Власт не жели закон о поријеклу имовине

Покушај да се у БиХ коначно донесе закон о испитивању порекла имовине функционера поново је пропао. , као што је раније пропао и у Републици Српској.   То говори да су ријетки политичари који су спремни да своју имовину ставе на провјеру.

Босна и Херцеговина 27.09.2017 | 08:10
Власт не жели закон о поријеклу имовине
Та тема је недавно била актуелна у Представничком дому БиХ, али се парламентарци нису могли усагласити ни око тога ко ће чинити радну групу која би требало да предложи текст закона. Према тврдњама опозиције, странке на власти покушале су да у радну групу „прогурају само своје чланове, који би у суштини причу око доношења овог закона само разводнили“.

На крају, радна група није ни формирана, а питање испитивања порекла имовине званичника у БиХ поново је стављено ад акта. И сами парламентарци признају да у БиХ нема политичке воље да се такав закон усвоји, нити верују да ће је ускоро бити.

- Ми смо предлагали и у Народној скупштини РС тај закон и било је јасно да владајућа коалиција нема никакву намеру да се бави тим стварима. Сада је евидентно да ни на нивоу БиХ нема те воље. Због непостизања договора око комисије која би предложила закон, читава ствар се пролонгира. Јасно је зашто је то тако - зато што би многи високи функционери у БиХ имали проблем да докажу откуд им толика имовина и богатство – каже за „ЕуроБлиц“ заменик председавајућег Представничког дома (ПД) БиХ и посланик СДС Младен Босић.

Замагљују очи грађанима

Посланик опозиционог ДФ Дамир Бећировић оцењује да владајуће странке на све начине покушавају да јавности наметну теме којима само замагљују очи грађанима. Такав је случај, сматра, и са законом о испитивању порекла имовине функционера у БиХ.

- Покушала се направити комисија у којој није био предвиђен нико из опозиције. Немогуће је да та комисија уради било шта, осим да сакрије имовину својих лидера. Начин на који се покушавају протурити неке ствари само је замајавање народа. Ако се заиста жели нешто урадити, онда се треба доћи до решења по коме би сва имовина била јавна, и то не само функционера, него чланова њихове уже и шире породице – сматра Бећировић.

Имовински картони

У невладином сектору, такође, оцењују да је било искрене воље да се проверава имовина носилаца јавних функција, одавно бисмо имали уређену регулативу која се тиче имовинских картона.

- Имовински картони немају никаквог смисла, јер их нико не проверава, а што би требало да буде први корак ка испитивању нечије имовине. Питање закона о испитивању имовине свако мало се налази на дневном реду, али су то углавном биле иницијативе чији је циљ био нека врста прикупљања политичких поена пред изборе, где су се поједине партије желеле представити као борци против корупције и слично. Међутим, ниједан предлог није био озбиљан нити имао довољну подршку, што значи да воље за то нема – истиче портпарол Транспаренси интернешенела Ивана Корајлић.

Додаје да је заиста било политичке воље у БиХ да се закон о испитивању порекла имовине донесе, то би било давно урађено, без обзира на то ко био у власти, а ко у опозицији.

- Постоје поједини посланици који имају вољу да се ради на овом питању, али генералне подршке нема. Поједини посланици немају чак ни унутар својих политичких странака подршку за то – закључује Корајлићева.

Кришто: Опозиција се понаша као власт

Председавајућа ПД Борјана Кришто (ХДЗ) није желела детаљније да коментарише чињеницу да није прошао предлог колегијума оба дома да се формира радна група која би предложила закон о испитивању порекла имовине функционера у БиХ.

– Могу само да кажем да би опозиција мало да се понаша као власт, а мало као опозиција. Постоје бошњачке политичке странке које желе да у БиХ све функционише онако како они желе. Мислим да то није добро по БиХ ни по њену будућност – каже Кришто.

(Блиц/Истинито)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

КОДУС

27.09.2017 06:27

У РАЗВИЈЕНИМ И ДЕМОКРАТСКИМ ДРЗАВАМА ДРЗАВА ЈЕ У ФУНКЦИЈИ КВАЛИТЕТА ЗИВОТА ГРАДЈАНА. ПОЛИТИЦАРИ СУ ТАМО ТИ КОЈИ ТО ПРОВОДЕ И ИЗВРСИОЦИ ТОГА, А ЗА ТО ПРИМАЈУ ПЛАТУ. У БИХ ЈЕ СУОРОТНО, ДРЗАВА НИЈЕ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА КВАЛИТЕТА ЗИВОТА ГРАДЈАНА, ВЕЦ СУ ЈЕ ПОЛИТИЦАРИ ПОДРЕДИЛИ ДА СЛУЗИ ЊИМА. ГРАДЈАНИМА ЈЕ ИСТАВЉЕНО ИЛИ ДА БУДУ СИРОМАСНИ ИЛИ ДА СЕ ИСЕЉАВАЈУ ИТД. ЈОС КАД БИ ГРАДЈАНИ СХВАТИЛИ ДА СУ ОНИ КРЕАТОРИ ТОГА СВОЈИМ ГЛАСОВИМА НА ИЗБОРИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протекторат и окупација

27.09.2017 07:07

ОХР је стално "забринут"...Хан само о акцизама и ММФ говори...Могерини шупљира о напретку ка ЕУ...домаћа власт су њихови плаћеници...сав цех иде на нас.

Name

Пут (не)успјеха

27.09.2017 08:04

Негативна селекција > олхократија > самоуништење друштва. То је већ кроз историју доказано, и научно и емпиријски.

Name

Ре "КОДУС" РАСПУЦХИН

27.09.2017 11:16

Ви сте апсолутно у праву али ми и даље живимо у неком хибридном и прилично монструозном друштвеном уређењу. Власт и даље живи у комунизму (користећи све могуће привилегије) а за све остале је на снази некакав облик дивљег капитализма. Тачно је то што кажете , грађани јесу креатори и креирају стање изборима али проблем је у инертности грађана па и у образвању. Када би грађани знали и схватили да су сви они који су запослени на "државним јаслама" само СЛУЖБЕНИЦИ односно СЛУГЕ знали би и како се према таквима односити . Е сада долазимо до сржи проблема. Како то да су у овом систему СЛУГЕ богатији од својих ГАЗДИ? То би , у нека не тако давна времена , изгледало овако : Ујутро газда први устаје храни стоку и чисти шталу. Након тога устаје и слуга и доручкује се. Слуга за доручак једе шунку , јаја и погачу а слуга пуру. Након доручка слуга прилегне у ладовину а газда стави мотику на раме и оде на њиву на којој читав дан копа кукуруз. И тако дође вријеме ручку па слуга руча пилећи батак а слуга глође врат и ногице. Након ручка , слуга поново прилегне у ладовину и пијуцка хладно вино а газда поново у шталу да нахрани и напоји стоку па и почисти. Дође вријеме за починак. Газда оде спавати у сијено на штали а слуга легне са газдином женом у газдину кућу и газдин кревет. Е тако изгледа овај накарадни систем у којем живимо и све док народ не схвати гдје је мјесто СЛУГАМА односно "државним СЛУЖБЕНИЦИМА" (свима на "државним јаслама") а гдје је мјесто ГАЗДАМА , тј. народу , ићи ће овако. И на крају заборавих у оној причи нешто јако битно. Не само да се СЛУГА разгоропадио па кињи и малтретира газду него га и поткрада и распродаје имање. Некада су такве слуге биле бар јавно бичеване ако не и теже кажњене. И зато народе памет у главу а СЛУГЕ смјестити гдје им је мјесто.

Name

Никола незнановиц.

27.09.2017 06:30

Ни$у стекли имовину са радом него покрали пајим неодговара поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Ковацевиц

27.09.2017 07:02

Само пљакај и отимај. Довљно је само директоре јавних предузеца ухватити за муд...и све це бити јасно, колико имовине имају они и њихова дјеца. Па сва дјеца директора јавних предузеца имају један или висе станова, а нико кредита, свим имају аута, сви путују, сви су запслени на дразавним јаслама итд. Довољно је узети само 10 таквих...

Name

МК

27.09.2017 06:34

ТО БИ ТРЕБАО БИТИ ОБАВЕЗАН ЗАКОН У СВИМ ДРЖАВАМА.А ОПОЗИЦИЈА О ТОМ ЗАКОНУ ПРИЧА САМО ПРЕД ИЗБОРЕ И ОНДА СЕ САМО ПОНЕКАД СПОМЕНЕ ТО ЈЕ МЛАЋЕЊЕ У ПРАЗНО .ШТО ЗНАЧИ 90"%ПОЛИТИЧАРА ЈЕ НЕЛЕГАЛНО СТЕКЛА ИМОВИНУ ТЈ.ПОКРАЛА ОД НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

27.09.2017 07:07

Ово је једно од ријетких питања о којем се слазе и позиција и опозиција. Ни једнима, ни другима не одговара овај закон јер је то све иста боранија.

Name

Драган

27.09.2017 06:40

Од доношења тог закона и његове примене зависи да ли ће наша деца живети као слободни људи, или као слуге криминалцима и ратним профитерима. На нама, народу, је да тај закон "погурамо", ма за коју опцију гласамо. Без те "гурке", политичари га никад неће усвојити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАПАНАЦ

27.09.2017 06:41

УСВОЈЕНИ ЗАКОН БИ СЕ МОГАО ПРОВЕСТИ КАД БИ ДОВЕЛИ ЈАПАНЦА КИНЕЗА И СВАЈЦАРЦА ДА ИМ ПРЕСУДЈУЈУ А ОВАКО ОД ТОГ НЕМА НИСТА ОВДЈЕ ЈЕ МОЈ ДО МОЈЕГА МОЦНИЦИ СЕ ОБОГАТИЛИ А СУДИЈЕ НИСУ ГАДЉИВЕ НА ЊИХОВ НОВАЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

27.09.2017 06:53

Немојте још док не одем у "заслужену" пензију у Истру и док не обезбиједим прапраунучиће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.09.2017 06:59

Врана врани оци не вади.Назалост корумпирани политицари су правило понасања а не појава против које се бори.Захваљујуци и осталим криминилизованим структурама попут Судства Тузиластва и полиције поставили су се изнад права и правде и закона ове земље и изградили изопацен систем вриједности , унистили земљу а легализовали криминал и корупцију и уцинили их друствено прихватљивим.Зато смо најсиромаснији дио Европе који сви обилазе а паметни напустају а којом доминирају фасисти ,медунационални сукоби ,прекопавање гробова, ревизије историја ,теме референдума и осталих безвезарија које везе немају са реалним зивотом и имају смисла ваљда само у имагинарном свијету којег су актуелни политицари изградили на овом простору.Кад се пробудимо најбоље сто нам се мозе десити да будемо туди на своме а ваљда боље нисмо ни зазлузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

27.09.2017 06:59

Све се може кад се хоће. Могу политички лопови да краду и лажу своје бираче колико им је воља, јер за сада нема политичке странке и неке назовимо невладине организације која би се изборила да се томе стане у крај. Док је Велики Брат на челу једне странке и њен приватно власник, о томе је бесмислено било шта говорити. Нажалост, народ који то највише испашта, у страху од "горега" клечи на кољенима испред свога Великог Брата, лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбоскара

27.09.2017 07:04

Ма ко и је...е висе раде стахоце сами доносе законе за дизање сами себи плата донесу законе да се застите ко медвједи сад они неце закон о порјеклу имовине па знасе засто неце зато сто су све ал бас све покрали и стекли на црно и криминално.Народе ко их висе је/// е на улицу и тољаге демонстрације и повуцимо вец једном воду да гов,,,а оду.без улице нема ниста ови нас ко ретарде јеб..у у здрав мозак праве од нас дегенерике показимо им ко је дегенерик па зар нас нису доста силовали у здрав мозак или мислите да им треба јос пустати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

27.09.2017 07:12

Да је народ паметан па узети закон у свије руке... повјесати све политицаре и фамилију до 10 кољеба, за које се доказе да су илегално стекли имовину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

27.09.2017 07:15

Сви смо ми саучесници свега шта нам се дешава, нико не реагује другачије осим ђто типкамо по тастатури...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеси сауцесник Дуско Вукотицу

27.09.2017 07:55

и ти и онај твој несретни пробисвјет сто си га поставио у Бањалуци да буде на целу твојих лазних ветерана.

Name

правда

27.09.2017 07:26

Једног дана кад они умру и то наслиједе њихова дијеца, отецемо им све од дјеце а дјецу протјерати . тако је било сваки пут у историји !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуго

27.09.2017 10:02

Дуго цекати,одмах у гепек...

Name

хаха

27.09.2017 07:27

Па И када би се донео тај закон настрадао би обицан барод јер би било постављено нпр питање откуд неком избеглици куца, нема радног стаза, јер га наравно приватник никада није ни осигурао И пријавио, па зарадени нивац немозе ни проказати, а поседује имовину која је сада сумњива. Док би политицари И приватници све то фино упаковали, препаковали, расподелили на сву фамилију, да би на крају испало да су пука сиротиња. Залосно али тако је то код нас. Ал Капоне није пао због убистава, коруоције, итд него сто дрзави није порез платио!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

27.09.2017 07:36

Истина је сљедећа: Од 1995 до данас, апсолутно СВЕ СТРАНКЕ су биле један период у власти, нешто се не сјећам да је данашња тзв опозиција предлагала спорни закон док је имала власт и већину за одлучивање. Сви су иста говна и треба им добро *ебати фамилију лоповску! Када се (ако икада) формира нова странка/партија у којој ће бити угледни професори и економски стручњаци, људи који никада раније нису били у политици, тада ће ствари кренути на боље. За њих ће гласати половина становништва која никада не излази на изборе и то ће бити крај корупцији. До тада, угодно србовање и полако с мекињама и брљом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

раки

27.09.2017 08:00

Сунце ти зарко, како ј........у народ у здрав мозак! Лопов опљацкао банку и полиција га преко радија и телевизије моли да се јави и врати новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕРЕТАН

27.09.2017 08:41

Ја само кад помислим на послијератни,, СДС,, ЗЕМЉА МИ СЕ ОКРЕНЕ КОЈИ ЈЕ ТО СИРОВИ КРИМИНАЛ БИО, ЗАТО И СУМЊАМ ДА БИХ ОНИ ,СДС,, ИСТИНСКИ ПОДРЗАЛИ ТАЈ ЗАКОН. ИМАЛИ СУ ОНИ ИНСТРУМЕНАТАQ ДА ГА НАМАКНУ АЛИ ОЗБИЉНОГ ПОКУСАЈА НИЈЕ БИЛО ЈЕР БИ ИМ СЕ ИМОВИНА ИСТОПИЛА ПРЕКО НОЦИ. ОВА ДАНАС ВЛАСТ ПРВО НЕСТО ПРОВУЧЕ КРОЗ ЗАКОН ПА УЗМЕ, МАЛО СУ СЕ УСАВРСИЛИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ветеран

27.09.2017 09:04

Јадо јадни да знаш да се краде из пуне вреће,

Name

бања лука

27.09.2017 09:13

Проблем је сто не одговара ни опозицији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неће лажу

27.09.2017 09:58

Какав закон о поријеклу имовине? Не одговара то свим водећим људима у БиХ и странцима. Првим због тога што ће власт изгубити, другим, што им је боље имати лопове на власти због уцјене. Шта ће странцима поштени политичари у БиХ, да су они хтјели да ово буде поштена и напредна држава, могли су то одмах после рата урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

27.09.2017 10:08

Човјека на власти подстичу кукавице, бодре ласкавци, подржавају лупежи, и његова представа о себи увијек је љепша него истина. Све људе сматра глупим, јер крију пред њим своје право мишљење, а себи присваја право да све зна, и људи то прихватају. Нико на власти није паметан, јер и паметни убрзо изгубе разбор, и нико трпељив, јер мрзе промјену". Меша Селимовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

27.09.2017 10:37

Треба са сваку имовину преко 5000км да се доказе поријекло купују на родјаке и јумиве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.09.2017 10:59

Велики број данашњих политичара у Републици Српској, па и у бих, је био у прилици, да одмах након првих послијератних избора, у институцијама предложи усвајање овог закона. Зашто нису, није тешко погодити. Како се десило да су неки, који сада промовишу поштење као највећу људску вриједност,из рата изашли много богатији него што су били прије рата.??? Ево прилике, након избора 2018. године, да ови који дођу на власт, одмах и без одлагања изгласају овај закон, који ће ''претрести'' све од 1992. године на овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.09.2017 12:09

ТО НАМ СВЕ ГОВОРИ. ЊИМА САМО НАРОД МОЖЕ ПРЕСУДИТИ У ЧИТАВОЈ БИХ. СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ