Нема подршке за закон о акцизама

Дамир Бећировић из Демократске фронте рекао је након разговора са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем да неће подрзати нови сет закона о акцизама, иако је, како каже, Звиздић промијенио став.

Босна и Херцеговина 27.09.2017 | 14:41
Нема подршке за закон о акцизама
Бећировић је рекао да се противе, између осталог, и што од повећања акциза на гориво није планирано финансирање изградње ниједне дионице у Тузланском кантону.

Ипак, Бећировић је рекао да без обзира на њихов чврст став треба сачекати да се види шта ће се даље дешавати.

Звиздић би данас о акцизама на гориво, требало да разговара и са представицима СДП БиХ у Парламентарној скупштини БиХ.

Прије свега, желимо констатовати да су разговори протекли у врло отвореној и коректној атмосфери и да су обје стране биле свјесне важности рјешевања питања акциза за даљи развој инфраструктурне путне мреже у Босни и Херцеговини.

Господин Звиздић је са позиције коју обавља, врло детаљно објаснио мотив који њега и владајућу структуру обавезују да ово питање ријеше на начин који већ неколико пута није прошао на Представничком дому Парламента БиХ.

Уважавајући све те разлоге и посебно цијенећи коректан и отворен приступ овом разговору од стране господина Звиздића, посланици Демократске фронте у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ ипак и даље остају при ранијем ставу, а то значи да неће подржати овакав закон.

Овај пут нећемо понављати све разлоге због чега смо против,а они су познати,већ ћемо додати још један а то је да су предвиђеним планом изградње путне мреже неки дијелови БиХ потпуно заобиђени, као што је то случај, рецимо са подручјем тузланског кантона.

Наравно, спремни смо за наставак разговора о овој теми уколико нам се понуде неки нови елементи који би негирали наше аргументе против тренутно предложеног закона о акцизама", наведено је у саопштењу ДФ-а.

Прије неколико дана, Јоханнес Хан је поручио бх. лидерима да новац за изградњу аутопутева и Луке Брчко неће стићи све док не буде усвојен сет закона о акцизама.

БиХ је добила четири инфраструктурна пројекта три дионице Коридора 5Ц, и Лука Брчко. Грант - 46 милиона евра уколико приступи Транспортној зајендници.

Међутим, очито је да то није довољно и да из Брисела траже да се донесе и закон о акцизама.

Циљ је осигурати да се буџети ентитета обезбиједе да имају новца, како би могли да испуњавају обавезе према међународним кредиторима.

Закон о акцизама у више наврата, упркос притисцима, није добио потребну већину у Парламенту БиХ.

(БН/Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ја

27.09.2017 12:51

А јесу сви навалили на ове акцизе?! Не дајте им сад за инат! Сви хоце да завуку руке у народни дзеп. Њет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2017 14:31

Све сто злоцинацка алијина сда странка предлазе то није цисто.то све ради на превару.само одбијат.

Name

@рере

27.09.2017 16:41

То исто тражи и злочиначки СНСД.Шта че мо сад

Name

Србин

27.09.2017 16:53

Чуј, човек се зове Алија у сред Европе, свашта

Name

Руза

27.09.2017 18:25

Акцизе ми неце сметати.Купила сам бицикл.Полован али у одлицхном стању.Надам се да це зима бити блага да га могу возити.

Name

босанац2

27.09.2017 13:16

Које акцизе гдје су паре од регистрације возила у БИХ,када се дневно региструје на стотине хиљада возила гдје су те паре могло се до сада направити аутопута од Исланда до Руанде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

27.09.2017 14:19

Не треба им дати да изгласају акцизе. Гдје су паре исле до сада и колико се сакупило могли смо цијелу дрзаву покрити аутопутевима са свих страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акцизе

27.09.2017 14:37

0 поена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милева

27.09.2017 17:33

Досадашње акцизе трошиле се за куповину гласова и исплате плата будзетлијама , тј. гласачкој масинерији , а сада би као трошили за градњу путева , прича за малу дјецу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бицикл

27.09.2017 19:14

Акцизе се требају повећати под условом да се формира посебан рачун и усвоји закон да исте буду кориштене искључиво за цестовну инфраструктуру. Може се мало и на бицикл, мало прошетати са женом и дјецом, не мора се и до хале аутом! Стока на силу мора имати кола, па их послије ћерати на плин јер немају пара за бензин! Паре од регистрација се троше на одржавање и поправку старих путева, на чишћење снијега и све остале будалаштине, није регистрација 8000 марака да буде пара за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2017 10:00

Повећа се цијена горива повећат це се цијена свега. Цијене свега осталог прате цијене горива. Није то само да ћеш плаћат висе само ако сипас у голф 2 него и намирнице це бити скупље.