Ердоган понудио размјену Америци

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган понудио је САД размјену америчког пастора Ендрјуа Брансона, притвореног у Турској, за имама Фетулаха Гулена, који живи у Пенсилванији и чије изручење Анкара тражи, преноси "Ројтерс".

Свијет 28.09.2017 | 17:56
Ердоган понудио размјену Америци
Агенција наводи да је Ердоган у говору који је у предсједничкој палати одржао полицијским службеницима наговијестио повезивање судбина те двојице људи.

"Дајте нама свештеника. И ви држите свештеника. Дајте нам га (Гулена). Онда ћемо судити Брансону и предати вам га. Свештеник којег ми држимо је на суду. Тај којег ви држите није – он живи у Пенсилванији. Можете лако да га предате. Можете одмах да га предате", поручио је Ердоган.

Ројтерс наводи да је декретом издатим у августу Ердоган добио овлашћење за одобравање размјене странаца притворених или осуђених у Турској за људе који су притворени у другим државама "у ситуацијама које захтијева национална безбједност или национални интереси".

Турска оптужује Гулена да је учествовао у организацији пуча у јулу 2016. године. Гулен то негира.

Ројтерс наводи да је након тог неуспјелог пуча у Турској притворено на хиљаде људи, укључујући и америчког хришћанског мисионара Брансона, који је водио малу цркву у Измиру, на западној обали Турске.

Брансон је у притвору од октобра прошле године, а турски медији наводе да оптужбе против њега укључују припадност Гуленовој мрежи, коју турска влада сматра терористичком организацијом.

САД тврде да је Брансон невин и траже његово ослобађање.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Виде виде

28.09.2017 18:39

Виде истоцњацких манира.Све је за трговину.

ОДГОВОРИТЕ