Бунт жељезница, сутра болнице

Радници Жељезаре Зеница одржали су данас мирне протесте испред хотела "Интернационал" и зграде дирекције, а Независни струковни синдикат радника запослених у здравству Кантоналне болнице Зеница најавио је за сутра штрајк упозорења.

Босна и Херцеговина 27.09.2017 | 22:53
Бунт жељезница, сутра болнице
Радници Жељезаре Зеница тражили су своја права након што им није исплаћено девет плата, а за поједине раднике радни стаж није увезан по 16 година.

Неколико десетина радника окупило се испред дирекције зеничке Жељезаре гдје су по ко зна који пут од генералног директора Сафета Бербића тражили објашњење због чега мјесецима раде без плата и увезаног радног стажа.

Замјеник предсједника Синдиката Жељезаре Зеница Авдија Халиловић истакао је да од Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ траже конкретна рјешења.

"Федерална Влада мора одредити шта ће са овом фирмом. Хоће ли је ставити у ликвидацију или ће поправити њено стање. Ми смо своје захтјеве рекли, али федерална Влада се мора укључити у рјешавање овог проблема јер радници више не могу ни на посао долазити", каже Халиловић.

Бербић је рекао да је потребна помоћ Владе ФБиХ.

Независни струковни синдикат радника запослених у здравству Кантоналне болнице Зеница најавио је за сутра штрајк упозорења због, како су навели, дискриминаторског односа Владе ФБиХ када је ријеч о повећању плата.

Штрајк упозорења здравствених радника биће одржан у холу Кантоналне болнице Зеница од 10.00 до 10.30 часова.

Здравствени радници су за 18. октобар најавили генерални штрајк у Кантоналној болници Зеница на свим одјељењима, осим ургентне медицине, интензивне његе, центра за трансфузију и у дјелатности експлантације органа.

Здравствени радници од Владе ФБиХ захтијевају усвајање приговора и примједби на Правилник о раду Кантоналне болнице Зеница, те спречавање неуједначеног повећања плата за једну групу запослених у односу на остале раднике.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

види

28.09.2017 04:32

Видите ли да је Федерација лошији дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2017 06:18

Па не зна се дје је горе.

Name

Сад ми није јасно

28.09.2017 09:45

Арцелор Митал који је већински власник рудника жељезне руде Љубија је купио и жељезару Зеница.У Љубији се радници боре да остане Митал као власник.Радници рудника имају плату око 1000 км и то редовну а а овдје људи нису добили 9 плата

ОДГОВОРИТЕ