Otvorena izložba slika u Srpcu

U srbačkom Domu kulture sinoć je otvorena izložba slika banjalučkih akademskih slikara Zdravka Krulja i Marina Milutinovića Makija, višestrukih učesnika Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ .

Republika Srpska 29.09.2017 | 14:17
Otvorena izložba slika u Srpcu
Pozdravljajući  slikare i brojne posjetioce, ljubitelje likovne umjetnosti,  stručni saradnik za kulturne aktivnosti u Centru za kulturu i sport u Srpcu Stevan Umljenović je izrazio zadovoljstvo što ova ustanova ima priliku da još jednom ugosti  eminentne likovne stvaraoce i predstavi njihova djela.  On je dodao da su Krulj i Milutinović izložili 38 slika radjenih tehnikama akril i ulje na platnu i papiru na temu  „gnijezda“ i „gitare“.



O izloženim djelima  govorio je  istoričar umjetnosti  i selektor Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“   profesor dr. Aleksandar Saša Grandić . On je naglasio da su slike sa posebnom toplinom, eminacijom u koloritu i imaju  snagu da nas malo oplemene i probude.



„Zdravko Krulj svoja gnijezda oblikuje tako da im daje višestruki semantički sadržaj. Prazna gnijezda mame, dozivaju one koji se kreću sa njima da budu ptice tog novouspostavljenog staništa. Ove minijature  možemo da iščitamo i kao dozive  ili prizive napuštenih kuća – domova, zavičaja, država, ali i kao sveupijajuće oči kosmosa koje traže potpuno sadejstvo. Isto tako i majčino krilo kao gnijezdo djetinjstva, samo je jedno od mnogobrojnih elemenata sadržanih  i iskazanih u ovim radovima“,  rekao je  Grandić.



On se potom osvrnuo i na izložene radove Marina Milutinovića Makija, za koga je rekao da preko svojih gitara iskazuje niz različitih simboličkih vrijednosti.

„Njegove gitare se očitavaju i kao lirski ciklus u kom su preko dominantne narandžaste boje  predstavljene energija  crvene i smedje žute boje, čime se izražavaju: entuzjazam, očaranost, sreća, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podsticaj. Sve osobine koje mora da posjeduje vrsni gitarista, a to potvrdjuje i  Makijeva pridodata zlatna boja koja predstavlja nadmoć“,  objasnio je  Saša Grandić.

Inače, oba slikara su naturalizovani banjalučani. Zdravko Krulj je rodjen u Podgorici, studirao na Cetinju, gdje je i diplomirao na Fakultetu Likovne umjetnosti 1993. Godine. Imao je 123 samostalnih  i zajedničkih izložbi.



Marin Milutinović Maki je rodjen u Nišu,  gdje je završio Višu školu likovnih umjetnosti u Beogradu, Akademioja i magistratura u Banjaluci. Član je multimedijalnog udruženja umjetnika  „Car Konstantin“  i učestvovao  u radu brojnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Izložba radova ova dva liovna umjetnika u Srpcu trajaće do 12. Oktobra, a može se posjetiti svakog dana u Domu kulture.

(BN/S. K. )

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Verige

29.09.2017 13:07

Bravo, Maki.

ODGOVORITE
Name

Xxx

29.09.2017 15:05

Stevan je car,,gdje je kultura tu je i on,fali mu Zarko Saric

ODGOVORITE