Analiza: ABA liga 17/18 - 12 najboljih spremno za start!

Osvrt na sve što su najbolji klubovi iz regiona uradili ovog leta i šta će nam doneti takmičarska godina. Nova sezona - počinje.

Košarka 29.09.2017 | 16:30
Analiza: ABA liga 17/18 - 12 najboljih spremno za start!
Posle skoro pola godine, najjače košarkaško takmičenje u ovom delu Evrope spremno je za novi start.

Regionalna ABA liga počeće svoje 17. izdanje ovog petka, utakmicama Cedevita - FMP u Zagrebu i MZT - Partizan u Skoplju.

Nakon dugog čekanja, praćenja transfera, priprema,i kontrolnih utakmica, došlo je vreme da vidimo šta su najjači klubovi s prostora bivše Jugoslavije pripremili za takmičarsku 2017/18.

I ove sezone, branilac titule je trostruki uzastopni prvak - Crvena zvezda mts, a klubovi iz Srbije ponovo će imati najviše predstavnika - (Zvezda, Partizan, FMP i Mega Bemaks), zahvaljujući "bonus" mestu zbog najboljeg nacionalnog koeficijenta.

Oblik završnice biće isti kao i prošle sezone i podrazumevaće ulazak najbolje četiri ekipe ligaškog dela u plej-of (18. mart - 4. april). Odlučujuće borbe za titulu i kartu za Evroligu biće organizovane u sistemu polufinala na dve pobede, a potom finala na tri (10-13. april).

Kada je u pitanju potpuna prohodnost u Evropu, ostalo je na snazi i pravilo da će ekipe od drugog do četvrtog mesta obezbedili šansu nastupa u Evrokupu, koju su ove sezone iskoristili Cedevita, Partizan i Budućnost.

Sve utakmice prenosiće TV Arena sport.

Za razliku od prethodne godine, ove sezone u ABA ligi igraće 12 timova. Osim činjenice da neće biti debitanata, interesantno je i to da će Olimpija i Cibona ostati jedine ekipe koje su učestvovale u svakoj sezoni od osnivanja takmičenja.

Velika novina u odnosu na prethodne godine je pokretanje Druge ABA lige, koja će se prvi put igrati paralelno sa najjačim takmičenjem i doneće šampionu direktnu prohodnost u najviši rang, na mesto najlošije plasiranog u Prvoj ABA ligi.

Istovremeno, ABA liga je pokrenula i proces "spajanja" najboljih juniora u regionu, pa će ove sezone biti organizovani i ABA turniri u tom uzrastu, sa učešćem deset klubova.

Pogledajmo sada klupei sastave u kojima će ekipe započeti novu takmičarsku godinu, počev od učesnika prošlosezonskog finala i polufinala. Sva četiri tima imaju zajedničku karakteristiku - da su tokom leta svi promenili trenere.

- CRVENA ZVEZDA MTS -

Došli: Marko Kešelj (Ostende), Nikola Jovanović (Vestčester Niks), Stefan Janković (Lejklend Medžik), Nikola Radičević (Sevilja), Džejms Feldin (Panatinaikos), Matjas Lesor (Nanter), Tejlor Ročesti (Lokomotiva Kubanj), Pero Antić (Fenerbahče), Stefan Lazarević, Dragan Apić i Dejan Davidovac (FMP).

Otišli: Čarls Dženkins (Himki), Luka Mitrović (Bamberg), Marko Simonović (Zenit), Stefan Jović (Bajern), Marko Gudurić (Fenerbahče), Ognjen Kuzmić (Real Madrid), Nejt Volters (Juta Džez), Dion Tompson (Burgos), Petar Rakićević i Boriša Simanić (FMP).

Kada u nedelju u 21 čas sudije budu podbacile loptu na utakmici Zvezda - Mornar Bar, crveno-beli dres mogla bi da nose samo trojica igrača koja su bila u sastavu šampiona na poslednjoj utakmici prošle sezone. To su Milko Bjelica, Nemanja Dangubić i uz njih "roviti" Ognjen Dobrić, koji je zbog povrede propustio veliki deo priprema.

Sa novim trenerom Dušanom Alimpijevićem i još neoporavljenim kapitenom Brankom Lazićem, srpski i regionalni prvak tako kreće u godinu koja će označiti i početak novog ciklusa kluba sa Malog Kalemegdana.

Posle devet osvojenih trofeja pod Dejanom Radonjićem, njegov naslednik povešće crveno-bele u petu uzastopnu evroligašku sezonu, sa početnim zahtevom od navijača da na početku tog puta budu strpljivi i da podrže tim.

"Miksom" mladih i iskusnih novajlija, crveno-beli su, za početak, predvideli najvažnije uloge poznatom bekovskom tandemu Tejlor Ročesti - Džejms Feldin, dok će atletični francuski centar Matijas Lesor biti u prvom planu u reketu, uz evroligaške veterane Milka Bjelicu i Pera Antića.

"Crvena zvezda je mnogo puta pokazala da svaki korak vuče planski i vrlo studiozno. Iz te pozicije, svi smo svesni da nas čeka sezona sa puno iskušenja, sa mladim timom koji će sigurno rasti iz meča u meč. Svi znamo šta su ciljevi i da je dobar rad put do njihovog ostvarenja. Uopšte ne sumnjam da će veliki rad doći na naplatu. Crvena zvezda će sigurno biti najbolja kada to bude najvažnije", rekao je Alimpijević na početku nove sezone.

- CEDEVITA -

Došli: Roko Leni Ukić (AEK), Ivan Ramljak (Zadar), Vil Čeri (Gazijantep), Demetris Nikols (Panatinaikos), Andrija Stipanović (Bujukčekmeče), Kevin Marfi (Gvanži Rinos), Kris Džonson (Anhuej).

Otišli: Lovro Mazalin (Saragosa), Duje Dukan (Vindi siti buls), Rašad Džejms (Ješilgiresun), Rajan Boutrajt (Bešiktaš), Luka Babić, Miro Bilan, Džon Šurna (Andora), Mirza Begić (Petrohimi), Roko Rogić, Marko Tomas.

I hrvatski šampion dočekuje novu sezonu sa novim trenerom, jer je Jure Zdovc zamenio Veljka Mršića i sklopio tim koji će pokušati da se domogne petog finala u klupskoj istoriji, a zatim da u njemu "napadne" i prvu regionalnu titulu.

Posle trijumfa na prvom ABA Superkupu u Baru, slovenački trener rekao je da je zadovoljan svojim sastavom i uz to najavio skori dolazak još jednog visokog igrača. To bi izvesno trebalo da bude iskusni Amerikanac Kris Džonson, čim završi klupske obaveze u Kini, gde sa svojom ekipom razigrava za plasman u prvu ligu.

Dugogodišnji nosioci igre Zagrepčana - Miro Bilan, Luka Babić i Marko Tomas napustili su tim i još nisu pronašli nove ugovore, a uloge novih "stubova" Cedevite preuzeće Amerikanci - krilni centar Demetris Nikols (osvajač Evrolige sa CSKA), iskusni bek Kevin Marfi i Vil Čeri, bivši "plej" Klivlenda, Žalgirisa, Albe i Gazijantepa.

"Generalno sam zadovoljan ekipom, imamo još nekih problema, povreda, a čekamo i još jednog stranca, tako da još ne mogu 'osetiti' ceo tim, ali generalno sam zadovoljan. Cedevita uvek ima visoke ciljeve, ambiciozan sam i želimo osvojiti sve što igramo", rekao je Zdovc uoči nove sezone u Zagrebu.

- PARTIZAN -

Došli: Obrad Tomić (Kakanj), Aleksandar Aranitović (Crvena zvezda), Tomas Vilson (Bojs stejt), Najdžel Vilijams Gos (Gonzaga), Andreja Stevanović, Strahinja Gavrilović, Marko Čakarević (Dinamik), Patrik Miler (Leones Santo Domingo), Đoko Šalić (Sutjeska), Marko Pecarski (Bajern), Dimitrije Nikolić (KKK Radnički).

Otišli: Frenk Robinson (Klub Malvin), Vil Hečer (Dinamo Sasari), Uroš Luković (Mornar), Branislav Ratkovica, Džamont Gordon, Stefan Birčević (Istanbul), Stefan Pot (FMP), Adin Vrabac (Tenerife), Đorđe Majstorović, Miloš Koprivica (Mega), Kenan Karahodžić (Ovijedo).

Miroslav Nikolić drugi put je seo na klupu Partizana i preuzevši "palicu" od Aleksandra Džikića od prvog dana isticao da se crno-beli okreću mladim igračima.

Starosedeoci u značajno izmenjenom timu, kapiten Novica Veličković, bek Vanja Marinković i krilo Mihajlo Andrić, imaće važnu ulogu i u novoj sezoni, koju rekorder u broju ABA titula dočekuje sa mogućnošću da dovede još jednog centra kraj aktuelnih Obrada Tomića i povratnika Đoka Šalića.

Kada su ostale pozicije u pitanju, novi sastav Partizana je zaokružen, zaključno sa prošlonedeljnom "popunom" mesta plejmejkera, koju će u takmičarskoj 2017/18 izneti ruki Najdžel Vilijams Gos i Patrik Miler, koji je u "generalki" protiv Fenerbahčea nagovestio da će biti pojačanje.

Posle sezone nastupa u FIBA Ligi šampiona, crno-beli će ove sezone paralelno igrati i u drugom po snazi evro-takmičenju - Evrokupu, a trener Nikolić rekao je da će ta okolnost biti prednost nekim konkurentima u borbi za što viši plasman.

"Partizan ove godine ima prosek godina od 22,5. Koncept se promenio u odnosu na ranije godine i u interesu mi je da promovišemo mlade igrače. Znate i sami da je i Vanja Marinković mlad igrač, 1997. godište, Marko Pecarski je 2000, Tadija Tadić je 1999. Imamo mladu ekipu, uz iskusne Novicu Veličkovića i Marka Čakarevića, a mladi su nam i stranci. Biće oscilacija - rezultatskih i što se tiče igre, ali sam zadovoljan radom uprave, koja je radila kako sam i rekao. Što se tiče ostalih ekipa, izdvojile su se Budućnost, Cedevita i Zvezda, koje će sigurno biti u vrhu. Ostale ekipe mogu da se dobiju, kao što može i da se izgubi od njih, a mi smo tu negde, u nekoj liniji. Mislim da će prednost imati ekipe koje igraju samo jedno takmičenje, kao što je Mega", rekao je trener crno-belih uoči nove sezone.

- BUDUĆNOST -

Došli: Danilo Nikolić (Bilbao), Kajl Gibson (Grevlan), Kajl Lendri (Zenit), Filip Barović (Bon Telekom), Nikola Ivanović (AEK)

Otišli: Markus Vilijams (Sakramento Kings), Oven Klasen (PAOK), Nemanja Vranješ (Mornar), Bojan Subotić (Kalev), Boris Savović (Stelmet).

Uz promenu na mestu trenera i dolazak Aleksandra Džikića umesto Ilijasa Zurosa (i Igora Đaletića), "vječiti prvak" Crne Gore napravio je najmanje promena u sastavu među svim prošlosezonskim učesnicima plej-ofa.

Mirno odradivši prelazni rok, Podgoričani su povratkom svojih "đaka" Nikole Ivanovića i Danila Nikolića iz inostranstva, čini se, ispravili svoju grešku što im u prvom boravku nisu pružili adekvatnu šansu, ali i istovremeno najavili ambiciju za naredni period.

"Cilj je da stvorimo tim sa 10 domaćih igrača i da njima damo prostor", rekao je predsednik kluba Dragan Bokan još u junu, a dolazak reprezentativnog krilnog centra Filipa Barovića dodatna je potvrda te ideje, iako su u "Moraču" stigli i iskusni stranci - bek Gibson i krilni centar Lendri.

Sa navedenim adutima i starosedeocima kao što su braća Šehović i Gordić, uz talente iz generacije "1996" (Ilić, Popović, Nikolić) Budućnost je dočekala sezonu sa zvučnom Bokanovom porukom da je "osnovni cilj - opstanak u ligi".

"Ne postavljam ciljeve, ovde sam da radim. Pravimo osnovu za narednu sezonu", kratko je na početku priprema izjavio Aleksandar Džikić o novom sastavu i konceptu Budućnosti.

- IGOKEA -

Došli: Nikola Gajić (Primorska), Stefan Glogovac (Mega Bemaks), Dezmond Vašington (Uhud), Marko Ljubičić (FMP) Nikola Jevtović (Steaua), Aleksandar Ponjavić (Burg).

Otišli: Džejms Robinson (Bajrojt), Strahinja Mićović (Mornar), Blaž Mahkovic (Helios), Draško Albijanić (Lovćen), Nikola Pešaković (Borac Čačak), Miroslav Pašajlić (Bosna), Darko Talić (Kakanj).

Završivši prošlu sezonu na petoj poziciji ABA lige, košarkaši Igokee premašili su postavljenja očekivanja, koja su i uoči takmičarske 2017/18 ista. Šampion Bosne i Hercegovine sklapan je sa ambicijom da timskom igrom iznese ovogodišnja iskušenja i ispuni zacrtani plan.

U finišu "prelaznog roka", nagovešteno je i da će u Laktaše stići zaista zvučno pojačanje iz NBA lige - Dorel Rajt, što bi moglo da drastično poveća kvalitet i da promeni "krvnu sliku" sastava.

"Možda smo malo i kasno krenuli sa pripremama, ali nadam se da ćemo do početka ABA lige doći do očekivanog nivoa forme. Što se tiče samog tima, već petu sezonu sam trener Igokee i ambicije svake sezone su ostanak u ligi, tako je i sada i posmatrajući ekipu koju samo sastavili mislim da možemo doći do željenog cilja", rekao je trener "igosa" Dragan Bajić.

- MEGA BEMAKS -

Došli: Stefan Fundić (Vršac), Dilan Enis (Oregon), Aleksandar Lazić (Dinamik), Miloš Koprivica (Partizan), Andrija Marjanović (Barselona), Stefan Sinovec (MZT)

Otišli: Rade Zagorac (Memfis), Alfa Kaba (Asvel), Radoslav Spasojević, Nikola Pavlović, Đorđe Simeunović (Vršac), Marko Tejić (Sutjeska), Jovan Novak, Ognjen Jaramaz, Sava Lešić (Etinger)

Uoči svoje pete sezone na klupi Mege, Dejan Milojević ponovo se suočio sa velikim izazovom - pravljenjem novog tima, mahom sastavljenog od mladih igrača. U situaciji na koju je i navikao, mladi trener opet će najveći akcenat staviti na formiranje igrača i "brušenje" svojih talenata za izlazak na NBA draft.

Važni prošlosezonski aduti - osvajač Eurobasketa Vlatko Čančar, kapiten Nikola Rebić i najstariji član tima Predrag Samardžiski imaće značajnu ulogu i u "novoj" Megi, uz podršku novajlije Dilana Enisa (25), reprezentativca Jamajke koji je ovog leta završio "studentski" staž na univerzitetu Oregon.

Uz iskusnog Sinoveca, skočno krilo Lazića, perspektivnu "četvorku" Fundića i ostale novajlije, posebnu pažnju svakako će izazvati i ulazak u prvi tim MVP-a juniorskog Eurobasketa Nikole Miškovića, kao i Gruzina Goge Bitadzea (rođen 1999), koji je ovog leta bio član "A" reprezentacije svoje zemlje na Eurobasketu.

"Kao i svake godine, promenimo skoro celu ekipu. Imamo osam novih igrača, mnogo talenata... Uživanje mi je da radim sa njima, a prvenstveni cilj mi je razvoj tih košarkaša. Želimo da probamo da imamo na kraju sezone još draftovanih igrača koji bi završili u NBA ligi. Uz to, naravno, želimo da sve to isprati rezultat i da probamo da budemo konkurentni u borbi za plej-of. Očekujem da liga bude izjednačena i verujem da će četvrti tim koji bude u plej-ofu imati možda dve pobede više od ekipa koje se bore za opstanak. Očekujem uzbudljivu sezonu", rekao je Milojević i objasnio da se Mega povukla iz međunarodnih takmičenja da bi mladi igrači imali više vremena da treniraju.

- FMP-

Došli: Stefan Pot (Partizan), Božo Đumić (Sloboda Tuzla), Maverik Rouen (Nort Karolajna stejt), Nemanja Nenadić (Dunav), Majkl Odžo (Florida stejt), Ivan Slutski (Himki), Petar Rakićević i Boriša Simanić (Zvezda), Marko Jeremić (Napredak), Aleksa Uskoković i Stefan Momirov (Zvezda).

Otišli: Džona Bolden (Zvezda, pa Makabi), Ajzeja Ostin (Guangsi), Dušan Kutlešić, Dejan Davidovac, Stefan Lazarević i Dragan Apić (Zvezda), Marko Ljubičić (Igokea).

Posle uspešnog kraja prošle sezone i ulaska u finale domaćeg plej-ofa, tim iz Železnika ispratio je trenera Dušana Alimpijevića u Crvenu zvezdu mts i takođe pretrpeo velike "kadrovske" promene.

Pre svega, na klupu je seo novi šef stručnog štaba, Vladimir Jovanović, koji je prethodno bio asistent Milanu Guroviću i Slobodanu Klipi, a prošle sezone je vodio kadete Zvezde do titule. Pod njegovim vođstvom, ove godine radiće dvojica igrača koji su "prekomandovani" iz redova crveno-belih, kao i tandem američkih studenata, interesantan zbog fizičke snage (Odžo) i šuterskog pedigrea (Rouen).

Kapiten i plejmejker Filip Čović komandovaće i ove sezone sastavom koji će ponovo uvesti nova imena na regionalnu scenu.

"Ambicija nam je da u svaku utakmicu uđemo sa planom da odigramo najbolje što možemo, jer zaista imamo mladu ekipu, četiri juniora bez seniorskog iskustva, dosta igrača koji nemaju ABA iskustvo. Birali smo mlade igrače, koji imaju perspektivu, ali pred kojima je puno rada i mislim da će oni biti iznenađenje u novoj sezoni", rekao je Jovanović o novoj sezoni "pantera".

- CIBONA -

Došli: Lengston Hal (Kolosos), Melvin Klivlend (Al Mutahed Tripoli), Ivan Novačić i Josip Bilinovac (Džoli), Dominik Gilbert (Karlovac).

Otišli: Nebojša Joksimović (Primorska), Skot Majkl Rejnolds (Zenit), Paolo Marineli, Petar Marić, Domagoj Samac (Dzukija), Emir Sulejmanović (Fuenlabrada), Nik Slavica, Mate Mandić, Željko Šakić (Kluž)

Trener: Slobodan Subotić

- MORNAR -

Došli: Strahinja Mićović (Igokea), Nemanja Vranješ (Budućnost), Brendis Ros (Beroe), Uroš Luković (Partizan), Derek Nidam (Ređo Emilija), Karvijar Šeperd ('TSU')

Otišli: Antabija Voler (Vareze), Balša Radunović, Mihailo Radunović (Lovćen), Lamont Džons (Miteldojčer), Oktavijus Elis (Jenisej), Džermejn Anderson (Šalon), Kamerun Aleksander Tejtum (Botafogo), Čedomir Vitkovac

Trener: Mihailo Pavićević

- OLIMPIJA -

Došli: Jan Špan (Zlatorog), Erjon Kastrati (Krka), Bojan Radulović (Primorska), Roko Badžić (Šibenik), Džordan Morgan (Kimis), Talor Batl (Atomeromu).

Otišli: Jure Pelko (Helios), Nik Dragan, Jan Strmčnik, Mirko Mulalić (Primorska), Stevan Milošević, Nikola Janković (Sakarija), Brendon Džeferson (Trapani).

Trener: Gašper Okorn.

- MZT - 

Došli: Damjan Stojanovski, Boban Stajić (Feni), Mihajlo Mitev (Vardar), Ranko Mamuzić (Alikante), Erik Garsija (Voford), Bojan Trajkovski (Karpoš), Andrej Maslinko (Rabotnički), Bret Bejli (San Dijego), Danijel Džensen (Limburg junajted), Igor Penov (Karpoš Sokoli)

Otišli: Danijel Klark (San Sebastijan), Džoš Skot (Šimane, Japan), Đorđe Drenovac (Miteldojčer), Stefan Sinovec (Mega Bemaks), Sulejman Dijabate (Anhej), Šarlon Klof (Mursija), Gzavijer Tejms (Bejns Herclija), Ljubomir Mladenovski, Stojan Đuroski, Leonid Todorovski, Andrej Nastovski, Marko Simonovski.

Trener: Aleksandar Todorov

- ZADAR - 

Došli: Ive Ivanov (Šibenik), Preston Nouls (Makabi Ašdod), Domagoj Vuković (Osijek), Filip Kraljević (Saragosa), Šime Špralja (Džoli), Nejtan Taforn (Nortvestern), Luka Božić (Zagreb)

Otišli: Ivan Vraneš (Vilebruk), Mario Špaleta (Split), Ivan Ramljak (Cedevita), Ivan Marinković (Ješilgiresun), Janik Frenk (Akvila), Maj Kovačević (Krka), Aleksandar Goergijev (Beroe), Boris Barać (Nimburk), Marko Jurica.

Trener: Aramis Naglić.

Parovi 1. kola ABA lige (TV Arena sport):

Cedevita - FMP 18 časova
MZT - Partizan 20

u subotu

Budućnost - Zadar 21

u nedelju

Mega - Cibona 19
Zvezda - Mornar 21

u ponedeljak

Olimpija - Igokea 21

Svi osvajači ABA lige

Partizan (šest titula) - 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013; Crvena zvezda (tri) - 2015, 2016, 2017; FMP (dve) - 2004, 2006, Hemofarm - 2005, Cibona - 2014, Olimpija - 2002, Makabi - 2012, Zadar - 2003.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar