Policija oduzela milione listića

Španska policija zaplijenila je više od šest miliona glasačkih listića i koverti, kao i 100 glasačkih kutija u jednom gradu u Kataloniji u okviru nastojanja zvaničnog Madrida da blokira zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, saopštili su policijski izvori.

Svijet 29.09.2017 | 08:19
Policija oduzela milione listića
Glasački listići najnoviji su u nizu mnogih predmeta koje je policija zaplijenila u akciji sprečavanja održavanja referenduma o nezavisnosti sjeveroistočnog španskog regiona Katalonije koji je zakazan za nedjelju, prenosi AFP.

„Civilna garda (policijske snage) Španije zaplijenila je 2,5 miliona listića, četiri miliona koverti i 100 glasačkih kutija u skladištu u Igualadi“, rekao je izvor koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Kako navodi agencija, to su prvi glasački listići koje je policija zaplijenila od kako je pooštrena akcija protiv održavanja referenduma.

Neimenovani izvor rekao je i da je firma koja je obezbijedila glasačke kutije saopštila da su one navodno bile namijenjene „izborima u fudbalskom klubu Barseloni“, ne otkrivajući detalje.

Portparol kluba je potvrdio da je ta firma zaista snabdjela FK Barselonu glasačkim kutijama za izbore za predsjednika tog kluba u prošlosti, ali nije mogao da komentariše nešto više.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podijeljenosti u vezi sa nezavisnošću tog španskog regiona, željna da izađe na referendum i konačno riješi to pitanje.

Ustavni sud Španije je, sa druge strane, taj referendum proglasio nezakonitim, zbog čega Madrid pokušava da ga zaustavi po svaku cijenu, koristeći se pravnim sredstvima kojima raspolaže.

To je, kako agencija navodi, izazvalo dalje proteste u Barseloni i drugim gradovima Katalonije, pa čak i u Madridu, a internet stranice koje su promovisale referendum su ugašene.

Na hiljade policajaca je raspoređeno u Kataloniji i oni treba da pomognu u stražarenju i da onemoguće ljude da pristupe glasačkim mjestima u nedjelju.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

anketa

29.09.2017 06:25

Da su Katalonci to sproveli kao anketu kao Dodik u RS policija skoro da ne bi ni reagovala. Ovako ima belaja.

ODGOVORITE
Name

hmmmm

29.09.2017 06:39

Referenduma će biti reče Mile.

ODGOVORITE
Name

Re

29.09.2017 07:28

Referendum ce biti rece zlocinac alija I posla svoje muslimane u rat I naje....

Name

Лија

29.09.2017 07:17

Ако народ искрено нешто жели, без калкулација, нема режима која га може у томе спријечити. Искрено желим да се Каталонци ослободе режима и постану самостални.

ODGOVORITE
Name

Алфа

29.09.2017 07:23

Зашто немогу каталонци да се одцепе а шиптари на косову могу?Питање свих питања....

ODGOVORITE
Name

mađar

29.09.2017 17:15

Da nije bilo 1999 god i onih dešavanja ne bi ni oni mogfiRazmisli malo al objektivno.

Name

Rus Sa Krima

29.09.2017 17:44

Kod nas je to proslo civilizovano i kulturno.