Makron: Evropa mora da oživi

Tijesna saradnja evrozone i veće jedinstvo kada je riječ o odbrani, imigraciji i bezbjednosti – tako u budućnosti Evropu vidi francuski predsjednik Emanuel Makron.

Svijet 26.09.2017 | 22:59
Makron: Evropa mora da oživi
"Evropa koju poznajemo je previše slaba, spora, neefikasna, ali samo Evropa nam daje kapacitet da djelujemo na svjetskoj sceni suočeni sa velikim savremenim izazovima", rekao je francuski predsjednik.

Prema njegovim riječima, potrebno je definisati evropsku odbrambenu strategiju oko 2020. godine.

"Na početku sljedeće decenije Evropa mora da ima zajedničke snage za intervencije, zajednički vojni budžet i zajedničku doktrinu djelovanja", rekao je Makron u govoru studentima na Sorboni.

Te snage bi mogle da djeluju kao "partner za nacionalne vojske" u zemljama koje žele da učestvuju u šemi, prenosi AFP.

Takođe je dodao da Evropa treba da ima zajedničke snage civilne zaštite, ali i evropsku obavještajnu službu radi bolje borbe protiv terorizma.

Rekao je da želi da otvori francusku vojsku za evropske vojnike i predložio drugim članicama EU da učine isto na dobrovoljnoj bazi.

Kada je riječ o imigraciji, Makron je predložio zajedničku Evropsku kancelariju za azil koja bi ubrzala i usaglasila procedure pojedinačnih zemalja.

"Samo sa Evropom možemo efikasno da zaštitimo naše granice i poželimo dobrodošlicu onima kojima je zaštita potrebna na dostojanstven način, a u isto vrijeme da pošaljemo kući one koji nemaju pravo na azil", rekao je Makron, prenosi Rojters.

Francuski predsjednik predlaže i postepeno formiranje evropske granične policije.

"Jedini način da se osigura naša budućnost je obnova Evrope kao suverene, ujedinjene i demokratske", smatra francuski predsjednik.

Makron se osvrnuo i na ulazak Alternative za Njemačku u Bundestag, što je prvi put posle 60 godina da se krajnja desnica našla u njemačkom parlamentu.

"Mislili smo da se prošlost neće vratiti", rekao je Markon dodavši da je pojava takvog izolacionističkog stava rezultat toga "što smo zaboravili da branimo Evropu".

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DEGOTHIA

26.09.2017 22:02

DA LI MU JE NJEGOVA "BAKICA" - PENZIONISANA UČITELJICA NAPISALA OVAJ GOVOR, KADA JE TAKO PAMETAN... IZUZIMAJUĆI "BAKICU", JA SE GENERALNO SLAŽEM SA NJIM.

ODGOVORITE
Name

Lazno Ime

27.09.2017 11:28

Nadje ti manu i gdje je nema. Jadno...

Name

Grcki Bog

27.09.2017 04:15

Groteska samodopadljivisti.Foto izgleda kao da je Bog.Sokrat ovako.nije drzao ruku.

ODGOVORITE