Полиција одузела милионе листића

Шпанска полиција заплијенила је више од шест милиона гласачких листиц́а и коверти, као и 100 гласачких кутија у једном граду у Каталонији у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, саопштили су полицијски извори.

Свијет 29.09.2017 | 08:19
Полиција одузела милионе листића
Гласачки листиц́и најновији су у низу многих предмета које је полиција заплијенила у акцији спречавања одржавања референдума о независности сјевероисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за недјељу, преноси АФП.

„Цивилна гарда (полицијске снаге) Шпаније заплијенила је 2,5 милиона листиц́а, четири милиона коверти и 100 гласачких кутија у складишту у Игуалади“, рекао је извор који је говорио под условом да остане анониман.

Како наводи агенција, то су први гласачки листиц́и које је полиција заплијенила од како је пооштрена акција против одржавања референдума.

Неименовани извор рекао је и да је фирма која је обезбиједила гласачке кутије саопштила да су оне наводно биле намијењене „изборима у фудбалском клубу Барселони“, не откривајуц́и детаље.

Портпарол клуба је потврдио да је та фирма заиста снабдјела ФК Барселону гласачким кутијама за изборе за предсједника тог клуба у прошлости, али није могао да коментарише нешто више.

Према резултатима анкета, огромна вец́ина грађана Каталоније је, упркос дубокој подијељености у вези са независношц́у тог шпанског региона, жељна да изађе на референдум и коначно ријеши то питање.

Уставни суд Шпаније је, са друге стране, тај референдум прогласио незаконитим, због чега Мадрид покушава да га заустави по сваку цијену, користец́и се правним средствима којима располаже.

То је, како агенција наводи, изазвало даље протесте у Барселони и другим градовима Каталоније, па чак и у Мадриду, а интернет странице које су промовисале референдум су угашене.

На хиљаде полицајаца је распоређено у Каталонији и они треба да помогну у стражарењу и да онемогуц́е људе да приступе гласачким мјестима у недјељу.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

анкета

29.09.2017 06:25

Да су Каталонци то спровели као анкету као Додик у РС полиција скоро да не би ни реаговала. Овако има белаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмммм

29.09.2017 06:39

Референдума ће бити рече Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.09.2017 07:28

Референдум це бити реце злоцинац алија И посла своје муслимане у рат И наје....

Name

Лија

29.09.2017 07:17

Ако народ искрено нешто жели, без калкулација, нема режима која га може у томе спријечити. Искрено желим да се Каталонци ослободе режима и постану самостални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфа

29.09.2017 07:23

Зашто немогу каталонци да се одцепе а шиптари на косову могу?Питање свих питања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мађар

29.09.2017 17:15

Да није било 1999 год и оних дешавања не би ни они могфиРазмисли мало ал објективно.

Name

Рус Са Крима

29.09.2017 17:44

Код нас је то просло цивилизовано и културно.