Шаровић: Ускоро извоз пилетине

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић очекује да ће БиХ добити дозволу за извоз пилетине у ЕУ, јер су се институције добро припремиле за инспекцију Директората за храну и здравље Европске комисије.

Босна и Херцеговина 26.09.2017 | 20:06
Шаровић: Ускоро извоз пилетине
“Ми се већ три године припремамо за ову инспекцију којом ће бити обухваћена четири извозна објекта за извоз пилећег меса и прерађевина од меса перади. Прије пет година имали смо безуспјешан покушај, али сада сматрамо да смо се добро припремили”, рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара.

Он очекује да ће након што је добила дозволу за извоз млијека, БиХ постићи успјех и на плану добијања дозволе за извоз пилетине у ЕУ.

Шаровић каже да ће за десетак дана бити познато више детаља о овој инспекцији, као и о препорукама Директората Европске комисије за храну и здравље, чији су чланови данас у посјети Канцеларији за ветеринарство, а већ сутра иду на терен, гдје ће обићи извозне објекте, али и надлежне ентитетске институције и инспекције.

Он је истакао да не стоје одређене примједбе појединих произвођача и извозника пилетине и говедине из БиХ да се неки од њих налазе у неравноправном положају, јер је заједнички циљ за све да испуне захтјеве Европске комисије, а да институције БиХ обезбиједе оптималне услове за стицање извозних лиценци за пласман производа на тржиште ЕУ.

Говорећи о информацији о поднесеном захтјеву “Хрватске електропривреде” за мирно рјешење спора против БиХ у вези са њеном инвестицијом у изградњи Рудника и Термоелектране Гацко, у складу са споразумом влада тадашњих југословенских република БиХ и Хрватске о реципрочном унапређењу и заштити улагања и Уговором о енергетској повељи, Шаровић је рекао да ће за тај проблем бити формиран преговарачки тим.

То је, како каже, данас речено на сједници Савјета министара, а тај тим би требало да предводи Правобранилаштво БиХ, како би се искористио законски рок од шест мјесеци с циљем постизања мирног рјешења.

Према његовим ријечима, “Хрватска електропривреда” с тим у вези од “Електропривреде Републике Српске” тражи исплату 100 милиона евра на име обештећења њиховог учешћа у изградњи Термоелектране “Гацко”.

Шаровић очекује да преговори са Хрватском успију јер, у супротном, слиједи међународна арбитража.

“Претпостављам да ће приједлог у име БиХ, највјероватније, бити да ми Хрватској у том случају нисмо ништа дужни, и да би о томе требало да постигнемо договор”, закључио је Шаровић.

Извор: СРНА

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Доста и тебе!

26.09.2017 18:24

Побрини се ти да не увозимо смеће из Србије и Хрватске, појест ће се пилетина и у Босни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

26.09.2017 19:19

Па конта ли ико да је ово позитивна вијест?! Ми се лозимо само на црњаке и продавања магле. Хвала Саровицу на конкретним потезима.

Name

ре Доста и ..

27.09.2017 05:03

Сацувај ме бозе васе прехрамбене индустрије,рецепата и гована.Од једене васе фирме сам купио сусени пуреци батак,исјецен у вакуму.Никакав укус.пластика.Од друге васе фирме нисам ништа купио,али сам видио димљени пуреци батак и исцурита крв у паковању.Од неке треце фирме сам купио "мармеладу од шипка".Унутра шипка 0%.Намљели јабуцетина,бундава,нагрували шецера и то им је "мармелада од шипка".Страва је ваша прехрамбена индустрија.И томе се ви дивите.

Name

рере доста

27.09.2017 11:48

Сачувај ме Боже неписмених ''бизнисмена'' којима је исцурит мозак.....