Nema podrške za zakon o akcizama

Damir Bećirović iz Demokratske fronte rekao je nakon razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem da neće podrzati novi set zakona o akcizama, iako je, kako kaže, Zvizdić promijenio stav.

Bosna i Hercegovina 27.09.2017 | 14:41
Nema podrške za zakon o akcizama
Bećirović je rekao da se protive, između ostalog, i što od povećanja akciza na gorivo nije planirano finansiranje izgradnje nijedne dionice u Tuzlanskom kantonu.

Ipak, Bećirović je rekao da bez obzira na njihov čvrst stav treba sačekati da se vidi šta će se dalje dešavati.

Zvizdić bi danas o akcizama na gorivo, trebalo da razgovara i sa predstavicima SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prije svega, želimo konstatovati da su razgovori protekli u vrlo otvorenoj i korektnoj atmosferi i da su obje strane bile svjesne važnosti rješevanja pitanja akciza za dalji razvoj infrastrukturne putne mreže u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Zvizdić je sa pozicije koju obavlja, vrlo detaljno objasnio motiv koji njega i vladajuću strukturu obavezuju da ovo pitanje riješe na način koji već nekoliko puta nije prošao na Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Uvažavajući sve te razloge i posebno cijeneći korektan i otvoren pristup ovom razgovoru od strane gospodina Zvizdića, poslanici Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ipak i dalje ostaju pri ranijem stavu, a to znači da neće podržati ovakav zakon.

Ovaj put nećemo ponavljati sve razloge zbog čega smo protiv,a oni su poznati,već ćemo dodati još jedan a to je da su predviđenim planom izgradnje putne mreže neki dijelovi BiH potpuno zaobiđeni, kao što je to slučaj, recimo sa područjem tuzlanskog kantona.

Naravno, spremni smo za nastavak razgovora o ovoj temi ukoliko nam se ponude neki novi elementi koji bi negirali naše argumente protiv trenutno predloženog zakona o akcizama", navedeno je u saopštenju DF-a.

Prije nekoliko dana, Johannes Han je poručio bh. liderima da novac za izgradnju autoputeva i Luke Brčko neće stići sve dok ne bude usvojen set zakona o akcizama.

BiH je dobila četiri infrastrukturna projekta tri dionice Koridora 5C, i Luka Brčko. Grant - 46 miliona evra ukoliko pristupi Transportnoj zajendnici.

Međutim, očito je da to nije dovoljno i da iz Brisela traže da se donese i zakon o akcizama.

Cilj je osigurati da se budžeti entiteta obezbijede da imaju novca, kako bi mogli da ispunjavaju obaveze prema međunarodnim kreditorima.

Zakon o akcizama u više navrata, uprkos pritiscima, nije dobio potrebnu većinu u Parlamentu BiH.

(BN/N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ja

27.09.2017 12:51

A jesu svi navalili na ove akcize?! Ne dajte im sad za inat! Svi hoce da zavuku ruke u narodni dzep. Njet!

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2017 14:31

Sve sto zlocinacka alijina sda stranka predlaze to nije cisto.to sve radi na prevaru.samo odbijat.

Name

@rere

27.09.2017 16:41

To isto traži i zločinački SNSD.Šta če mo sad

Name

Србин

27.09.2017 16:53

Чуј, човек се зове Алија у сред Европе, свашта

Name

Ruza

27.09.2017 18:25

Akcize mi nece smetati.Kupila sam bicikl.Polovan ali u odlichnom stanju.Nadam se da ce zima biti blaga da ga mogu voziti.

Name

bosanac2

27.09.2017 13:16

Koje akcize gdje su pare od registracije vozila u BIH,kada se dnevno registruje na stotine hiljada vozila gdje su te pare moglo se do sada napraviti autoputa od Islanda do Ruande

ODGOVORITE
Name

General

27.09.2017 14:19

Ne treba im dati da izglasaju akcize. Gdje su pare isle do sada i koliko se sakupilo mogli smo cijelu drzavu pokriti autoputevima sa svih strana.

ODGOVORITE
Name

Akcize

27.09.2017 14:37

0 poena.

ODGOVORITE
Name

Mileva

27.09.2017 17:33

Dosadašnje akcize trošile se za kupovinu glasova i isplate plata budzetlijama , tj. glasačkoj masineriji , a sada bi kao trošili za gradnju puteva , priča za malu djecu !

ODGOVORITE
Name

Bicikl

27.09.2017 19:14

Akcize se trebaju povećati pod uslovom da se formira poseban račun i usvoji zakon da iste budu korištene isključivo za cestovnu infrastrukturu. Može se malo i na bicikl, malo prošetati sa ženom i djecom, ne mora se i do hale autom! Stoka na silu mora imati kola, pa ih poslije ćerati na plin jer nemaju para za benzin! Pare od registracija se troše na održavanje i popravku starih puteva, na čišćenje snijega i sve ostale budalaštine, nije registracija 8000 maraka da bude para za sve!

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2017 10:00

Poveća se cijena goriva povećat ce se cijena svega. Cijene svega ostalog prate cijene goriva. Nije to samo da ćeš plaćat vise samo ako sipas u golf 2 nego i namirnice ce biti skuplje.