Radnici poručuju: Nećemo odustati

Dom zdravlja Han Pijesak, čiji radnici su u generalnom štrajku, danas je posjetio predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić. Zaposleni su dobili obećanja da će sa opštinom, predstavnicima Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja naći rješenje za nagomilane probleme u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Republika Srpska 28.09.2017 | 22:30
Radnici poručuju: Nećemo odustati
Teška finansijska situacija u Domu zdravlja Han Pijesak traje godinama. Račun ove zdravstvene ustanove je često blokiran, jer duguju milion i po maraka za poreze i doprinose.

„Od marta mjeseca nismo primili lične dohotke niti ostala primanja koja nam sleduju prema zakonu o kolektivnom ugovoru. Doprinosi nam nisu uplaćeni pet i po godina, tako da nemamo za osiguranja. Okrivljuju da su prethodni direktori pokrali ovaj Dom zdravlja, pa neka dođe revizija neka se jednom završi i ta priča“, izjavila je predsjednica Štrajkačkog odbora Doma zdravlja Han Pijesak Radica Todorović.

Štrajkače je danas posjetio predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić. Nakon razgovora i sa načelnikom opštine Han Pijesak, načelno je postignut dogovor da će tokom naredne sedmice resorni ministar posjetiti ovu zdravstvenu ustanovu, kao i opštinu i tražiti rješenje.

„Načelnik opštine će uputiti reviziju koja će kontrolisati dosadašnje polovanje Doma zdravlja, jer njihova dugovanja su milion i 700 hiljada maraka, pa se nadam da ćemo zajedničkim snagama u toku naredne sedmice naći neka rješenja da se bar dio zaostalih plata isplati, da se radnicima omogući ovjeravanje zdravstvenih knjižica i da polako rješavamo probleme koji su se nagomilali u prethodnom periodu.“

Štrajkači su danas iznijeli i problem u vezi sa postavljanjem direktora Doma zdravlja Han Pijesak.

„Da je to štetna i nepromišljena odluka o imenovanju doktorke Radojke Golijanin svjedoči i njeno povlačenje iz penzije i pored pet ljekara koji se nalaze u ovom Domu zdravlja. Nemoguće je da baš niko nije podoban za tu funkciju. Samim tim još se gomilaju dodatni troškovi, što na godišnjem nivou izađe oko 50.000 maraka“, smatra Radica Todorović.

Radnici Doma zdravlja Han Pijesak ostaju u generalnom štrajku do ispunjenja njihovih uslova, prije svega isplate šest zaostalih plata.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BOBA

29.09.2017 13:12

DIREKTORICA PORESKE JE REKLA DA SVI KOJI DUGUJU OGROMNE MILIONE NIKADA NE ĆE ODGOVARATI DA NJIH FAKTIČKI NE MA. OTKUD LJUDIMA ONDA OGROMNO BOGATSTVO. DOTIČNA JOŠ KAŽE DA SU PREMA MEDICINSKIM USTANOVAMA OSJETLJIVI. TO DA JE PRAVNE DRŽAVE NE BI SE SMJELO NI U SNU REČI. SRETNO.

ODGOVORITE