Анализа: АБА лига 17/18 - 12 најбољих спремно за старт!

Осврт на све што су најбољи клубови из региона урадили овог лета и шта ће нам донети такмичарска година. Нова сезона - почиње.

Кошарка 29.09.2017 | 16:30
Анализа: АБА лига 17/18 - 12 најбољих спремно за старт!
После скоро пола године, најјаче кошаркашко такмичење у овом делу Европе спремно је за нови старт.

Регионална АБА лига почеће своје 17. издање овог петка, утакмицама Цедевита - ФМП у Загребу и МЗТ - Партизан у Скопљу.

Након дугог чекања, праћења трансфера, припрема,и контролних утакмица, дошло је време да видимо шта су најјачи клубови с простора бивше Југославије припремили за такмичарску 2017/18.

И ове сезоне, бранилац титуле је троструки узастопни првак - Црвена звезда мтс, а клубови из Србије поново ће имати највише представника - (Звезда, Партизан, ФМП и Мега Бемакс), захваљујући "бонус" месту због најбољег националног коефицијента.

Облик завршнице биће исти као и прошле сезоне и подразумеваће улазак најбоље четири екипе лигашког дела у плеј-оф (18. март - 4. април). Одлучујуће борбе за титулу и карту за Евролигу биће организоване у систему полуфинала на две победе, а потом финала на три (10-13. април).

Када је у питању потпуна проходност у Европу, остало је на снази и правило да ће екипе од другог до четвртог места обезбедили шансу наступа у Еврокупу, коју су ове сезоне искористили Цедевита, Партизан и Будућност.

Све утакмице преносиће ТВ Арена спорт.

За разлику од претходне године, ове сезоне у АБА лиги играће 12 тимова. Осим чињенице да неће бити дебитаната, интересантно је и то да ће Олимпија и Цибона остати једине екипе које су учествовале у свакој сезони од оснивања такмичења.

Велика новина у односу на претходне године је покретање Друге АБА лиге, која ће се први пут играти паралелно са најјачим такмичењем и донеће шампиону директну проходност у највиши ранг, на место најлошије пласираног у Првој АБА лиги.

Истовремено, АБА лига је покренула и процес "спајања" најбољих јуниора у региону, па ће ове сезоне бити организовани и АБА турнири у том узрасту, са учешћем десет клубова.

Погледајмо сада клупеи саставе у којима ће екипе започети нову такмичарску годину, почев од учесника прошлосезонског финала и полуфинала. Сва четири тима имају заједничку карактеристику - да су током лета сви променили тренере.

- ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС -

Дошли: Марко Кешељ (Остенде), Никола Јовановић (Вестчестер Никс), Стефан Јанковић (Лејкленд Меџик), Никола Радичевић (Севиља), Џејмс Фелдин (Панатинаикос), Матјас Лесор (Нантер), Тејлор Рочести (Локомотива Кубањ), Перо Антић (Фенербахче), Стефан Лазаревић, Драган Апић и Дејан Давидовац (ФМП).

Отишли: Чарлс Џенкинс (Химки), Лука Митровић (Бамберг), Марко Симоновић (Зенит), Стефан Јовић (Бајерн), Марко Гудурић (Фенербахче), Огњен Кузмић (Реал Мадрид), Нејт Волтерс (Јута Џез), Дион Томпсон (Бургос), Петар Ракићевић и Бориша Симанић (ФМП).

Када у недељу у 21 час судије буду подбациле лопту на утакмици Звезда - Морнар Бар, црвено-бели дрес могла би да носе само тројица играча која су била у саставу шампиона на последњој утакмици прошле сезоне. То су Милко Бјелица, Немања Дангубић и уз њих "ровити" Огњен Добрић, који је због повреде пропустио велики део припрема.

Са новим тренером Душаном Алимпијевићем и још неопорављеним капитеном Бранком Лазићем, српски и регионални првак тако креће у годину која ће означити и почетак новог циклуса клуба са Малог Калемегдана.

После девет освојених трофеја под Дејаном Радоњићем, његов наследник повешће црвено-беле у пету узастопну евролигашку сезону, са почетним захтевом од навијача да на почетку тог пута буду стрпљиви и да подрже тим.

"Миксом" младих и искусних новајлија, црвено-бели су, за почетак, предвидели најважније улоге познатом бековском тандему Тејлор Рочести - Џејмс Фелдин, док ће атлетични француски центар Матијас Лесор бити у првом плану у рекету, уз евролигашке ветеране Милка Бјелицу и Пера Антића.

"Црвена звезда је много пута показала да сваки корак вуче плански и врло студиозно. Из те позиције, сви смо свесни да нас чека сезона са пуно искушења, са младим тимом који ће сигурно расти из меча у меч. Сви знамо шта су циљеви и да је добар рад пут до њиховог остварења. Уопште не сумњам да ће велики рад доћи на наплату. Црвена звезда ће сигурно бити најбоља када то буде најважније", рекао је Алимпијевић на почетку нове сезоне.

- ЦЕДЕВИТА -

Дошли: Роко Лени Укић (АЕК), Иван Рамљак (Задар), Вил Чери (Газијантеп), Деметрис Николс (Панатинаикос), Андрија Стипановић (Бујукчекмече), Кевин Марфи (Гванжи Ринос), Крис Џонсон (Анхуеј).

Отишли: Ловро Мазалин (Сарагоса), Дује Дукан (Винди сити булс), Рашад Џејмс (Јешилгиресун), Рајан Боутрајт (Бешикташ), Лука Бабић, Миро Билан, Џон Шурна (Андора), Мирза Бегић (Петрохими), Роко Рогић, Марко Томас.

И хрватски шампион дочекује нову сезону са новим тренером, јер је Јуре Здовц заменио Вељка Мршића и склопио тим који ће покушати да се домогне петог финала у клупској историји, а затим да у њему "нападне" и прву регионалну титулу.

После тријумфа на првом АБА Суперкупу у Бару, словеначки тренер рекао је да је задовољан својим саставом и уз то најавио скори долазак још једног високог играча. То би извесно требало да буде искусни Американац Крис Џонсон, чим заврши клупске обавезе у Кини, где са својом екипом разиграва за пласман у прву лигу.

Дугогодишњи носиоци игре Загрепчана - Миро Билан, Лука Бабић и Марко Томас напустили су тим и још нису пронашли нове уговоре, а улоге нових "стубова" Цедевите преузеће Американци - крилни центар Деметрис Николс (освајач Евролиге са ЦСКА), искусни бек Кевин Марфи и Вил Чери, бивши "плеј" Кливленда, Жалгириса, Албе и Газијантепа.

"Генерално сам задовољан екипом, имамо још неких проблема, повреда, а чекамо и још једног странца, тако да још не могу 'осетити' цео тим, али генерално сам задовољан. Цедевита увек има високе циљеве, амбициозан сам и желимо освојити све што играмо", рекао је Здовц уочи нове сезоне у Загребу.

- ПАРТИЗАН -

Дошли: Обрад Томић (Какањ), Александар Аранитовић (Црвена звезда), Томас Вилсон (Бојс стејт), Најџел Вилијамс Гос (Гонзага), Андреја Стевановић, Страхиња Гавриловић, Марко Чакаревић (Динамик), Патрик Милер (Леонес Санто Доминго), Ђоко Шалић (Сутјеска), Марко Пецарски (Бајерн), Димитрије Николић (ККК Раднички).

Отишли: Френк Робинсон (Клуб Малвин), Вил Хечер (Динамо Сасари), Урош Луковић (Морнар), Бранислав Ратковица, Џамонт Гордон, Стефан Бирчевић (Истанбул), Стефан Пот (ФМП), Адин Врабац (Тенерифе), Ђорђе Мајсторовић, Милош Копривица (Мега), Кенан Карахоџић (Овиједо).

Мирослав Николић други пут је сео на клупу Партизана и преузевши "палицу" од Александра Џикића од првог дана истицао да се црно-бели окрећу младим играчима.

Староседеоци у значајно измењеном тиму, капитен Новица Величковић, бек Вања Маринковић и крило Михајло Андрић, имаће важну улогу и у новој сезони, коју рекордер у броју АБА титула дочекује са могућношћу да доведе још једног центра крај актуелних Обрада Томића и повратника Ђока Шалића.

Када су остале позиције у питању, нови састав Партизана је заокружен, закључно са прошлонедељном "попуном" места плејмејкера, коју ће у такмичарској 2017/18 изнети руки Најџел Вилијамс Гос и Патрик Милер, који је у "генералки" против Фенербахчеа наговестио да ће бити појачање.

После сезоне наступа у ФИБА Лиги шампиона, црно-бели ће ове сезоне паралелно играти и у другом по снази евро-такмичењу - Еврокупу, а тренер Николић рекао је да ће та околност бити предност неким конкурентима у борби за што виши пласман.

"Партизан ове године има просек година од 22,5. Концепт се променио у односу на раније године и у интересу ми је да промовишемо младе играче. Знате и сами да је и Вања Маринковић млад играч, 1997. годиште, Марко Пецарски је 2000, Тадија Тадић је 1999. Имамо младу екипу, уз искусне Новицу Величковића и Марка Чакаревића, а млади су нам и странци. Биће осцилација - резултатских и што се тиче игре, али сам задовољан радом управе, која је радила како сам и рекао. Што се тиче осталих екипа, издвојиле су се Будућност, Цедевита и Звезда, које ће сигурно бити у врху. Остале екипе могу да се добију, као што може и да се изгуби од њих, а ми смо ту негде, у некој линији. Мислим да ће предност имати екипе које играју само једно такмичење, као што је Мега", рекао је тренер црно-белих уочи нове сезоне.

- БУДУЋНОСТ -

Дошли: Данило Николић (Билбао), Кајл Гибсон (Гревлан), Кајл Лендри (Зенит), Филип Баровић (Бон Телеком), Никола Ивановић (АЕК)

Отишли: Маркус Вилијамс (Сакраменто Кингс), Овен Класен (ПАОК), Немања Врањеш (Морнар), Бојан Суботић (Калев), Борис Савовић (Стелмет).

Уз промену на месту тренера и долазак Александра Џикића уместо Илијаса Зуроса (и Игора Ђалетића), "вјечити првак" Црне Горе направио је најмање промена у саставу међу свим прошлосезонским учесницима плеј-офа.

Мирно одрадивши прелазни рок, Подгоричани су повратком својих "ђака" Николе Ивановића и Данила Николића из иностранства, чини се, исправили своју грешку што им у првом боравку нису пружили адекватну шансу, али и истовремено најавили амбицију за наредни период.

"Циљ је да створимо тим са 10 домаћих играча и да њима дамо простор", рекао је председник клуба Драган Бокан још у јуну, а долазак репрезентативног крилног центра Филипа Баровића додатна је потврда те идеје, иако су у "Морачу" стигли и искусни странци - бек Гибсон и крилни центар Лендри.

Са наведеним адутима и староседеоцима као што су браћа Шеховић и Гордић, уз таленте из генерације "1996" (Илић, Поповић, Николић) Будућност је дочекала сезону са звучном Бокановом поруком да је "основни циљ - опстанак у лиги".

"Не постављам циљеве, овде сам да радим. Правимо основу за наредну сезону", кратко је на почетку припрема изјавио Александар Џикић о новом саставу и концепту Будућности.

- ИГОКЕА -

Дошли: Никола Гајић (Приморска), Стефан Глоговац (Мега Бемакс), Дезмонд Вашингтон (Ухуд), Марко Љубичић (ФМП) Никола Јевтовић (Стеауа), Александар Поњавић (Бург).

Отишли: Џејмс Робинсон (Бајројт), Страхиња Мићовић (Морнар), Блаж Махковиц (Хелиос), Драшко Албијанић (Ловћен), Никола Пешаковић (Борац Чачак), Мирослав Пашајлић (Босна), Дарко Талић (Какањ).

Завршивши прошлу сезону на петој позицији АБА лиге, кошаркаши Игокее премашили су постављења очекивања, која су и уочи такмичарске 2017/18 иста. Шампион Босне и Херцеговине склапан је са амбицијом да тимском игром изнесе овогодишња искушења и испуни зацртани план.

У финишу "прелазног рока", наговештено је и да ће у Лакташе стићи заиста звучно појачање из НБА лиге - Дорел Рајт, што би могло да драстично повећа квалитет и да промени "крвну слику" састава.

"Можда смо мало и касно кренули са припремама, али надам се да ћемо до почетка АБА лиге доћи до очекиваног нивоа форме. Што се тиче самог тима, већ пету сезону сам тренер Игокее и амбиције сваке сезоне су останак у лиги, тако је и сада и посматрајући екипу коју само саставили мислим да можемо доћи до жељеног циља", рекао је тренер "игоса" Драган Бајић.

- МЕГА БЕМАКС -

Дошли: Стефан Фундић (Вршац), Дилан Енис (Орегон), Александар Лазић (Динамик), Милош Копривица (Партизан), Андрија Марјановић (Барселона), Стефан Синовец (МЗТ)

Отишли: Раде Загорац (Мемфис), Алфа Каба (Асвел), Радослав Спасојевић, Никола Павловић, Ђорђе Симеуновић (Вршац), Марко Тејић (Сутјеска), Јован Новак, Огњен Јарамаз, Сава Лешић (Етингер)

Уочи своје пете сезоне на клупи Меге, Дејан Милојевић поново се суочио са великим изазовом - прављењем новог тима, махом састављеног од младих играча. У ситуацији на коју је и навикао, млади тренер опет ће највећи акценат ставити на формирање играча и "брушење" својих талената за излазак на НБА драфт.

Важни прошлосезонски адути - освајач Еуробаскета Влатко Чанчар, капитен Никола Ребић и најстарији члан тима Предраг Самарџиски имаће значајну улогу и у "новој" Меги, уз подршку новајлије Дилана Ениса (25), репрезентативца Јамајке који је овог лета завршио "студентски" стаж на универзитету Орегон.

Уз искусног Синовеца, скочно крило Лазића, перспективну "четворку" Фундића и остале новајлије, посебну пажњу свакако ће изазвати и улазак у први тим МВП-а јуниорског Еуробаскета Николе Мишковића, као и Грузина Гоге Битадзеа (рођен 1999), који је овог лета био члан "А" репрезентације своје земље на Еуробаскету.

"Као и сваке године, променимо скоро целу екипу. Имамо осам нових играча, много талената... Уживање ми је да радим са њима, а првенствени циљ ми је развој тих кошаркаша. Желимо да пробамо да имамо на крају сезоне још драфтованих играча који би завршили у НБА лиги. Уз то, наравно, желимо да све то испрати резултат и да пробамо да будемо конкурентни у борби за плеј-оф. Очекујем да лига буде изједначена и верујем да ће четврти тим који буде у плеј-офу имати можда две победе више од екипа које се боре за опстанак. Очекујем узбудљиву сезону", рекао је Милојевић и објаснио да се Мега повукла из међународних такмичења да би млади играчи имали више времена да тренирају.

- ФМП-

Дошли: Стефан Пот (Партизан), Божо Ђумић (Слобода Тузла), Маверик Роуен (Норт Каролајна стејт), Немања Ненадић (Дунав), Мајкл Оџо (Флорида стејт), Иван Слутски (Химки), Петар Ракићевић и Бориша Симанић (Звезда), Марко Јеремић (Напредак), Алекса Ускоковић и Стефан Момиров (Звезда).

Отишли: Џона Болден (Звезда, па Макаби), Ајзеја Остин (Гуангси), Душан Кутлешић, Дејан Давидовац, Стефан Лазаревић и Драган Апић (Звезда), Марко Љубичић (Игокеа).

После успешног краја прошле сезоне и уласка у финале домаћег плеј-офа, тим из Железника испратио је тренера Душана Алимпијевића у Црвену звезду мтс и такође претрпео велике "кадровске" промене.

Пре свега, на клупу је сео нови шеф стручног штаба, Владимир Јовановић, који је претходно био асистент Милану Гуровићу и Слободану Клипи, а прошле сезоне је водио кадете Звезде до титуле. Под његовим вођством, ове године радиће двојица играча који су "прекомандовани" из редова црвено-белих, као и тандем америчких студената, интересантан због физичке снаге (Оџо) и шутерског педигреа (Роуен).

Капитен и плејмејкер Филип Човић командоваће и ове сезоне саставом који ће поново увести нова имена на регионалну сцену.

"Амбиција нам је да у сваку утакмицу уђемо са планом да одиграмо најбоље што можемо, јер заиста имамо младу екипу, четири јуниора без сениорског искуства, доста играча који немају АБА искуство. Бирали смо младе играче, који имају перспективу, али пред којима је пуно рада и мислим да ће они бити изненађење у новој сезони", рекао је Јовановић о новој сезони "пантера".

- ЦИБОНА -

Дошли: Ленгстон Хал (Колосос), Мелвин Кливленд (Ал Мутахед Триполи), Иван Новачић и Јосип Билиновац (Џоли), Доминик Гилберт (Карловац).

Отишли: Небојша Јоксимовић (Приморска), Скот Мајкл Рејнолдс (Зенит), Паоло Маринели, Петар Марић, Домагој Самац (Дзукија), Емир Сулејмановић (Фуенлабрада), Ник Славица, Мате Мандић, Жељко Шакић (Клуж)

Тренер: Слободан Суботић

- МОРНАР -

Дошли: Страхиња Мићовић (Игокеа), Немања Врањеш (Будућност), Брендис Рос (Берое), Урош Луковић (Партизан), Дерек Нидам (Ређо Емилија), Карвијар Шеперд ('ТСУ')

Отишли: Антабија Волер (Варезе), Балша Радуновић, Михаило Радуновић (Ловћен), Ламонт Џонс (Мителдојчер), Октавијус Елис (Јенисеј), Џермејн Андерсон (Шалон), Камерун Александер Тејтум (Ботафого), Чедомир Витковац

Тренер: Михаило Павићевић

- ОЛИМПИЈА -

Дошли: Јан Шпан (Златорог), Ерјон Кастрати (Крка), Бојан Радуловић (Приморска), Роко Баџић (Шибеник), Џордан Морган (Кимис), Талор Батл (Атомерому).

Отишли: Јуре Пелко (Хелиос), Ник Драган, Јан Стрмчник, Мирко Мулалић (Приморска), Стеван Милошевић, Никола Јанковић (Сакарија), Брендон Џеферсон (Трапани).

Тренер: Гашпер Окорн.

- МЗТ - 

Дошли: Дамјан Стојановски, Бобан Стајић (Фени), Михајло Митев (Вардар), Ранко Мамузић (Аликанте), Ерик Гарсија (Вофорд), Бојан Трајковски (Карпош), Андреј Маслинко (Работнички), Брет Бејли (Сан Дијего), Данијел Џенсен (Лимбург јунајтед), Игор Пенов (Карпош Соколи)

Отишли: Данијел Кларк (Сан Себастијан), Џош Скот (Шимане, Јапан), Ђорђе Дреновац (Мителдојчер), Стефан Синовец (Мега Бемакс), Сулејман Дијабате (Анхеј), Шарлон Клоф (Мурсија), Гзавијер Тејмс (Бејнс Херцлија), Љубомир Младеновски, Стојан Ђуроски, Леонид Тодоровски, Андреј Настовски, Марко Симоновски.

Тренер: Александар Тодоров

- ЗАДАР - 

Дошли: Иве Иванов (Шибеник), Престон Ноулс (Макаби Ашдод), Домагој Вуковић (Осијек), Филип Краљевић (Сарагоса), Шиме Шпраља (Џоли), Нејтан Тафорн (Нортвестерн), Лука Божић (Загреб)

Отишли: Иван Вранеш (Вилебрук), Марио Шпалета (Сплит), Иван Рамљак (Цедевита), Иван Маринковић (Јешилгиресун), Јаник Френк (Аквила), Мај Ковачевић (Крка), Александар Гоергијев (Берое), Борис Бараћ (Нимбурк), Марко Јурица.

Тренер: Арамис Наглић.

Парови 1. кола АБА лиге (ТВ Арена спорт):

Цедевита - ФМП 18 часова
МЗТ - Партизан 20

у суботу

Будућност - Задар 21

у недељу

Мега - Цибона 19
Звезда - Морнар 21

у понедељак

Олимпија - Игокеа 21

Сви освајачи АБА лиге

Партизан (шест титула) - 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013; Црвена звезда (три) - 2015, 2016, 2017; ФМП (две) - 2004, 2006, Хемофарм - 2005, Цибона - 2014, Олимпија - 2002, Макаби - 2012, Задар - 2003.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар