити од наше репрезентације. Српкиње су најбоља екипа овог турнира, оне играју најбољу одбојку и оне су те које су по свему приказаном заслужиле да се нађу и финалу и нападну злато које им је на неким претходним такмичењима замало измицало из руку.

Зоран Терзић већ има европско злато. Оно од пре шест година када смо били домаћини. Из те генерације га имају и Тијана Малешевић, Милена Рашић и Сања Малагурски које су и данас у екипи. Тада су нас предводиле Јована Бракочевић, Маја Огњеновић, Сузана Ћебић… Данас можда имамо и још бољи тим. Само треба да се то докаже и на паркету.

Најбоља коректорка на планети Тијана Бошковић је разлог због којег се ривалкама тресу колена. Бранкица Михајловић је међу најбољим нападачима на свету на њеној позицији. Милена Рашић се уздигла до статуса једне од најбољих блокерки света. Бојана Живковић је сјајно ускочила у патике Маје Огњеновић. До сада је све функционисало одлично и само треба да се тако настави.

Туркиње немају велике звезде попут наше репрезентације. Али имају играчице из неких од најбољих клубова Европе. Додуше, оне немају кључне улоге у тим клубовима већ су тамо главне звезде наше одбојкашице попут Тијане Бошковић у Езачибашију или Милене Рашићу Вакифбанку. Међутим, огромна улагања у женску одбојку одржавају Туркиње у врху.  

Све то говори да је квалитет на нашој страни. Цело првенство на којем су наше изгубиле само један сет у небитном мечу против Белгије говоре да смо најбоља екипа на турниру. Туркиње су се провукле кроз групу са једном победом и два пораза, потом играле плеј-оф са Пољском где су се уздигле и на том таласу самопоуздања се реванширале Рускињама у полуфиналу када је било битније. Тај вољни моменат, самопоуздање и жеља наших ривали су њихово најјаче оружје и ако на том нивоу будемо једнаки, наш суви квалитет мора да пресуди.

На европским првенствима смо се са Турском сусретали шест пута и победили у четири наврата. У припремном периоду смо са њима у Белеку одиграли три меча и поражени смо у два, али то не мора ништа да значи уочи данашњег окршаја. Једино мерило односа снага би требало да буде квалитет који је на страни Србије.

А онда финале… 

ПОЛУФИНАЛЕ ЕП ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ 

16.00: Холандија - Азербејџан 
18.30: Србија - Турска

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар