Erdogan ponudio razmjenu Americi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponudio je SAD razmjenu američkog pastora Endrjua Bransona, pritvorenog u Turskoj, za imama Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji i čije izručenje Ankara traži, prenosi "Rojters".

Svijet 28.09.2017 | 17:56
Erdogan ponudio razmjenu Americi
Agencija navodi da je Erdogan u govoru koji je u predsjedničkoj palati održao policijskim službenicima nagovijestio povezivanje sudbina te dvojice ljudi.

"Dajte nama sveštenika. I vi držite sveštenika. Dajte nam ga (Gulena). Onda ćemo suditi Bransonu i predati vam ga. Sveštenik kojeg mi držimo je na sudu. Taj kojeg vi držite nije – on živi u Pensilvaniji. Možete lako da ga predate. Možete odmah da ga predate", poručio je Erdogan.

Rojters navodi da je dekretom izdatim u avgustu Erdogan dobio ovlašćenje za odobravanje razmjene stranaca pritvorenih ili osuđenih u Turskoj za ljude koji su pritvoreni u drugim državama "u situacijama koje zahtijeva nacionalna bezbjednost ili nacionalni interesi".

Turska optužuje Gulena da je učestvovao u organizaciji puča u julu 2016. godine. Gulen to negira.

Rojters navodi da je nakon tog neuspjelog puča u Turskoj pritvoreno na hiljade ljudi, uključujući i američkog hrišćanskog misionara Bransona, koji je vodio malu crkvu u Izmiru, na zapadnoj obali Turske.

Branson je u pritvoru od oktobra prošle godine, a turski mediji navode da optužbe protiv njega uključuju pripadnost Gulenovoj mreži, koju turska vlada smatra terorističkom organizacijom.

SAD tvrde da je Branson nevin i traže njegovo oslobađanje.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vide vide

28.09.2017 18:39

Vide istocnjackih manira.Sve je za trgovinu.

ODGOVORITE