Отворена изложба слика у Српцу

У србачком Дому културе синоћ је отворена изложба слика бањалучких академских сликара Здравка Круља и Марина Милутиновића Макија, вишеструких учесника Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ .

Република Српска 29.09.2017 | 14:17
Отворена изложба слика у Српцу
Поздрављајући  сликаре и бројне посјетиоце, љубитеље ликовне умјетности,  стручни сарадник за културне активности у Центру за културу и спорт у Српцу Стеван Умљеновић је изразио задовољство што ова установа има прилику да још једном угости  еминентне ликовне ствараоце и представи њихова дјела.  Он је додао да су Круљ и Милутиновић изложили 38 слика радјених техникама акрил и уље на платну и папиру на тему  „гнијезда“ и „гитаре“.



О изложеним дјелима  говорио је  историчар умјетности  и селектор Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“   професор др. Александар Саша Грандић . Он је нагласио да су слике са посебном топлином, еминацијом у колориту и имају  снагу да нас мало оплемене и пробуде.



„Здравко Круљ своја гнијезда обликује тако да им даје вишеструки семантички садржај. Празна гнијезда маме, дозивају оне који се крећу са њима да буду птице тог новоуспостављеног станишта. Ове минијатуре  можемо да ишчитамо и као дозиве  или призиве напуштених кућа – домова, завичаја, држава, али и као свеупијајуће очи космоса које траже потпуно садејство. Исто тако и мајчино крило као гнијездо дјетињства, само је једно од многобројних елемената садржаних  и исказаних у овим радовима“,  рекао је  Грандић.



Он се потом осврнуо и на изложене радове Марина Милутиновића Макија, за кога је рекао да преко својих гитара исказује низ различитих симболичких вриједности.

„Његове гитаре се очитавају и као лирски циклус у ком су преко доминантне наранџасте боје  представљене енергија  црвене и смедје жуте боје, чиме се изражавају: ентузјазам, очараност, срећа, креативност, одлучност, привлачност, успјех, охрабрење и подстицај. Све особине које мора да посједује врсни гитариста, а то потврдјује и  Макијева придодата златна боја која представља надмоћ“,  објаснио је  Саша Грандић.

Иначе, оба сликара су натурализовани бањалучани. Здравко Круљ је родјен у Подгорици, студирао на Цетињу, гдје је и дипломирао на Факултету Ликовне умјетности 1993. Године. Имао је 123 самосталних  и заједничких изложби.



Марин Милутиновић Маки је родјен у Нишу,  гдје је завршио Вишу школу ликовних умјетности у Београду, Академиоја и магистратура у Бањалуци. Члан је мултимедијалног удружења умјетника  „Цар Константин“  и учествовао  у раду бројних колонија у земљи и иностранству.

Изложба радова ова два лиовна умјетника у Српцу трајаће до 12. Октобра, а може се посјетити сваког дана у Дому културе.

(БН/С. К. )

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вериге

29.09.2017 13:07

Браво, Маки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

29.09.2017 15:05

Стеван је цар,,гдје је култура ту је и он,фали му Зарко Сариц

ОДГОВОРИТЕ