Bunt željeznica, sutra bolnice

Radnici Željezare Zenica održali su danas mirne proteste ispred hotela "Internacional" i zgrade direkcije, a Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica najavio je za sutra štrajk upozorenja.

Bosna i Hercegovina 27.09.2017 | 22:53
Bunt željeznica, sutra bolnice
Radnici Željezare Zenica tražili su svoja prava nakon što im nije isplaćeno devet plata, a za pojedine radnike radni staž nije uvezan po 16 godina.

Nekoliko desetina radnika okupilo se ispred direkcije zeničke Željezare gdje su po ko zna koji put od generalnog direktora Safeta Berbića tražili objašnjenje zbog čega mjesecima rade bez plata i uvezanog radnog staža.

Zamjenik predsjednika Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović istakao je da od Vlade Federacije BiH /FBiH/ traže konkretna rješenja.

"Federalna Vlada mora odrediti šta će sa ovom firmom. Hoće li je staviti u likvidaciju ili će popraviti njeno stanje. Mi smo svoje zahtjeve rekli, ali federalna Vlada se mora uključiti u rješavanje ovog problema jer radnici više ne mogu ni na posao dolaziti", kaže Halilović.

Berbić je rekao da je potrebna pomoć Vlade FBiH.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica najavio je za sutra štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, diskriminatorskog odnosa Vlade FBiH kada je riječ o povećanju plata.

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika biće održan u holu Kantonalne bolnice Zenica od 10.00 do 10.30 časova.

Zdravstveni radnici su za 18. oktobar najavili generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica na svim odjeljenjima, osim urgentne medicine, intenzivne njege, centra za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Zdravstveni radnici od Vlade FBiH zahtijevaju usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu Kantonalne bolnice Zenica, te sprečavanje neujednačenog povećanja plata za jednu grupu zaposlenih u odnosu na ostale radnike.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vidi

28.09.2017 04:32

Vidite li da je Federacija lošiji dio BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2017 06:18

Pa ne zna se dje je gore.

Name

Sad mi nije jasno

28.09.2017 09:45

Arcelor Mital koji je većinski vlasnik rudnika željezne rude Ljubija je kupio i željezaru Zenica.U Ljubiji se radnici bore da ostane Mital kao vlasnik.Radnici rudnika imaju platu oko 1000 km i to redovnu a a ovdje ljudi nisu dobili 9 plata

ODGOVORITE