Vlast ne želi zakon o porijeklu imovine

Pokušaj da se u BiH konačno donese zakon o ispitivanju porekla imovine funkcionera ponovo je propao. , kao što je ranije propao i u Republici Srpskoj.   To govori da su rijetki političari koji su spremni da svoju imovinu stave na provjeru.

Bosna i Hercegovina 27.09.2017 | 08:10
Vlast ne želi zakon o porijeklu imovine
Ta tema je nedavno bila aktuelna u Predstavničkom domu BiH, ali se parlamentarci nisu mogli usaglasiti ni oko toga ko će činiti radnu grupu koja bi trebalo da predloži tekst zakona. Prema tvrdnjama opozicije, stranke na vlasti pokušale su da u radnu grupu „proguraju samo svoje članove, koji bi u suštini priču oko donošenja ovog zakona samo razvodnili“.

Na kraju, radna grupa nije ni formirana, a pitanje ispitivanja porekla imovine zvaničnika u BiH ponovo je stavljeno ad akta. I sami parlamentarci priznaju da u BiH nema političke volje da se takav zakon usvoji, niti veruju da će je uskoro biti.

- Mi smo predlagali i u Narodnoj skupštini RS taj zakon i bilo je jasno da vladajuća koalicija nema nikakvu nameru da se bavi tim stvarima. Sada je evidentno da ni na nivou BiH nema te volje. Zbog nepostizanja dogovora oko komisije koja bi predložila zakon, čitava stvar se prolongira. Jasno je zašto je to tako - zato što bi mnogi visoki funkcioneri u BiH imali problem da dokažu otkud im tolika imovina i bogatstvo – kaže za „EuroBlic“ zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma (PD) BiH i poslanik SDS Mladen Bosić.

Zamagljuju oči građanima

Poslanik opozicionog DF Damir Bećirović ocenjuje da vladajuće stranke na sve načine pokušavaju da javnosti nametnu teme kojima samo zamagljuju oči građanima. Takav je slučaj, smatra, i sa zakonom o ispitivanju porekla imovine funkcionera u BiH.

- Pokušala se napraviti komisija u kojoj nije bio predviđen niko iz opozicije. Nemoguće je da ta komisija uradi bilo šta, osim da sakrije imovinu svojih lidera. Način na koji se pokušavaju proturiti neke stvari samo je zamajavanje naroda. Ako se zaista želi nešto uraditi, onda se treba doći do rešenja po kome bi sva imovina bila javna, i to ne samo funkcionera, nego članova njihove uže i šire porodice – smatra Bećirović.

Imovinski kartoni

U nevladinom sektoru, takođe, ocenjuju da je bilo iskrene volje da se proverava imovina nosilaca javnih funkcija, odavno bismo imali uređenu regulativu koja se tiče imovinskih kartona.

- Imovinski kartoni nemaju nikakvog smisla, jer ih niko ne proverava, a što bi trebalo da bude prvi korak ka ispitivanju nečije imovine. Pitanje zakona o ispitivanju imovine svako malo se nalazi na dnevnom redu, ali su to uglavnom bile inicijative čiji je cilj bio neka vrsta prikupljanja političkih poena pred izbore, gde su se pojedine partije želele predstaviti kao borci protiv korupcije i slično. Međutim, nijedan predlog nije bio ozbiljan niti imao dovoljnu podršku, što znači da volje za to nema – ističe portparol Transparensi internešenela Ivana Korajlić.

Dodaje da je zaista bilo političke volje u BiH da se zakon o ispitivanju porekla imovine donese, to bi bilo davno urađeno, bez obzira na to ko bio u vlasti, a ko u opoziciji.

- Postoje pojedini poslanici koji imaju volju da se radi na ovom pitanju, ali generalne podrške nema. Pojedini poslanici nemaju čak ni unutar svojih političkih stranaka podršku za to – zaključuje Korajlićeva.

Krišto: Opozicija se ponaša kao vlast

Predsedavajuća PD Borjana Krišto (HDZ) nije želela detaljnije da komentariše činjenicu da nije prošao predlog kolegijuma oba doma da se formira radna grupa koja bi predložila zakon o ispitivanju porekla imovine funkcionera u BiH.

– Mogu samo da kažem da bi opozicija malo da se ponaša kao vlast, a malo kao opozicija. Postoje bošnjačke političke stranke koje žele da u BiH sve funkcioniše onako kako oni žele. Mislim da to nije dobro po BiH ni po njenu budućnost – kaže Krišto.

(Blic/Istinito)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

KODUS

27.09.2017 06:27

U RAZVIJENIM I DEMOKRATSKIM DRZAVAMA DRZAVA JE U FUNKCIJI KVALITETA ZIVOTA GRADJANA. POLITICARI SU TAMO TI KOJI TO PROVODE I IZVRSIOCI TOGA, A ZA TO PRIMAJU PLATU. U BIH JE SUOROTNO, DRZAVA NIJE U FUNKCIJI OSTVARIVANJA KVALITETA ZIVOTA GRADJANA, VEC SU JE POLITICARI PODREDILI DA SLUZI NJIMA. GRADJANIMA JE ISTAVLJENO ILI DA BUDU SIROMASNI ILI DA SE ISELJAVAJU ITD. JOS KAD BI GRADJANI SHVATILI DA SU ONI KREATORI TOGA SVOJIM GLASOVIMA NA IZBORIMA.

ODGOVORITE
Name

Protektorat i okupacija

27.09.2017 07:07

OHR je stalno "zabrinut"...Han samo o akcizama i MMF govori...Mogerini šupljira o napretku ka EU...domaća vlast su njihovi plaćenici...sav ceh ide na nas.

Name

Put (ne)uspjeha

27.09.2017 08:04

Negativna selekcija > olhokratija > samouništenje društva. To je već kroz istoriju dokazano, i naučno i empirijski.

Name

Re "KODUS" RASPUCHIN

27.09.2017 11:16

Ви сте апсолутно у праву али ми и даље живимо у неком хибридном и прилично монструозном друштвеном уређењу. Власт и даље живи у комунизму (користећи све могуће привилегије) а за све остале је на снази некакав облик дивљег капитализма. Тачно је то што кажете , грађани јесу креатори и креирају стање изборима али проблем је у инертности грађана па и у образвању. Када би грађани знали и схватили да су сви они који су запослени на "државним јаслама" само СЛУЖБЕНИЦИ односно СЛУГЕ знали би и како се према таквима односити . Е сада долазимо до сржи проблема. Како то да су у овом систему СЛУГЕ богатији од својих ГАЗДИ? То би , у нека не тако давна времена , изгледало овако : Ујутро газда први устаје храни стоку и чисти шталу. Након тога устаје и слуга и доручкује се. Слуга за доручак једе шунку , јаја и погачу а слуга пуру. Након доручка слуга прилегне у ладовину а газда стави мотику на раме и оде на њиву на којој читав дан копа кукуруз. И тако дође вријеме ручку па слуга руча пилећи батак а слуга глође врат и ногице. Након ручка , слуга поново прилегне у ладовину и пијуцка хладно вино а газда поново у шталу да нахрани и напоји стоку па и почисти. Дође вријеме за починак. Газда оде спавати у сијено на штали а слуга легне са газдином женом у газдину кућу и газдин кревет. Е тако изгледа овај накарадни систем у којем живимо и све док народ не схвати гдје је мјесто СЛУГАМА односно "државним СЛУЖБЕНИЦИМА" (свима на "државним јаслама") а гдје је мјесто ГАЗДАМА , тј. народу , ићи ће овако. И на крају заборавих у оној причи нешто јако битно. Не само да се СЛУГА разгоропадио па кињи и малтретира газду него га и поткрада и распродаје имање. Некада су такве слуге биле бар јавно бичеване ако не и теже кажњене. И зато народе памет у главу а СЛУГЕ смјестити гдје им је мјесто.

Name

Nikola neznanovic.

27.09.2017 06:30

Ni$u stekli imovinu sa radom nego pokrali pajim neodgovara poz.

ODGOVORITE
Name

Zeljko Kovacevic

27.09.2017 07:02

Samo pljakaj i otimaj. Dovljno je samo direktore javnih preduzeca uhvatiti za mud...i sve ce biti jasno, koliko imovine imaju oni i njihova djeca. Pa sva djeca direktora javnih preduzeca imaju jedan ili vise stanova, a niko kredita, svim imaju auta, svi putuju, svi su zapsleni na drazavnim jaslama itd. Dovoljno je uzeti samo 10 takvih...

Name

MK

27.09.2017 06:34

TO BI TREBAO BITI OBAVEZAN ZAKON U SVIM DRŽAVAMA.A OPOZICIJA O TOM ZAKONU PRIČA SAMO PRED IZBORE I ONDA SE SAMO PONEKAD SPOMENE TO JE MLAĆENJE U PRAZNO .ŠTO ZNAČI 90"%POLITIČARA JE NELEGALNO STEKLA IMOVINU TJ.POKRALA OD NARODA.

ODGOVORITE
Name

Hmm

27.09.2017 07:07

Ovo je jedno od rijetkih pitanja o kojem se slaze i pozicija i opozicija. Ni jednima, ni drugima ne odgovara ovaj zakon jer je to sve ista boranija.

Name

Dragan

27.09.2017 06:40

Od donošenja tog zakona i njegove primene zavisi da li će naša deca živeti kao slobodni ljudi, ili kao sluge kriminalcima i ratnim profiterima. Na nama, narodu, je da taj zakon "poguramo", ma za koju opciju glasamo. Bez te "gurke", političari ga nikad neće usvojiti.

ODGOVORITE
Name

JAPANAC

27.09.2017 06:41

USVOJENI ZAKON BI SE MOGAO PROVESTI KAD BI DOVELI JAPANCA KINEZA I SVAJCARCA DA IM PRESUDJUJU A OVAKO OD TOG NEMA NISTA OVDJE JE MOJ DO MOJEGA MOCNICI SE OBOGATILI A SUDIJE NISU GADLJIVE NA NJIHOV NOVAC.

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

27.09.2017 06:53

Nemojte još dok ne odem u "zasluženu" penziju u Istru i dok ne obezbijedim prapraunučiće...

ODGOVORITE
Name

Osvit

27.09.2017 06:59

Vrana vrani oci ne vadi.Nazalost korumpirani politicari su pravilo ponasanja a ne pojava protiv koje se bori.Zahvaljujuci i ostalim kriminilizovanim strukturama poput Sudstva Tuzilastva i policije postavili su se iznad prava i pravde i zakona ove zemlje i izgradili izopacen sistem vrijednosti , unistili zemlju a legalizovali kriminal i korupciju i ucinili ih drustveno prihvatljivim.Zato smo najsiromasniji dio Evrope koji svi obilaze a pametni napustaju a kojom dominiraju fasisti ,medunacionalni sukobi ,prekopavanje grobova, revizije istorija ,teme referenduma i ostalih bezvezarija koje veze nemaju sa realnim zivotom i imaju smisla valjda samo u imaginarnom svijetu kojeg su aktuelni politicari izgradili na ovom prostoru.Kad se probudimo najbolje sto nam se moze desiti da budemo tudi na svome a valjda bolje nismo ni zazluzili.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

27.09.2017 06:59

Све се може кад се хоће. Могу политички лопови да краду и лажу своје бираче колико им је воља, јер за сада нема политичке странке и неке назовимо невладине организације која би се изборила да се томе стане у крај. Док је Велики Брат на челу једне странке и њен приватно власник, о томе је бесмислено било шта говорити. Нажалост, народ који то највише испашта, у страху од "горега" клечи на кољенима испред свога Великог Брата, лопова.

ODGOVORITE
Name

turboskara

27.09.2017 07:04

Ma ko i je...e vise rade stahoce sami donose zakone za dizanje sami sebi plata donesu zakone da se zastite ko medvjedi sad oni nece zakon o porjeklu imovine pa znase zasto nece zato sto su sve al bas sve pokrali i stekli na crno i kriminalno.Narode ko ih vise je/// e na ulicu i toljage demonstracije i povucimo vec jednom vodu da gov,,,a odu.bez ulice nema nista ovi nas ko retarde jeb..u u zdrav mozak prave od nas degenerike pokazimo im ko je degenerik pa zar nas nisu dosta silovali u zdrav mozak ili mislite da im treba jos pustati.

ODGOVORITE
Name

eh

27.09.2017 07:12

Da je narod pametan pa uzeti zakon u svije ruke... povjesati sve politicare i familiju do 10 koljeba, za koje se dokaze da su ilegalno stekli imovinu...

ODGOVORITE
Name

VETERAN

27.09.2017 07:15

Svi smo mi saučesnici svega šta nam se dešava, niko ne reaguje drugačije osim đto tipkamo po tastaturi...

ODGOVORITE
Name

Jesi saucesnik Dusko Vukoticu

27.09.2017 07:55

i ti i onaj tvoj nesretni probisvjet sto si ga postavio u Banjaluci da bude na celu tvojih laznih veterana.

Name

pravda

27.09.2017 07:26

Jednog dana kad oni umru i to naslijede njihova dijeca, otecemo im sve od djece a djecu protjerati . tako je bilo svaki put u istoriji !

ODGOVORITE
Name

Dugo

27.09.2017 10:02

Dugo cekati,odmah u gepek...

Name

haha

27.09.2017 07:27

Pa I kada bi se doneo taj zakon nastradao bi obican barod jer bi bilo postavljeno npr pitanje otkud nekom izbeglici kuca, nema radnog staza, jer ga naravno privatnik nikada nije ni osigurao I prijavio, pa zaradeni nivac nemoze ni prokazati, a poseduje imovinu koja je sada sumnjiva. Dok bi politicari I privatnici sve to fino upakovali, prepakovali, raspodelili na svu familiju, da bi na kraju ispalo da su puka sirotinja. Zalosno ali tako je to kod nas. Al Kapone nije pao zbog ubistava, koruocije, itd nego sto drzavi nije porez platio!!!!

ODGOVORITE
Name

Indijanac

27.09.2017 07:36

Istina je sljedeća: Od 1995 do danas, apsolutno SVE STRANKE su bile jedan period u vlasti, nešto se ne sjećam da je današnja tzv opozicija predlagala sporni zakon dok je imala vlast i većinu za odlučivanje. Svi su ista govna i treba im dobro *ebati familiju lopovsku! Kada se (ako ikada) formira nova stranka/partija u kojoj će biti ugledni profesori i ekonomski stručnjaci, ljudi koji nikada ranije nisu bili u politici, tada će stvari krenuti na bolje. Za njih će glasati polovina stanovništva koja nikada ne izlazi na izbore i to će biti kraj korupciji. Do tada, ugodno srbovanje i polako s mekinjama i brljom...

ODGOVORITE
Name

raki

27.09.2017 08:00

Sunce ti zarko, kako j........u narod u zdrav mozak! Lopov opljackao banku i policija ga preko radija i televizije moli da se javi i vrati novac.

ODGOVORITE
Name

VERETAN

27.09.2017 08:41

Ja samo kad pomislim na poslijeratni,, SDS,, ZEMLJA MI SE OKRENE KOJI JE TO SIROVI KRIMINAL BIO, ZATO I SUMNJAM DA BIH ONI ,SDS,, ISTINSKI PODRZALI TAJ ZAKON. IMALI SU ONI INSTRUMENATAQ DA GA NAMAKNU ALI OZBILJNOG POKUSAJA NIJE BILO JER BI IM SE IMOVINA ISTOPILA PREKO NOCI. OVA DANAS VLAST PRVO NESTO PROVUČE KROZ ZAKON PA UZME, MALO SU SE USAVRSILI...

ODGOVORITE
Name

Re Veteran

27.09.2017 09:04

Jado jadni da znaš da se krade iz pune vreće,

Name

banja luka

27.09.2017 09:13

Problem je sto ne odgovara ni opoziciji...

ODGOVORITE
Name

neće lažu

27.09.2017 09:58

Kakav zakon o porijeklu imovine? Ne odgovara to svim vodećim ljudima u BiH i strancima. Prvim zbog toga što će vlast izgubiti, drugim, što im je bolje imati lopove na vlasti zbog ucjene. Šta će strancima pošteni političari u BiH, da su oni htjeli da ovo bude poštena i napredna država, mogli su to odmah posle rata uraditi.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

27.09.2017 10:08

Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju. Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu". Meša Selimović

ODGOVORITE
Name

pop

27.09.2017 10:37

Treba sa svaku imovinu preko 5000km da se dokaze porijeklo kupuju na rodjake i jumive...

ODGOVORITE
Name

Лија

27.09.2017 10:59

Велики број данашњих политичара у Републици Српској, па и у бих, је био у прилици, да одмах након првих послијератних избора, у институцијама предложи усвајање овог закона. Зашто нису, није тешко погодити. Како се десило да су неки, који сада промовишу поштење као највећу људску вриједност,из рата изашли много богатији него што су били прије рата.??? Ево прилике, након избора 2018. године, да ови који дођу на власт, одмах и без одлагања изгласају овај закон, који ће ''претрести'' све од 1992. године на овамо.

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.09.2017 12:09

TO NAM SVE GOVORI. NJIMA SAMO NAROD MOŽE PRESUDITI U ČITAVOJ BIH. SRETNO.

ODGOVORITE