Šarović: Uskoro izvoz piletine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH dobiti dozvolu za izvoz piletine u EU, jer su se institucije dobro pripremile za inspekciju Direktorata za hranu i zdravlje Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina 26.09.2017 | 20:06
Šarović: Uskoro izvoz piletine
“Mi se već tri godine pripremamo za ovu inspekciju kojom će biti obuhvaćena četiri izvozna objekta za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa peradi. Prije pet godina imali smo bezuspješan pokušaj, ali sada smatramo da smo se dobro pripremili”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On očekuje da će nakon što je dobila dozvolu za izvoz mlijeka, BiH postići uspjeh i na planu dobijanja dozvole za izvoz piletine u EU.

Šarović kaže da će za desetak dana biti poznato više detalja o ovoj inspekciji, kao i o preporukama Direktorata Evropske komisije za hranu i zdravlje, čiji su članovi danas u posjeti Kancelariji za veterinarstvo, a već sutra idu na teren, gdje će obići izvozne objekte, ali i nadležne entitetske institucije i inspekcije.

On je istakao da ne stoje određene primjedbe pojedinih proizvođača i izvoznika piletine i govedine iz BiH da se neki od njih nalaze u neravnopravnom položaju, jer je zajednički cilj za sve da ispune zahtjeve Evropske komisije, a da institucije BiH obezbijede optimalne uslove za sticanje izvoznih licenci za plasman proizvoda na tržište EU.

Govoreći o informaciji o podnesenom zahtjevu “Hrvatske elektroprivrede” za mirno rješenje spora protiv BiH u vezi sa njenom investicijom u izgradnji Rudnika i Termoelektrane Gacko, u skladu sa sporazumom vlada tadašnjih jugoslovenskih republika BiH i Hrvatske o recipročnom unapređenju i zaštiti ulaganja i Ugovorom o energetskoj povelji, Šarović je rekao da će za taj problem biti formiran pregovarački tim.

To je, kako kaže, danas rečeno na sjednici Savjeta ministara, a taj tim bi trebalo da predvodi Pravobranilaštvo BiH, kako bi se iskoristio zakonski rok od šest mjeseci s ciljem postizanja mirnog rješenja.

Prema njegovim riječima, “Hrvatska elektroprivreda” s tim u vezi od “Elektroprivrede Republike Srpske” traži isplatu 100 miliona evra na ime obeštećenja njihovog učešća u izgradnji Termoelektrane “Gacko”.

Šarović očekuje da pregovori sa Hrvatskom uspiju jer, u suprotnom, slijedi međunarodna arbitraža.

“Pretpostavljam da će prijedlog u ime BiH, najvjerovatnije, biti da mi Hrvatskoj u tom slučaju nismo ništa dužni, i da bi o tome trebalo da postignemo dogovor”, zaključio je Šarović.

Izvor: SRNA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dosta i tebe!

26.09.2017 18:24

Pobrini se ti da ne uvozimo smeće iz Srbije i Hrvatske, pojest će se piletina i u Bosni!

ODGOVORITE
Name

Kuki

26.09.2017 19:19

Pa konta li iko da je ovo pozitivna vijest?! Mi se lozimo samo na crnjake i prodavanja magle. Hvala Sarovicu na konkretnim potezima.

Name

re Dosta i ..

27.09.2017 05:03

Sacuvaj me boze vase prehrambene industrije,recepata i govana.Od jedene vase firme sam kupio suseni pureci batak,isjecen u vakumu.Nikakav ukus.plastika.Od druge vase firme nisam ništa kupio,ali sam vidio dimljeni pureci batak i iscurita krv u pakovanju.Od neke trece firme sam kupio "marmeladu od šipka".Unutra šipka 0%.Namljeli jabucetina,bundava,nagruvali šecera i to im je "marmelada od šipka".Strava je vaša prehrambena industrija.I tome se vi divite.

Name

рере доста

27.09.2017 11:48

Сачувај ме Боже неписмених ''бизнисмена'' којима је исцурит мозак.....