Проблем корупција и правосуђе

Делегација Комитета за међународне послове Дома лордова парламента Велике Британије на данашњем састанку у Сарајеву са члановима колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упозната је са проблемима са којима се суочава БиХ, од којих су главни корупција и нефункционисање правосуђа.

Босна и Херцеговина 29.09.2017 | 22:41
Проблем корупција и правосуђе
Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић рекао је новинарима да су чланови Комитета за међународне послове Дома лордова посјетили БиХ у склопу припрема за Берлински састанак.

"Рекли смо отворено шта су главни проблеми. Сви учесници састанака су се сложили да је главни проблем БиХ у овом тренутку корупција и нефункционисања правосуђа", навео је он.

Наводећи да постоји консензус да треба нешто мијењати, Босић је рекао да остаје да се види да ли ће међународна заједница учествовати у тим промјенама, с обзиром да је управо она направила систем правосуђа, који евидентно не функционише, бар кад је у питању крупни криминал и политичка корупција.

"Сматрам да било каквог напретка или приче о некаквој земљи у којој би се могло живјети у перспективи гдје би млади остајали – без рјешавања тог питања нема", оцијенио је он.

Предсједавајући Дома народа Бариша Чолак рекао је да је чланове Комитета интересовало највише питање - како виде будућност БиХ, посебног са аспекта према ЕУ.

"Рекао сам да немамо заједнички став о нашој заједничкој будућности и да постоје најмање три политике о будућности БиХ. Међутим, свјесни смо чињенице да без нашег унутрашњег договора, без нашег консензуса јако тешко можемо ствари поправити", нагласио је он.

Чолак је оцијенио да се мора предано радити на рјешавању политичких питања како би дошли до стабилности и правне сигурности, што сада није случај.

Он је истакао да БиХ у овој години није направила "епохалне искораке" када је ријеч о ЕУ, те да је на састанку било ријечи и о томе да у наредном периоду пуно треба радити на рјешавању проблема на пољу правосуђа и корупције.

Чолак је напоменуо да ће Лондон бити сједиште наредног састанка Берлинског конгреса средином наредне године, због чега и жели да има преглед ситуације у БиХ.

Он је рекао да је на једном од састанака енглеских лордова у Великој Британији исказана забринутост стањем у БиХ, те да би домаћи политичари требало да озбиљно размишљају о томе.

"На овим просторима никад се није одлучивало без спољног утицаја. Мој апел је да ми нађемо унутрашњи концензус, како би свима нама било боље", рекао је Чолак.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

@&@

29.09.2017 11:45

У БИХ ОД СТАБЛА НЕ ВИДЕ СУМУ. КАЗУ СВИ ПРОБЛЕМ ПРАВОСУДЈЕ. РЈЕСЕЊЕ, УМЈЕСТО ГОРДАНЕ ТАДИЦ ПОСТАВИТЕ ДАЛИДУ БУРЗИЦ И ТАДА ОРОБЛЕМ ТУЗИЛАСТВА БИХ НЕЦЕ ПОСТОЈАТИ. ЈЕДНОСТАВНО, АКО СЕ ХОЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

29.09.2017 13:25

Само нова реформа. Персонална рјесења су само привремено гасење позара. Пуно је олоса овај систем и Високи савјет убацио у правосудје, поготово тузиластва која је полицизовао. Тузиластва распустити па наново све, а и судови нису бољи много.

Name

ЛЕШИНАРИ

29.09.2017 14:06

Ови лордови су лешинари над умрлом БиХ.

Name

Ре лесинари

29.09.2017 14:16

Јесте рузно цути али говоре право брате србине. Ми смо лесинари над својим грунтом.

Name

Михајло

29.09.2017 16:07

Ма ту су струцњаци, Лепир, Новковиц, Тегелтија и остала србацка екипа.

Name

Ре лесинари

29.09.2017 17:50

Само да поправим своју граматицку греску " брате Србине"

Name

Центерфолд

29.09.2017 11:46

Каква смо ми багра кад нам други требају да кажу како треба и како да се уреди држава .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ...

29.09.2017 12:07

Па види ста ми направисмо!!!

Name

Савременик реформе

29.09.2017 13:32

Само странци могу ово да среде. Док су они били у правосудју је несто и било како ваља . Цим смо ми преузели вратила себ!сва багра коју су истјерсли а Тегелтија уводи и олос који није ни за КПД или КПЗ, како вам мило. Па ако треба нек и мене сутну али ово овако не иде.

Name

ап

29.09.2017 12:11

Ма нема корупције у БиХ,откуд то ? Лијеп живот,сигуран,плате добре,кафићи пуни,ученици иду аутима у школу а професори на бициклу све тече нормално а Ви о корупцији.БиХ је најпожељнија држава за живити ( само зависи чиме се бавиш).Овде је криминал легализован јер га нико не искорјењује а најважније је да се кажњава бициклиста ако нема кацигу ( опасно по безбједност државе )

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

29.09.2017 13:38

Само да додам.Ко је до сада бирао сву ову багру од 1992 г да нам влада ? Па ми,нико други и сад нам не ваљају.тек сад видимо када је вода дошла до ушију.

Name

Дон Кихот

29.09.2017 12:48

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=М62yМБXт0wЕ Овде је све речено...за све оно о чему никада наши предсједници и поитичари нису водили рачуна и анализирали у име народа и државе коју "воде", ако воде ...а дошло је до тог да то морају други чинити за нас ...срамотно да срамније неможе бити...и то нам је власт и демократија у коју се куну и за коју се боре....ФУЈ лоповима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема изјава тих лордова

29.09.2017 14:51

Још нисмо прочитали изјаве тих лордова шта је за њих главни проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.09.2017 15:16

Анализа, констатују стање...и? Шта конкретно по том питању планирају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВИЦА МАТИЈАШ

30.09.2017 07:12

Тужилац Славица Матијаш је промискуитетна особа која као таква не може бити тужилац. Славица Матијаш је као таква идеална за политичког тужиоца што она и јесте. Славица Матијаш као таква припада криминалној организацији Милорада Додика и ради онако како јој Додик каже. Славица Матијаш нема никакве везе са правом јер је факултет добила захваљујући свом промискуитету. Свака оптужница коју води Славица Матијаш је политички обојена и диригована од криминалне организације на чијем челу је Милорад Додик. Треба кренути чистка од Славице Матијаш!!!

ОДГОВОРИТЕ