Апелациони суд наљутио Вучића

- Ево вам тајкуни, нека вам воде државу и нека покраду све што је у међувремену створено - рекао је предсједник Србије у изјави Новостима, реагујући на одлуку Апелационог суда у Београду да правоснажно ослободи власника Делта холдигна Мирослава Мишковића од оптужби да је оштетио путарска предузећа.

Србија 28.09.2017 | 08:12
Апелациони суд наљутио Вучића
Мишковићу ће суђење за утају пореза бити понављено. 

Истовремено, потврђене су и ослобађајуће пресуде за сина власника "Делта холдинга" Марка Мишковића и Мила Ђурашковића, који су, такође, били оптужени за испумпавање новца из путарских фирми. И њима ће се поново судити за утају порез.

У образложењу Апелационог суда се наводи да првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка, јер су у образложењу пресуде изостали разлози о одлучним чињеницама, а "они разлози који су дати су у знатној мери нејасни и противуречни".

Мишковић и његов син Марко ухапшени су децембра 2012. година због сумње да су учествовали у малверзацијама у путарским предузећима, које су према оптужници оштетили за 16 милиона евра. Четири месеца касније оптужница је проширена и за утају пореза, а Мирослав Мишковић се конкретно теретио за помагање сину Марку, власнику компаније "Мера инвест", да утаји порез од 320,2 милиона динара.

У притвору Централног затвора провео је осам месеци. Након полагања јемства од 12 милиона евра, пуштен је да се брани са слободе, али му је одузет пасош и забрањено да напушта Србију.

Након две године суђења у Специјалном суду, поступак му је спојен са суђењем Милу Ђурашковићу, који је, као власник неколико путарских предузећа, такође био оптужен за малверзације. Обједињени случај је тако 2015. кренуо испочетка. Пред сам крај суђења Мирославу Мишковићу се погоршало здравствено стање, па је судија Маја Илић његов поступак раздвојила од суђења сину Марку, Ђурашковићу и још осморо оптужених.

Прошле године у јуну Веће Специјалног суда га је ослободило за малверзације у путарским предузећима. За исту оптужбу ослобођени су и његов син Марко и Ђурашковић. Међутим, први човек "Делта холдинга" осуђен је на пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара за помагање у утаји пореза.

За исти случај син Марко је два месеца раније осуђен на три и по године затвора и исту новчану казну. Након осуђујуће првостепене пресуде Мишковижћ се жалио Апелационом суду.

Мирослав Мишковић је за браниоца у поступку ангажовао адвоката Зденка Томановића, а интересантно је да је две године правни заступник његове кипарске компаније "Хемслејд", као заинтересоване у поступку, био британски адвокат Ијан Форестер. Он је због ангажовања на другом послу напустио овај случај, пре његовог окончања.

Иначе, медији у Америци писали су да је српски бизнисмен ангажовао тамошњу чувену лобистичку компанију "Подеста" која би својим каналима у САД и ЕУ њега представила као жртвеног јарца.

(Вечерње Новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дрзављанин Србије

28.09.2017 06:54

У Сбији је живи циркус. Народ се уживио у циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2017 07:17

Није ни у Србској боље зиви циркуз...

Name

Ре

28.09.2017 12:56

Нека тајкуни покраду све сто је створено?Мозда мисли да покраду јавни дуг јер једино је то створено.

Name

28.09.2017 07:42

Па вуциц је то и наредио узео кес и сад ко фол апелациони суд гдје су дрзавни адвокати правобраниоци засто се не појављују ово није посао за Вуцица да се бави овим стварима прица за глупе и наивне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Србо

28.09.2017 16:41

Како као пресједник једне дрзаве јавно да казе да је неко покрао без доказа и без правосназне судске пресуде? а ја да сам на мјесто мисковица ја би га тузио, срамота за једнок пресједника да се мијеса у судство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузеранти

28.09.2017 17:39

Вец сам писао.Крај свијета и црно зло.Гузеранти свијетом владају.Ко сконто ,сконто