Analiza: Najluđe NBA ljeto u istoriji - Melo, Kajri, Pol...

Dani za medije su prošli, NBA ekipe predstavile su nove timove, krenuli su trening kampovi i sve je spremno za novu sezonu najjače košarkaške lige na svetu.

Košarka 01.10.2017 | 22:45
Analiza: Najluđe NBA ljeto u istoriji - Melo, Kajri, Pol...
Ono što je prethodilo svemu ovome je najluđe košarkaško leto u istoriji Sjedinjenih Američkih Država i to zbog više stvari.

Mi ćemo se prevashodno baviti trejdovima, odnosno zamenama igrača i pikova, jer smo kao nikada do sada videli pregršt jakih trejdova u kojima su dugogodišnji “Ol-star“ igrači bili menjani.

Tu je i NBA draft koji je održan 22. juna i koji je privukao mnogo pažnje zbog jedne od najjačih klasa u poslednjih nekoliko godina.

Za nas Srbe bilo je dosta turbulentno jer smo iščekivali potpise Miloša Teodosića i Bogdana Bogdanovića, koji su na kraju dogovorili saradnju sa Los Anđeles Klipersima, odnosno Sakramento Kingsima.

Ipak, ono što je najviše obeležilo jesu trejdovi i njima ćemo posvetiti pažnju u narednom delu teksta. Rangiraćemo pet najjačih i objasnićemo vam kojom logikom ćemo se voditi.

Trejd Karmela Entonija u Oklahomu za Enesa Kantera, Daga Mekdermota i pika druge runde, nije najveći trejd ovog leta, ali je jedan od najzvučnijih jer se oko odlaska Mela iz Njujorka spekulisalo od februara. 

To znači da ćemo pokušati da trejdove rangiramo sveobuhvatno, od toga koliko je masovan (igrača uključeno u njega), preko zvučnih imena uključeno u razmenu, do tržišta i toga kako će ekipe izgledati posle svih promena. 

Tržište je jako važna reč u NBA i sve se vrti oko biznisa. To je najbolje objasnio bek Porlanda Si Džej Mekalum. 

“Pre nekoliko dana Kanter je izdao saopštenje koliko voli Oklahomu i celu organizaciju – četiri dana kasnije je trejdovan. Osvestite se, sve ovo je biznis“, napisao je na Tviteru jedan od najboljih bekova lige. 

Upravo zbog toga što je sve biznis, to će nam biti glavna zvezda vodilja u ovom tekstu.

5. – Pol Džordž u Oklahomu za Viktora Oladipa i Domantasa Sabonisa

Kada je Pol Džordž objavio da neće produžiti saradnju sa Indijanom 2018. godine, to je bio signal za predsednika Kevina Pričarda i generalnog menadžera Čada Bučenena da trejduju svoju prvu zvezdu.

Nedeljama se spekulisalo gde bi Džordž mogao da završi, a najmanje se spominjala Oklahoma. I tako, “iz vedra neba“ GM Tandera Sem Presti povlači veliki potez.

Indijani su 30.6. ponuđeni Viktor Oladipo i Domantas Sabonis, što su Pejsersi prihvatili i tako je MVP Rasel Vestbruk dobio veliku pomoć za narednu sezonu.

Ocena trejda

Oklahoma: A

Svi su videli Džordža u Lejkersima, Seltiksima ili čak Kavalirsima. 

Tandere je jedva ko i pominjao, međutim igrač koji je 2013. godine osvojio nagradu za igrača koji je najviše napredovao završio je u nekadašnjem Ford Centru, a sada “Chesapeake arena“. 

Vestbruk je dobio preko potrebnu u napadu i ekipa je već tada izgledala mnogo bolje nego u sezoni 2016/2017. 

Ono što ’upada u oku’ su plate. Džordž ima ugovor od 19,5 miliona evra, dok Oladipo (21m) i Sabonis (2,5) imaju zajedno 23,5 miliona, čime je Oklahoma u seleri kepu ’uštedela’ četiri miliona. 

U franšizu je došao i Karmelo Entoni, ali ćemo o njemu nešto kasnije.

Indijana: B +

Neki se možda neće složiti sa ovako visokom ocenom za Indijanu, mnogo su smatrali da su Pejsersi loše prošli, ali realnost je drugačija. 

Očigledno je da Indijana nije htela da ide u kompletnu reizgradnju tima, odnosno da Džordža da za ’visoke’ pikove i neke slabije igrače. 

Oni su ovako prihvatili ugovore Viktora Oladipa i Domantasa Sabonisa, potpisali Darena Kolisona i Bojana Bogdanovića i imaće sasvim respektabilan sastav. 

Oladipo ulazi u najbolje godine, ima potencijal da bude “Ol-star“ igrač, nešto što nije pokazao u Oklahomi, ali svakako on to poseduje. 

Sa druge strane, Sabonis je u ruku godini pokazao zavidan nivo i Indijana će sledeće godine imati mlad i solidan sastav.

Čim je četvorostruki “Ol-star“ igrač objavio da neće produžiti ugovor sa Pejsersima, njegova cena na tržištu je automatski pala.

Petorka Indijane: Kolison, Oladipo, Stivenson, Jang, Tarner. Klupa: Kori Džeferson, Bojan Bogdanović, Domantas Sabonis, Al Džeferson, Ti Džej Lif, Glen Robinson...

4. Džimi Batler i 16. pik u Minesotu za Krisa Dana, Zeka Lavina, 7. pika

Jedan od trejdova koji se desio u noći NBA drafta i koji je privukao mnogo pažnje. 

Minesota je stvorila moćan sastav tako što je timu dodala Džimija Batlera, dok je Čikago krenuo u ’rebilding’ sa ozbiljnim potencijalom. 

Kao u slučaju Pola Džordža i kod Batlera se dugo spekulisalo gde će završiti, a kao najveći kandidat spominjali su se Boston Seltiksi. 

Na dan drafta 22. juna, Minesota je poslala ponudu Bulsima koji su ovi oberučki prihvatili. Putem Čikaga krenuli su Kris Dan, Zek Lavin i sedmi pik sa drafta, dok je Minesota dobila Batlera i 16. pika. 

Ocena trejda

Minesota: A -

Timbervulfsi su dobili ono što im je nedostajalo, a potom su tokom “Free agency“ doveli dodatne “delove“ koje će ih učiniti legitimnim kandidatom za visok plasman. 

Batler je već dve-tri godine jedan od najboljih “two-way“ igrača, odnosno košarkaša koji igraju podjednako dobro na oba kraja terena. 

Džimi će Timbervulfsima dati dodatnu čvrstinu u defanzivi, nešto što im je bilo preko potrebno, a što nisu imali sa Lavinom ili Danom. 

Kada je u pitanju ovakav igrač ne možete dati malo za njega i čini se da je Minesota tačno stala na granici ili je za malo prešla – stoga i ovaj minus. 

A objasnićemo i zašto kod Čikaga.

Čikago: B +

Posle ovog trejda krenula su “pljuvanja“ uprave Čikaga, kako imaju najgoreg Generalnog menadžera i predsednika, međutim mi se potpuno ne slažemo sa tim. 

Kris Dan je budući “Ol-star“ igrač, Zek Lavin je prošle sezone pokazao da može biti odličan ofanzivni igrač i godinama će sazrevati, dok ne trebamo trošiti puno reči o finskom čudu Lauriju Markanenu kojeg su Bulsi uzeli kao sedmog pika. 

Kod Lavina je najveći znak pitanje zdravlje, odnosno koleno koje je povredio prošle sezone, Dan će nadamo se pokazati ove godine da je Minesota pogrešila, a kod Markanena je pitanje da li će moći sjajne partije sa Evrobasketa da prenese u najjaču ligu na svetu. 

Mnogo je ovo nepoznanica, Čikago će verovatno biti jedna od najlošijih ekipa, ali bi ovaj skup mladih igrača mogao da raste zajedno i da narednih godina bude respektabilan sastav.

Kris Dan

Kris Dan je pred početak ruki sezone dobio najviše glasova od strane igrača da će biti najbolji “novajlija“ godina. 

Međutim, pored Rikija Rubija nije uspeo da se izbori za startno mesto, a zanimljivo nijedan od njih dvojice neće igrati u Timbervulfsima naredne godine.

3. Kris Pol u Hjuston za sedam igrača (Vilijamsa, Beverlija, Dekera...)

U najmasovnijem trejdu ovog leta možda i najbolji plejmejker lige završio je u Hjuston Roketsima, dok su putem Los Anđelesa krenuli Patrik Beverli, Lu Vilijams, Sem Deker, Montrez Herel, Kajl Viltjer, Deandre Ligins, Darun Hilijard i pik prve runde. 

Mnogo je bilo polemika oko ovog trejda, a ni danas posle tri meseca teško je proceniti ko je bolje prošao. 

U početku činilo se da je Hjuston bolje odradio posao, ali posle odličnog leta Klipersa i dovođenjem Galinarija i Teodosića čini se da “drugi tim iz Los Anđelesa“ možda ima i kompletniji tim nego prošle godine. 

Ocena trejda

Hjuston – B +

Mnogi su skeptični oko toga kako će funkcionisati zajedno Harden i Pol, pa smo isto tako malo i mi. 

Dok je Patrik Beverli “krpio“ u odbrani, Harden je prelaskom na poziciju plejmejkera eksplodirao i njih dvojica delovali su odlično na terenu. 

Dolaskom Pola, Harden neće imati toliko lopte u rukama i to će biti glavni izazov za trenera Majka D’Antonija. Ipak, poznato je da on voli da igra sa dva plejmejkera pa će verovatno uživati u ovakvom izazovu. 

Njih dvojica će počinjati i završavati utakmice, ali očekuje se da u periodu između ne budu zajedno kako bi se uspostavio balans i kako bi i jedan i drugi mogli igraju najbolju košarku.

Los Anđeles: A

Kris Pol iskoristio je takozvanu “sign and trade“ opciju i Klipersi su izvukli maksimum iz ovog dogovora. 

Dobili su Patrika Beverlija koja je top 3 defanzivac na svojoj poziciji, Lua Vilijamsa koji je prošle godine beležio preko 18 poena i Sema Dekera koji je pokazao da može biti solidan “rol“ igrač u NBA. 

Tu je i Montrez Herel koji će tako ulaziti sa klupe, dok su Viltjer, Ligins i Hiliard otpušteni posle trejda. 

Pol je mogao da izađe iz ugovora i potpiše jednogodišnji ugovor sa bilo kojom ekipom, ali je on odlučio da ostane i da bude trejdovan kako bi Klipersi nešto dobili za njega. 

Oni su dobili maksimum, a potom su i tokom leta doveli Danila Galinarija i Miloša Teodosića koji će biti velika pojačanja za tim iz “grada svetlosti“.

"Sign and trade"

Pol je ovog leta imao opciju da izađe iz ugovora i potpiše dugogodišnji ugovor sa nekom franšizom, međutim mogao je i da prihvati poslednju godinu ugovora i da ostane u Los Anđelesu još jednu godinu.

Pol je izabrao ovo drugo, s tim što je zatražio i trejd. Tako da je faktički potpisao (sign), a potom je zamenjen (trade) i poslat u Hjuston.

2. Karmelo Entoni u Oklahomu za Enesa Kantera, Daga Mekdermota i pika druge runde

O ovome smo pričali na početku. Trejd Krisa Pola ili Džimija Batlera verovatno sadrži više materijala da bude ispred ovog, ali tržište diktira igru. 

Karmelo Entoni jedan je od najpopularnijih i najcenjenijih igrača u SAD. Istina je da se prethodnih sezona stopio u sivilo Njujorka, međutim ne možemo da dočekamo da ga vidimo u timu čiji je cilj osvajanje NBA lige. 

Od februara se spekulisalo gde bi mogao Melo da završi i posle osam meseci poslat je u OKC u zamenu za Enesa Kantera, Daga Mekdermota i pika druge runde. 

Ocena trejda

Oklahoma: A +

Ovo može biti i celokupna ocena Oklahome šta je uradila ovog leta. U timu, pored Rasela Vestbruka tu su sada Pol Džordž i Karmelo Entoni, pa je tako stvorena nova velika trojka. 

Melo će igrati četvorku u Oklahomi i jedva čekamo da ga vidimo u toj ulozi. 

U njegovoj najboljoj sezoni u Njujorku (2012/2013) Entoni je završio kao najbolji strelac lige, a zbog povrede Stodemajera igrao je mnogo više kao krilni centar, nego kao krilo. 

Mnogi smatraju da će ekipi biti potrebne tri lopte, ali ukoliko Vestbruk i Entoni stave ego sa strane i zaigraju najbolje što mogu, Oklahoma će biti možda i glavni konkurent Voriorsima na zapadu. 

Kanter je mnogo značio ovoj ekipi zbog skoka i davao je odličan doprinos sa klupe, ali dolaskom Mela i Džordža na to će svi ubrzo zaboraviti.

Njujork: B -

Niksi su dugo bili u ćorsokaku i na kraju se čini da su trejdovali Entonija, samo da bi on otišao, a ono šta će dobiti palo je u drugi plan. 

Karmelova cena na tržištu drastično je pala i to sve zahvaljujući njima. Paket koji čine Enes Kanter, Dag Mekdermot i pik druge runde izgledaju solidno, ali vrlo je verovatno da naredne godine nećemo gledati ovu dvojicu igrača u Niksima. 

Kanter ima ugovor od 18 miliona evra i sledeće leto može napustiti ovu franšizu, dok Mekdermotu ističe ruki ugovor. 

Ukoliko se njih dvojica ne snađu dobru, moguće je da će Njujork ostati bez dva košarkaša za kojeg su trejdovali Entonija. 

Baš zbog toga se čini da su Karmela zamenili samo da bi otišao i kako bi mogli da krenu u novi sveži početak. Sve će se okrenuti ka Porzingisu i stvaraće se tim oko njega. 

Sa Letoncem pred Njujorkom je svetla budućnost, s tim što će narednih godina morati da mu dovedu dobru podršku kako bi bili konkurentan tim.

1. Kajri Irving u Boston za Tomasa, Kraudera, Žižića, pika prve runde, pika druge runde

Zasluženo na prvom mestu je trejd koji je izazavao “tektonske poremećaje“ u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Klivlend Kavalirsi trejdovali su Kajrija Irvinga za Ajzeju Tomasa, Džae Kraudera, Ante Žižića, pika prve runde (Bruklin, nezaštićen) i pika druge runde 2020. godine. 

Videli smo zamenu dva “Ol-star“ igrača Irvinga i Tomasa, kao i odličnog Kraudera, potencijalno dobrog Žižića i visokog pika sa NBA drafta. 

Sve su svemu, ovaj trejd sve zadrži, samo ko je bolje prošao? 

Ocena trejda

Boston: A

Deni Ejndž i Boston Seltiksi ponovo nisu gledali sadašnjost, već su se okrenuli budućnosti. Dolazak Irvinga možda neće postaviti Boston na sam vrh, ali će ova franšiza privlačiti veliki broj vrhunskih igrača. 

Svi bi hteli da igraju sa Irvingom, Hejvordom, Horfordom i ostalima, pa tako ne bi čudilo kada bi još neka zvezda otišla put Bostona. 

Seltiksi jesu ovog leta dali mnogo, ostali su bez četvorice startnih igrača, međutim Irving, Hejvord, mladi Tejtum, potom Moris i Horford će biti glavni kandidati da skinu Klivlend sa vrha istoka. 

Boston je na putu da postane najbolja franšiza u NBA, a po potezima se vidi da imaju ono što je najvažnije – strpljenje.

Klivlend: A -

Zaista je bilo teško dati ocenu Klivlendu u ovoj situaciji jer postoji velika mogućnost da se oni sledeće godine “raspadnu” jer je odlazak Džejmsa sve izvesniji.

Međutim, Kavalirsi su dobitkom pika mislili i na to i još kad se doda da će taj pik biti Bruklinov, Klivlend bi mogao da bude među prvim pozicijama.

Netsi neće biti očajni kao prethodnih godina, ali opet je teško očekivati da budu u plej-ofu ili barem blizu njega.

To znači da će njihov pik biti među prvih deset što je odlično za Kavse.

Kada je reč o igračima, Kavalirsi izgledaju neverovatno “duboko” ove godine jer su popunjeni fenomenalno na svim pozicijama.

Međutim, naredne sezone sve bi moglo biti totalno drugačije i sigurno da ih očekuje neizvesna budućnost.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar