Анализа: Најлуђе НБА љето у историји - Мело, Кајри, Пол...

Дани за медије су прошли, НБА екипе представиле су нове тимове, кренули су тренинг кампови и све је спремно за нову сезону најјаче кошаркашке лиге на свету.

Кошарка 01.10.2017 | 22:45
Анализа: Најлуђе НБА љето у историји - Мело, Кајри, Пол...
Оно што је претходило свему овоме је најлуђе кошаркашко лето у историји Сједињених Америчких Држава и то због више ствари.

Ми ћемо се превасходно бавити трејдовима, односно заменама играча и пикова, јер смо као никада до сада видели прегршт јаких трејдова у којима су дугогодишњи “Ол-стар“ играчи били мењани.

Ту је и НБА драфт који је одржан 22. јуна и који је привукао много пажње због једне од најјачих класа у последњих неколико година.

За нас Србе било је доста турбулентно јер смо ишчекивали потписе Милоша Теодосића и Богдана Богдановића, који су на крају договорили сарадњу са Лос Анђелес Клиперсима, односно Сакраменто Кингсима.

Ипак, оно што је највише обележило јесу трејдови и њима ћемо посветити пажњу у наредном делу текста. Рангираћемо пет најјачих и објаснићемо вам којом логиком ћемо се водити.

Трејд Кармела Ентонија у Оклахому за Енеса Кантера, Дага Мекдермота и пика друге рунде, није највећи трејд овог лета, али је један од најзвучнијих јер се око одласка Мела из Њујорка спекулисало од фебруара. 

То значи да ћемо покушати да трејдове рангирамо свеобухватно, од тога колико је масован (играча укључено у њега), преко звучних имена укључено у размену, до тржишта и тога како ће екипе изгледати после свих промена. 

Тржиште је јако важна реч у НБА и све се врти око бизниса. То је најбоље објаснио бек Порланда Си Џеј Мекалум. 

“Пре неколико дана Кантер је издао саопштење колико воли Оклахому и целу организацију – четири дана касније је трејдован. Освестите се, све ово је бизнис“, написао је на Твитеру један од најбољих бекова лиге. 

Управо због тога што је све бизнис, то ће нам бити главна звезда водиља у овом тексту.

5. – Пол Џорџ у Оклахому за Виктора Оладипа и Домантаса Сабониса

Када је Пол Џорџ објавио да неће продужити сарадњу са Индијаном 2018. године, то је био сигнал за председника Кевина Причарда и генералног менаџера Чада Бученена да трејдују своју прву звезду.

Недељама се спекулисало где би Џорџ могао да заврши, а најмање се спомињала Оклахома. И тако, “из ведра неба“ ГМ Тандера Сем Прести повлачи велики потез.

Индијани су 30.6. понуђени Виктор Оладипо и Домантас Сабонис, што су Пејсерси прихватили и тако је МВП Расел Вестбрук добио велику помоћ за наредну сезону.

Оцена трејда

Оклахома: А

Сви су видели Џорџа у Лејкерсима, Селтиксима или чак Кавалирсима. 

Тандере је једва ко и помињао, међутим играч који је 2013. године освојио награду за играча који је највише напредовао завршио је у некадашњем Форд Центру, а сада “Цхесапеаке арена“. 

Вестбрук је добио преко потребну у нападу и екипа је већ тада изгледала много боље него у сезони 2016/2017. 

Оно што ’упада у оку’ су плате. Џорџ има уговор од 19,5 милиона евра, док Оладипо (21м) и Сабонис (2,5) имају заједно 23,5 милиона, чиме је Оклахома у селери кепу ’уштедела’ четири милиона. 

У франшизу је дошао и Кармело Ентони, али ћемо о њему нешто касније.

Индијана: Б +

Неки се можда неће сложити са овако високом оценом за Индијану, много су сматрали да су Пејсерси лоше прошли, али реалност је другачија. 

Очигледно је да Индијана није хтела да иде у комплетну реизградњу тима, односно да Џорџа да за ’високе’ пикове и неке слабије играче. 

Они су овако прихватили уговоре Виктора Оладипа и Домантаса Сабониса, потписали Дарена Колисона и Бојана Богдановића и имаће сасвим респектабилан састав. 

Оладипо улази у најбоље године, има потенцијал да буде “Ол-стар“ играч, нешто што није показао у Оклахоми, али свакако он то поседује. 

Са друге стране, Сабонис је у руку години показао завидан ниво и Индијана ће следеће године имати млад и солидан састав.

Чим је четвороструки “Ол-стар“ играч објавио да неће продужити уговор са Пејсерсима, његова цена на тржишту је аутоматски пала.

Петорка Индијане: Колисон, Оладипо, Стивенсон, Јанг, Тарнер. Клупа: Кори Џеферсон, Бојан Богдановић, Домантас Сабонис, Ал Џеферсон, Ти Џеј Лиф, Глен Робинсон...

4. Џими Батлер и 16. пик у Минесоту за Криса Дана, Зека Лавина, 7. пика

Један од трејдова који се десио у ноћи НБА драфта и који је привукао много пажње. 

Минесота је створила моћан састав тако што је тиму додала Џимија Батлера, док је Чикаго кренуо у ’ребилдинг’ са озбиљним потенцијалом. 

Као у случају Пола Џорџа и код Батлера се дуго спекулисало где ће завршити, а као највећи кандидат спомињали су се Бостон Селтикси. 

На дан драфта 22. јуна, Минесота је послала понуду Булсима који су ови оберучки прихватили. Путем Чикага кренули су Крис Дан, Зек Лавин и седми пик са драфта, док је Минесота добила Батлера и 16. пика. 

Оцена трејда

Минесота: А -

Тимбервулфси су добили оно што им је недостајало, а потом су током “Фрее агенцy“ довели додатне “делове“ које ће их учинити легитимним кандидатом за висок пласман. 

Батлер је већ две-три године један од најбољих “тwо-wаy“ играча, односно кошаркаша који играју подједнако добро на оба краја терена. 

Џими ће Тимбервулфсима дати додатну чврстину у дефанзиви, нешто што им је било преко потребно, а што нису имали са Лавином или Даном. 

Када је у питању овакав играч не можете дати мало за њега и чини се да је Минесота тачно стала на граници или је за мало прешла – стога и овај минус. 

А објаснићемо и зашто код Чикага.

Чикаго: Б +

После овог трејда кренула су “пљувања“ управе Чикага, како имају најгорег Генералног менаџера и председника, међутим ми се потпуно не слажемо са тим. 

Крис Дан је будући “Ол-стар“ играч, Зек Лавин је прошле сезоне показао да може бити одличан офанзивни играч и годинама ће сазревати, док не требамо трошити пуно речи о финском чуду Лаурију Марканену којег су Булси узели као седмог пика. 

Код Лавина је највећи знак питање здравље, односно колено које је повредио прошле сезоне, Дан ће надамо се показати ове године да је Минесота погрешила, а код Марканена је питање да ли ће моћи сјајне партије са Евробаскета да пренесе у најјачу лигу на свету. 

Много је ово непознаница, Чикаго ће вероватно бити једна од најлошијих екипа, али би овај скуп младих играча могао да расте заједно и да наредних година буде респектабилан састав.

Крис Дан

Крис Дан је пред почетак руки сезоне добио највише гласова од стране играча да ће бити најбољи “новајлија“ година. 

Међутим, поред Рикија Рубија није успео да се избори за стартно место, а занимљиво ниједан од њих двојице неће играти у Тимбервулфсима наредне године.

3. Крис Пол у Хјустон за седам играча (Вилијамса, Беверлија, Декера...)

У најмасовнијем трејду овог лета можда и најбољи плејмејкер лиге завршио је у Хјустон Рокетсима, док су путем Лос Анђелеса кренули Патрик Беверли, Лу Вилијамс, Сем Декер, Монтрез Херел, Кајл Вилтјер, Деандре Лигинс, Дарун Хилијард и пик прве рунде. 

Много је било полемика око овог трејда, а ни данас после три месеца тешко је проценити ко је боље прошао. 

У почетку чинило се да је Хјустон боље одрадио посао, али после одличног лета Клиперса и довођењем Галинарија и Теодосића чини се да “други тим из Лос Анђелеса“ можда има и комплетнији тим него прошле године. 

Оцена трејда

Хјустон – Б +

Многи су скептични око тога како ће функционисати заједно Харден и Пол, па смо исто тако мало и ми. 

Док је Патрик Беверли “крпио“ у одбрани, Харден је преласком на позицију плејмејкера експлодирао и њих двојица деловали су одлично на терену. 

Доласком Пола, Харден неће имати толико лопте у рукама и то ће бити главни изазов за тренера Мајка Д’Антонија. Ипак, познато је да он воли да игра са два плејмејкера па ће вероватно уживати у оваквом изазову. 

Њих двојица ће почињати и завршавати утакмице, али очекује се да у периоду између не буду заједно како би се успоставио баланс и како би и један и други могли играју најбољу кошарку.

Лос Анђелес: А

Крис Пол искористио је такозвану “сигн анд траде“ опцију и Клиперси су извукли максимум из овог договора. 

Добили су Патрика Беверлија која је топ 3 дефанзивац на својој позицији, Луа Вилијамса који је прошле године бележио преко 18 поена и Сема Декера који је показао да може бити солидан “рол“ играч у НБА. 

Ту је и Монтрез Херел који ће тако улазити са клупе, док су Вилтјер, Лигинс и Хилиард отпуштени после трејда. 

Пол је могао да изађе из уговора и потпише једногодишњи уговор са било којом екипом, али је он одлучио да остане и да буде трејдован како би Клиперси нешто добили за њега. 

Они су добили максимум, а потом су и током лета довели Данила Галинарија и Милоша Теодосића који ће бити велика појачања за тим из “града светлости“.

"Сигн анд траде"

Пол је овог лета имао опцију да изађе из уговора и потпише дугогодишњи уговор са неком франшизом, међутим могао је и да прихвати последњу годину уговора и да остане у Лос Анђелесу још једну годину.

Пол је изабрао ово друго, с тим што је затражио и трејд. Тако да је фактички потписао (сигн), а потом је замењен (траде) и послат у Хјустон.

2. Кармело Ентони у Оклахому за Енеса Кантера, Дага Мекдермота и пика друге рунде

О овоме смо причали на почетку. Трејд Криса Пола или Џимија Батлера вероватно садржи више материјала да буде испред овог, али тржиште диктира игру. 

Кармело Ентони један је од најпопуларнијих и најцењенијих играча у САД. Истина је да се претходних сезона стопио у сивило Њујорка, међутим не можемо да дочекамо да га видимо у тиму чији је циљ освајање НБА лиге. 

Од фебруара се спекулисало где би могао Мело да заврши и после осам месеци послат је у ОКЦ у замену за Енеса Кантера, Дага Мекдермота и пика друге рунде. 

Оцена трејда

Оклахома: А +

Ово може бити и целокупна оцена Оклахоме шта је урадила овог лета. У тиму, поред Расела Вестбрука ту су сада Пол Џорџ и Кармело Ентони, па је тако створена нова велика тројка. 

Мело ће играти четворку у Оклахоми и једва чекамо да га видимо у тој улози. 

У његовој најбољој сезони у Њујорку (2012/2013) Ентони је завршио као најбољи стрелац лиге, а због повреде Стодемајера играо је много више као крилни центар, него као крило. 

Многи сматрају да ће екипи бити потребне три лопте, али уколико Вестбрук и Ентони ставе его са стране и заиграју најбоље што могу, Оклахома ће бити можда и главни конкурент Вориорсима на западу. 

Кантер је много значио овој екипи због скока и давао је одличан допринос са клупе, али доласком Мела и Џорџа на то ће сви убрзо заборавити.

Њујорк: Б -

Никси су дуго били у ћорсокаку и на крају се чини да су трејдовали Ентонија, само да би он отишао, а оно шта ће добити пало је у други план. 

Кармелова цена на тржишту драстично је пала и то све захваљујући њима. Пакет који чине Енес Кантер, Даг Мекдермот и пик друге рунде изгледају солидно, али врло је вероватно да наредне године нећемо гледати ову двојицу играча у Никсима. 

Кантер има уговор од 18 милиона евра и следеће лето може напустити ову франшизу, док Мекдермоту истиче руки уговор. 

Уколико се њих двојица не снађу добру, могуће је да ће Њујорк остати без два кошаркаша за којег су трејдовали Ентонија. 

Баш због тога се чини да су Кармела заменили само да би отишао и како би могли да крену у нови свежи почетак. Све ће се окренути ка Порзингису и ствараће се тим око њега. 

Са Летонцем пред Њујорком је светла будућност, с тим што ће наредних година морати да му доведу добру подршку како би били конкурентан тим.

1. Кајри Ирвинг у Бостон за Томаса, Краудера, Жижића, пика прве рунде, пика друге рунде

Заслужено на првом месту је трејд који је изазавао “тектонске поремећаје“ у Сједињеним Америчким Државама. 

Кливленд Кавалирси трејдовали су Кајрија Ирвинга за Ајзеју Томаса, Џае Краудера, Анте Жижића, пика прве рунде (Бруклин, незаштићен) и пика друге рунде 2020. године. 

Видели смо замену два “Ол-стар“ играча Ирвинга и Томаса, као и одличног Краудера, потенцијално доброг Жижића и високог пика са НБА драфта. 

Све су свему, овај трејд све задржи, само ко је боље прошао? 

Оцена трејда

Бостон: А

Дени Ејнџ и Бостон Селтикси поново нису гледали садашњост, већ су се окренули будућности. Долазак Ирвинга можда неће поставити Бостон на сам врх, али ће ова франшиза привлачити велики број врхунских играча. 

Сви би хтели да играју са Ирвингом, Хејвордом, Хорфордом и осталима, па тако не би чудило када би још нека звезда отишла пут Бостона. 

Селтикси јесу овог лета дали много, остали су без четворице стартних играча, међутим Ирвинг, Хејворд, млади Тејтум, потом Морис и Хорфорд ће бити главни кандидати да скину Кливленд са врха истока. 

Бостон је на путу да постане најбоља франшиза у НБА, а по потезима се види да имају оно што је најважније – стрпљење.

Кливленд: А -

Заиста је било тешко дати оцену Кливленду у овој ситуацији јер постоји велика могућност да се они следеће године “распадну” јер је одлазак Џејмса све извеснији.

Међутим, Кавалирси су добитком пика мислили и на то и још кад се дода да ће тај пик бити Бруклинов, Кливленд би могао да буде међу првим позицијама.

Нетси неће бити очајни као претходних година, али опет је тешко очекивати да буду у плеј-офу или барем близу њега.

То значи да ће њихов пик бити међу првих десет што је одлично за Кавсе.

Када је реч о играчима, Кавалирси изгледају невероватно “дубоко” ове године јер су попуњени феноменално на свим позицијама.

Међутим, наредне сезоне све би могло бити тотално другачије и сигурно да их очекује неизвесна будућност.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар