Макрон: Европа мора да оживи

Тијесна сарадња еврозоне и веће јединство када је ријеч о одбрани, имиграцији и безбједности – тако у будућности Европу види француски предсједник Емануел Макрон.

Свијет 26.09.2017 | 22:59
Макрон: Европа мора да оживи
"Европа коју познајемо је превише слаба, спора, неефикасна, али само Европа нам даје капацитет да дјелујемо на свјетској сцени суочени са великим савременим изазовима", рекао је француски предсједник.

Према његовим ријечима, потребно је дефинисати европску одбрамбену стратегију око 2020. године.

"На почетку сљедеће деценије Европа мора да има заједничке снаге за интервенције, заједнички војни буџет и заједничку доктрину дјеловања", рекао је Макрон у говору студентима на Сорбони.

Те снаге би могле да дјелују као "партнер за националне војске" у земљама које желе да учествују у шеми, преноси АФП.

Такође је додао да Европа треба да има заједничке снаге цивилне заштите, али и европску обавјештајну службу ради боље борбе против тероризма.

Рекао је да жели да отвори француску војску за европске војнике и предложио другим чланицама ЕУ да учине исто на добровољној бази.

Када је ријеч о имиграцији, Макрон је предложио заједничку Европску канцеларију за азил која би убрзала и усагласила процедуре појединачних земаља.

"Само са Европом можемо ефикасно да заштитимо наше границе и пожелимо добродошлицу онима којима је заштита потребна на достојанствен начин, а у исто вријеме да пошаљемо кући оне који немају право на азил", рекао је Макрон, преноси Ројтерс.

Француски предсједник предлаже и постепено формирање европске граничне полиције.

"Једини начин да се осигура наша будућност је обнова Европе као суверене, уједињене и демократске", сматра француски предсједник.

Макрон се осврнуо и на улазак Алтернативе за Њемачку у Бундестаг, што је први пут после 60 година да се крајња десница нашла у њемачком парламенту.

"Мислили смо да се прошлост неће вратити", рекао је Маркон додавши да је појава таквог изолационистичког става резултат тога "што смо заборавили да бранимо Европу".

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДЕГОТХИА

26.09.2017 22:02

ДА ЛИ МУ ЈЕ ЊЕГОВА "БАКИЦА" - ПЕНЗИОНИСАНА УЧИТЕЉИЦА НАПИСАЛА ОВАЈ ГОВОР, КАДА ЈЕ ТАКО ПАМЕТАН... ИЗУЗИМАЈУЋИ "БАКИЦУ", ЈА СЕ ГЕНЕРАЛНО СЛАЖЕМ СА ЊИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазно Име

27.09.2017 11:28

Надје ти ману и гдје је нема. Јадно...

Name

Грцки Бог

27.09.2017 04:15

Гротеска самодопадљивисти.Фото изгледа као да је Бог.Сократ овако.није дрзао руку.

ОДГОВОРИТЕ