Apelacioni sud naljutio Vučića

- Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno - rekao je predsjednik Srbije u izjavi Novostima, reagujući na odluku Apelacionog suda u Beogradu da pravosnažno oslobodi vlasnika Delta holdigna Miroslava Miškovića od optužbi da je oštetio putarska preduzeća.

Srbija 28.09.2017 | 08:12
Apelacioni sud naljutio Vučića
Miškoviću će suđenje za utaju poreza biti ponavljeno. 

Istovremeno, potvrđene su i oslobađajuće presude za sina vlasnika "Delta holdinga" Marka Miškovića i Mila Đuraškovića, koji su, takođe, bili optuženi za ispumpavanje novca iz putarskih firmi. I njima će se ponovo suditi za utaju porez.

U obrazloženju Apelacionog suda se navodi da prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a "oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni".

Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su decembra 2012. godina zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama u putarskim preduzećima, koje su prema optužnici oštetili za 16 miliona evra. Četiri meseca kasnije optužnica je proširena i za utaju poreza, a Miroslav Mišković se konkretno teretio za pomaganje sinu Marku, vlasniku kompanije "Mera invest", da utaji porez od 320,2 miliona dinara.

U pritvoru Centralnog zatvora proveo je osam meseci. Nakon polaganja jemstva od 12 miliona evra, pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta Srbiju.

Nakon dve godine suđenja u Specijalnom sudu, postupak mu je spojen sa suđenjem Milu Đuraškoviću, koji je, kao vlasnik nekoliko putarskih preduzeća, takođe bio optužen za malverzacije. Objedinjeni slučaj je tako 2015. krenuo ispočetka. Pred sam kraj suđenja Miroslavu Miškoviću se pogoršalo zdravstveno stanje, pa je sudija Maja Ilić njegov postupak razdvojila od suđenja sinu Marku, Đuraškoviću i još osmoro optuženih.

Prošle godine u junu Veće Specijalnog suda ga je oslobodilo za malverzacije u putarskim preduzećima. Za istu optužbu oslobođeni su i njegov sin Marko i Đurašković. Međutim, prvi čovek "Delta holdinga" osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za pomaganje u utaji poreza.

Za isti slučaj sin Marko je dva meseca ranije osuđen na tri i po godine zatvora i istu novčanu kaznu. Nakon osuđujuće prvostepene presude Miškovižć se žalio Apelacionom sudu.

Miroslav Mišković je za branioca u postupku angažovao advokata Zdenka Tomanovića, a interesantno je da je dve godine pravni zastupnik njegove kiparske kompanije "Hemslejd", kao zainteresovane u postupku, bio britanski advokat Ijan Forester. On je zbog angažovanja na drugom poslu napustio ovaj slučaj, pre njegovog okončanja.

Inače, mediji u Americi pisali su da je srpski biznismen angažovao tamošnju čuvenu lobističku kompaniju "Podesta" koja bi svojim kanalima u SAD i EU njega predstavila kao žrtvenog jarca.

(Večernje Novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Drzavljanin Srbije

28.09.2017 06:54

U Sbiji je živi cirkus. Narod se uživio u cirkus.

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2017 07:17

Nije ni u Srbskoj bolje zivi cirkuz...

Name

Re

28.09.2017 12:56

Neka tajkuni pokradu sve sto je stvoreno?Mozda misli da pokradu javni dug jer jedino je to stvoreno.

Name

28.09.2017 07:42

Pa vucic je to i naredio uzeo kes i sad ko fol apelacioni sud gdje su drzavni advokati pravobranioci zasto se ne pojavljuju ovo nije posao za Vucica da se bavi ovim stvarima prica za glupe i naivne.

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo

28.09.2017 16:41

Kako kao presjednik jedne drzave javno da kaze da je neko pokrao bez dokaza i bez pravosnazne sudske presude? a ja da sam na mjesto miskovica ja bi ga tuzio, sramota za jednok presjednika da se mijesa u sudstvo

ODGOVORITE
Name

Guzeranti

28.09.2017 17:39

Vec sam pisao.Kraj svijeta i crno zlo.Guzeranti svijetom vladaju.Ko skonto ,skonto