Десница која је ушла у Бундестаг

Блиска француском Националном фронту и британској Индепендистичкој странци, АфД је партија против естаблишмента која је привлачна ксенофобичним бирачима незадовољним политичким и медијским елитама

Свијет 26.09.2017 | 07:51
Десница која је ушла у Бундестаг
Антиимиграциона и антиисламска Алтернатива за Немачку (АфД) је прва националистичка партија крајње десница која је прескочила цензус и ушла у немачки парламент после Другог светског рата.

Блиска француском Националном фронту и британској Индепендистичкој странци, АфД је партија против естаблишмента која је привлачна ксенофобичним бирачима незадовољним политичким и медијским елитама, пише АФП.

Реч је о странци која највеће упориште има у сиромашним деловима бившег коминистичког истока земље, а највеће реакције привукла је између осталог, позивима да немачки граничари пуцају на илегалне имигранте. АфД се, између осталог, залаже за укидање евра и повратак немачке марке, замера јој се што у својим редовима има велики број екстремних десничара.



Све немачке етаблиране странке виде АфД као маргиналну радикалну групу, али њен успон води ка фрагментирању политичке сцене и могао би да закомпликује формирање будуће коалиције победнице Ангеле Меркел, оцењује француска агенција.

Током времена, АфД се фокусирао на повратак немачког суверенитета и националног поноса, нарочито у односу који данашњи Немци имају према својој нацистичкој прошлости.

- Кренућемо за Меркеловом. Повратићемо нашу земљу и наш народ - рекао је један од лидера АфД Александер Гауланд, која је освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Немачкој, преноси АФП.

АфД се нашла иза Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је освојила 32,5 - 33,5 одсто гласова и Социјалдемократске странке Мартина Шулца, која је освојила 20 до 21 одсто гласова.

Лезбијка са двоје деце заштитно лице АфД-а



- Прво што урадим када се ујутру пробудим јесте да погледам вести на свом смартфону. Затим у претраживач упишем речи мушкарац и нож, а резултати које добијем су следећи: "19-годишњак повредио мушкарца ножем", "Паркирање је предуго трајало, мушкарац извукао нож", "Крвава борба у преноћишту за азиланте: Мушкарац ножем напао волонтере". Мушкарац, нож, нож, мушкарац, нож и тако све време након 12 година владавине Ангеле Меркел - тим речима је Алис Вајдел говорила 29. августа на скупу у Кемницу.

Алис је заједно са Александром Гауландом носилац листе АфД-а у покрајини Баден-Виртемберг. Вајделова је декларисана лезбијка и живи са женом са Шри Ланке, са којом има двоје деце.

То не би било контрадикторно да се према изборном програму АфД-а идеална породица не састоји од "оца, мајке и деце".



Вајделова долази из добростојеће породице и завршила је економију.

Радила је у компанији Голдман Сацхс, а последње радно место било јој је у месној индустрији, у једној породичној фирми у којој је шеф био њен школски колега. Данас под своје занимање наводи да је самостална саветница.

Десничари ушли у парламент захваљујући Трампу

АфД је за изборну кампању на интернету ангажовала исту агенцију чије је услуге користио и председник САД. Уз помоћ агенције "Харрис Медиа" сада су отворили нови сајт и започели кампању против канцеларке.

Агенција на друштвеним мрежама већ неколико месеци провоцира плакатима у којима оптужује актуелну савезну владу за терористичке нападе, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг"

На пример: Трагови точкова и локве крви и подаци о различитим терористичким нападима у Европи. Изнад слике реченица:"Трагови светске канцеларке у Европи".

Стратегију преузету из америчке изборне кампање стручњаци називају "негативном кампањом". Да би осигурала прва места на Гуглу, АфД је куповала огласни простор тако да су корисници који су на интернету претраживали канцеларкино име прво наилазили на тај сајт. Партија АфД чак криви Ангелу Меркел за терористички напад у Санкт Петербургу, за који је заправо одговорна терористичка група из Чеченије.

Једна од лидера АфД Фрауке Петри неће у парламентарну групу



Фрауке Петри, једна од најутицајнијих лидера националистичке Алтернативе за Немачку (АфД) данас је саопштила да се неће прикључити својој парламентарној групи у Бундстагу због несугласица са колегама из странке које имају тврдокорније ставове од ње.

- Одлучила сам, након што сам пажљиво размислила, да нећу седети са (АфД) парламентарном групом у Бундестагу - изјавила је Петри на конференцији за новинаре, пренео је АФП.

Након уласка АфД у Бундестаг почели протести

Више стотина противника десничарске Алтернативе за Немачку протестовало је вече уочи избора у Берлину испред клуба у којем лидери ове националистичке и антиисламске странке прослављају њен улазак у парламент и то као треће политичке снаге, а протеста је било и у другим градовима. 

Узвикујући пароле "Цео Берлин мрзи АфД", "Нацистичке свиње" и друге слогане, неколико демонстраната бацило је флаше на полицију када је она покушала да их задржи даље од места окупљања АфД.



Протеста против уласка АфД у Бундестаг било је нешто раније и на оближњем Александерплацу, преноси АП. Протеста је било и у Келну, Франкуфрту, Хамбургу, Минехну и Диселдорфу.

И Јевреји позивају на бојкот АфД

Јеврејске групе у Европи и САД изразиле су забринутост због успеха крајње десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), на изборима у тој земљи, и позвале друге партије не са њима не улазе у коалицију.

- Ужасно је да партија АфД, срамни реакционарски покрет који се позива на све најгоре из немачке прошлости, сада има могућност да промовише своју злу платформу унутар немачког парламента - рекао је председник Светског јеврејског конгреса са седиштем у Њујорку, Роналд Лаудер.

Лаудер је немачку канцеларку Ангелу Меркел, победницу данашњих избора, назвао "правим пријатељем Израела и јеврејског народа". Европски јеврејски конгрес позвао је центристичке партије да остану верне својим обећањима да неће формирати коалицију са АфД-ом.

Шулц: СДП има дужност да оде у опозицију



Немачке социјалдемократе имају дужност да оду у опозицију и бране демократске вредности своје земље након што је подршка грађана тој странци пала на тако низак ново какав је забележен у послератном периоду, а екстремно десничарска странка АфД оствраила успех на изборима, изјавио је данс лидер СПД Мартин Шулц.

- Ми смо разумели наш задатак - да будемо снажна опозиција у овој земљи и одбранимо демократију против оних који то доводе у питање и нападају - рекао је Шулц, пренео је Ројтерс.

Ле Пенова честитала АфД на успеху



Француска лидерка крајње десничарске странке Национални фронт, Марин Ле Пен, честитала је немачкој крајње десничарској странци Алтернативи за Немачку (АфД) на оствареним резултатима на изборима.

- Браво за наше АфД савезнике на историјском наступу. Ово је нови знак да се народ Европе буди - написала је Ле Пенова на свом Твитер налогу.

(Телеграф)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

орацле

26.09.2017 06:22

Ово је задњи мандат Њемацке у цјеловитој ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

26.09.2017 09:16

Тако је и Хитлер почео,30 година прошлог вијека.Недао драги Бог поново да се све понавља,али све ми се чини да хоће.Спречити то у корену треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиков скок

26.09.2017 09:34

Требао је Додик скокнути и до ових фашист до Њемачке кад је већ у Бечу. У Аустрији подржава Фашистички концерн Новоматиц и Фашистичку Слободарску Партију Аустрије и са њима пере новац,тебао би се повезати и са овима из Њемачке јер и они су неком криминалу 100% а криминал је омиљена бранша нашег Предсједника Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слушати бирократију

26.09.2017 10:37

У њемачку је отишло колико хоћеш емиграната без иједног личног документа. Почине имигранти у зрелој животној доби без докумената тешко кривично дјело а кад их полиција ухвати лажу да имају 16-17 година. Зато су сада изабрани екстремни десничари да ту утјерају ред. Ми који нисмо криви а хоћемо да имамо нешто с Њемачком без проблема с њиховом новом влашћу морамо добро пазити на бирократију, процедуре, документа, поједине податке да нема каква бирократска грешка у документима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2017 11:12

Волим десницу моју прву љубав .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

26.09.2017 14:48

Е та ти је права.,, Хахаха...

Name

Боле

26.09.2017 11:16

Лидер Њемачке деснице леизбејка која живи са женом из Шири Ланке и њих двије имају двоје дјеце, хо хо хо!

ОДГОВОРИТЕ