Радници поручују: Нећемо одустати

Дом здравља Хан Пијесак, чији радници су у генералном штрајку, данас је посјетио предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић. Запослени су добили обећања да ће са општином, представницима Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања наћи рјешење за нагомилане проблеме у овој здравственој установи.

Република Српска 28.09.2017 | 22:30
Радници поручују: Нећемо одустати
Тешка финансијска ситуација у Дому здравља Хан Пијесак траје годинама. Рачун ове здравствене установе је често блокиран, јер дугују милион и по марака за порезе и доприносе.

„Од марта мјесеца нисмо примили личне дохотке нити остала примања која нам следују према закону о колективном уговору. Доприноси нам нису уплаћени пет и по година, тако да немамо за осигурања. Окривљују да су претходни директори покрали овај Дом здравља, па нека дође ревизија нека се једном заврши и та прича“, изјавила је предсједница Штрајкачког одбора Дома здравља Хан Пијесак Радица Тодоровић.

Штрајкаче је данас посјетио предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић. Након разговора и са начелником општине Хан Пијесак, начелно је постигнут договор да ће током наредне седмице ресорни министар посјетити ову здравствену установу, као и општину и тражити рјешење.

„Начелник општине ће упутити ревизију која ће контролисати досадашње половање Дома здравља, јер њихова дуговања су милион и 700 хиљада марака, па се надам да ћемо заједничким снагама у току наредне седмице наћи нека рјешења да се бар дио заосталих плата исплати, да се радницима омогући овјеравање здравствених књижица и да полако рјешавамо проблеме који су се нагомилали у претходном периоду.“

Штрајкачи су данас изнијели и проблем у вези са постављањем директора Дома здравља Хан Пијесак.

„Да је то штетна и непромишљена одлука о именовању докторке Радојке Голијанин свједочи и њено повлачење из пензије и поред пет љекара који се налазе у овом Дому здравља. Немогуће је да баш нико није подобан за ту функцију. Самим тим још се гомилају додатни трошкови, што на годишњем нивоу изађе око 50.000 марака“, сматра Радица Тодоровић.

Радници Дома здравља Хан Пијесак остају у генералном штрајку до испуњења њихових услова, прије свега исплате шест заосталих плата.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОБА

29.09.2017 13:12

ДИРЕКТОРИЦА ПОРЕСКЕ ЈЕ РЕКЛА ДА СВИ КОЈИ ДУГУЈУ ОГРОМНЕ МИЛИОНЕ НИКАДА НЕ ЋЕ ОДГОВАРАТИ ДА ЊИХ ФАКТИЧКИ НЕ МА. ОТКУД ЉУДИМА ОНДА ОГРОМНО БОГАТСТВО. ДОТИЧНА ЈОШ КАЖЕ ДА СУ ПРЕМА МЕДИЦИНСКИМ УСТАНОВАМА ОСЈЕТЉИВИ. ТО ДА ЈЕ ПРАВНЕ ДРЖАВЕ НЕ БИ СЕ СМЈЕЛО НИ У СНУ РЕЧИ. СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ