Problem korupcija i pravosuđe

Delegacija Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova parlamenta Velike Britanije na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH upoznata je sa problemima sa kojima se suočava BiH, od kojih su glavni korupcija i nefunkcionisanje pravosuđa.

Bosna i Hercegovina 29.09.2017 | 22:41
Problem korupcija i pravosuđe
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić rekao je novinarima da su članovi Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova posjetili BiH u sklopu priprema za Berlinski sastanak.

"Rekli smo otvoreno šta su glavni problemi. Svi učesnici sastanaka su se složili da je glavni problem BiH u ovom trenutku korupcija i nefunkcionisanja pravosuđa", naveo je on.

Navodeći da postoji konsenzus da treba nešto mijenjati, Bosić je rekao da ostaje da se vidi da li će međunarodna zajednica učestvovati u tim promjenama, s obzirom da je upravo ona napravila sistem pravosuđa, koji evidentno ne funkcioniše, bar kad je u pitanju krupni kriminal i politička korupcija.

"Smatram da bilo kakvog napretka ili priče o nekakvoj zemlji u kojoj bi se moglo živjeti u perspektivi gdje bi mladi ostajali – bez rješavanja tog pitanja nema", ocijenio je on.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak rekao je da je članove Komiteta interesovalo najviše pitanje - kako vide budućnost BiH, posebnog sa aspekta prema EU.

"Rekao sam da nemamo zajednički stav o našoj zajedničkoj budućnosti i da postoje najmanje tri politike o budućnosti BiH. Međutim, svjesni smo činjenice da bez našeg unutrašnjeg dogovora, bez našeg konsenzusa jako teško možemo stvari popraviti", naglasio je on.

Čolak je ocijenio da se mora predano raditi na rješavanju političkih pitanja kako bi došli do stabilnosti i pravne sigurnosti, što sada nije slučaj.

On je istakao da BiH u ovoj godini nije napravila "epohalne iskorake" kada je riječ o EU, te da je na sastanku bilo riječi i o tome da u narednom periodu puno treba raditi na rješavanju problema na polju pravosuđa i korupcije.

Čolak je napomenuo da će London biti sjedište narednog sastanka Berlinskog kongresa sredinom naredne godine, zbog čega i želi da ima pregled situacije u BiH.

On je rekao da je na jednom od sastanaka engleskih lordova u Velikoj Britaniji iskazana zabrinutost stanjem u BiH, te da bi domaći političari trebalo da ozbiljno razmišljaju o tome.

"Na ovim prostorima nikad se nije odlučivalo bez spoljnog uticaja. Moj apel je da mi nađemo unutrašnji koncenzus, kako bi svima nama bilo bolje", rekao je Čolak.

(Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

@&@

29.09.2017 11:45

U BIH OD STABLA NE VIDE SUMU. KAZU SVI PROBLEM PRAVOSUDJE. RJESENJE, UMJESTO GORDANE TADIC POSTAVITE DALIDU BURZIC I TADA OROBLEM TUZILASTVA BIH NECE POSTOJATI. JEDNOSTAVNO, AKO SE HOCE.

ODGOVORITE
Name

Sudija

29.09.2017 13:25

Samo nova reforma. Personalna rjesenja su samo privremeno gasenje pozara. Puno je olosa ovaj sistem i Visoki savjet ubacio u pravosudje, pogotovo tuzilastva koja je policizovao. Tuzilastva raspustiti pa nanovo sve, a i sudovi nisu bolji mnogo.

Name

LEŠINARI

29.09.2017 14:06

Ovi lordovi su lešinari nad umrlom BiH.

Name

Re lesinari

29.09.2017 14:16

Jeste ruzno cuti ali govore pravo brate srbine. Mi smo lesinari nad svojim gruntom.

Name

Mihajlo

29.09.2017 16:07

Ma tu su strucnjaci, Lepir, Novkovic, Tegeltija i ostala srbacka ekipa.

Name

Re lesinari

29.09.2017 17:50

Samo da popravim svoju gramaticku gresku " brate Srbine"

Name

Centerfold

29.09.2017 11:46

Kakva smo mi bagra kad nam drugi trebaju da kažu kako treba i kako da se uredi država .

ODGOVORITE
Name

Pa ...

29.09.2017 12:07

Pa vidi sta mi napravismo!!!

Name

Savremenik reforme

29.09.2017 13:32

Samo stranci mogu ovo da srede. Dok su oni bili u pravosudju je nesto i bilo kako valja . Cim smo mi preuzeli vratila seb!sva bagra koju su istjersli a Tegeltija uvodi i olos koji nije ni za KPD ili KPZ, kako vam milo. Pa ako treba nek i mene sutnu ali ovo ovako ne ide.

Name

ap

29.09.2017 12:11

Ma nema korupcije u BiH,otkud to ? Lijep život,siguran,plate dobre,kafići puni,učenici idu autima u školu a profesori na biciklu sve teče normalno a Vi o korupciji.BiH je najpoželjnija država za živiti ( samo zavisi čime se baviš).Ovde je kriminal legalizovan jer ga niko ne iskorjenjuje a najvažnije je da se kažnjava biciklista ako nema kacigu ( opasno po bezbjednost države )

ODGOVORITE
Name

ap

29.09.2017 13:38

Samo da dodam.Ko je do sada birao svu ovu bagru od 1992 g da nam vlada ? Pa mi,niko drugi i sad nam ne valjaju.tek sad vidimo kada je voda došla do ušiju.

Name

Don Kihot

29.09.2017 12:48

https://www.youtube.com/watch?v=M62yMBXt0wE Ovde je sve rečeno...za sve ono o čemu nikada naši predsjednici i poitičari nisu vodili računa i analizirali u ime naroda i države koju "vode", ako vode ...a došlo je do tog da to moraju drugi činiti za nas ...sramotno da sramnije nemože biti...i to nam je vlast i demokratija u koju se kunu i za koju se bore....FUJ lopovima!

ODGOVORITE
Name

Nema izjava tih lordova

29.09.2017 14:51

Još nismo pročitali izjave tih lordova šta je za njih glavni problem

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.09.2017 15:16

Analiza, konstatuju stanje...i? Šta konkretno po tom pitanju planiraju?

ODGOVORITE
Name

SLAVICA MATIJAŠ

30.09.2017 07:12

Tužilac Slavica Matijaš je promiskuitetna osoba koja kao takva ne može biti tužilac. Slavica Matijaš je kao takva idealna za političkog tužioca što ona i jeste. Slavica Matijaš kao takva pripada kriminalnoj organizaciji Milorada Dodika i radi onako kako joj Dodik kaže. Slavica Matijaš nema nikakve veze sa pravom jer je fakultet dobila zahvaljujući svom promiskuitetu. Svaka optužnica koju vodi Slavica Matijaš je politički obojena i dirigovana od kriminalne organizacije na čijem čelu je Milorad Dodik. Treba krenuti čistka od Slavice Matijaš!!!

ODGOVORITE