Радници Дома здравља у штрајку

Радници Дома Здравља Хан Пијесак јутрос су ступили у генерални штрајк. Траже исплате заосталих плата и доприноса, али и средства за рад која им, како тврде, годинама недостају.

Република Српска 25.09.2017 | 20:51
Радници Дома здравља у штрајку
Тешка финансијска ситуација у Дому здравља Хан Пијесак траје скоро деценију. Рачун ове здравствене установе је често блокиран, јер дугују милион и по марака за порезе и доприносе који се радницима не уплаћују више од пет година, више од 50 хиљада марака дужни су добављачима, као и око 25 хиљада марака за потрошену електричну енергију.

„Ситуација је катастрофална. Од марта немамо плату. Не уплаћују нам се доприноси ни здравствено осигурање. Услови за рад су сведени на миним. Нема реагенаса за лабораторију", објашњава докторка Радица Тодоровић, предсједник Штрајкачког одбора Дома здравља Хан Пијесак.

„Ако неко у овом друштву сматра да су љекари и медицински радници непотребни, нека нам то јасно кажу, а не да нас понижавају из дана у дан'', каже доктор Славиша Мировић који након више од 30 година љекарског стажа мора штрајком да тражи зарађене плате.

„Доктор опште медицине у овом Дому здравља има око 1.200 марака плату. Медицинске сестре много мање. Многи од нас школују дјецу, сви имамо кредите које не можемо да враћамо. Улазимо у кризну ситуацију'', тврди Мировић.

Штрајк радника подржава и директорка Дома Здравља Хан Пијесак Радојка Голијан. Она тврди да одговорност за нагомилане дугове не сноси ни она ни њени претходници, већ Фонд здравственог осигурања Републике Српске који годинама овој, али и осталим здравственим установама уплаћује новчане транше које су недовољне за нормалан рад.

„Принцип да се средства дозначавају по броју осигураника је неприхватљив'', сматра Голијанова и додаје да Дом здравља Хан Пијесак има око три хиљаде осигураника од чега је 70% старија популација.

„То што ми имамо мали број становника не може да буде основно правило за исплату средстава. Дајте ви мени два-три солитера у Бањалуци или Студентски дом са тим бројем осигураника и сигурно ћу потрошити мање средстава него што дозначите за исти број становника у Хан Пијеску. Мора се водити рачуна о томе да је ово крај са пуно геријатријске популације која захтјева више лијечења и лијекова. Ово је планиски крај удаљен од болница. Овдје су села удаљена од Дома здравља од 10 до 40 км и ми морамо ићи у кућне посјете. Све то се мора узети у обзир, а не само колико има осигураника'', истиче директорка овог Дома здравља.

Голијанова као и остали запослени се не слаже ни са ставом Фонда да имају вишка радника. Тренутно их је запослено 25, а по систематизацији Фонда, Дому здравља Хан Пијесак треба само 13 радника од чега су два љекара, 4 медицинске сестре и вјеровали или не пола возача.

У Дому здравља Хан Пијесак нема вишка радника", тврди директор и додаје да Дом здравља без обзира на број осигураника којима прижа услуге мора да има све службе 24 часа дневно.

„Ако у Дому Здравља Хан Пијесак буде запослено само 13 радника, постаће амбуланта у којој ће услуге љекара бити доступне само радним даном. Са тим бројем радника не могу да се организују ноћна дежурства, рад викендом, а ни кућне посјете. Пацијенте неће имати ко да вози ни на дијализу до најближе болнице која је удаљена 100 километара од Хан Пијеска", сматра Голијанова.

Да ли је можда то нечија намјера и план? Радници на ово питање немају одговор. Знају само да ће у генералном штрајку бити до испуњења њихових услова, прије свега исплате шест заосталих плата.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ролеx

25.09.2017 19:02

СНСДовцима не трбају ни болнице ни домови здравља. То је потребно овом јадном народу који једва преживљава. Ко је на разне криминалне начине дошао до огромног новца иде у приватне клинике гдје може себи приуштити лијечење на знатно квалитетнији начин. Зато ће вам пред изборе Влада убризгати финансијску ињекцију а ви ћете гласати поново за СНСД. До тада издржите како знате. Велики поздрав здравственим радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

25.09.2017 21:13

Подрска из Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос једна подрска

25.09.2017 22:58

па ста је ово, мора да је несто политички док је до фонда ..... а фонд дрзи миле,,,,

Name

Нн

25.09.2017 21:23

Све Додикови гласаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

26.09.2017 02:23

У Њемацку...Ста цекате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.09.2017 10:02

Тако је Хасане,...овај Хелмуте.

Name

Л

26.09.2017 11:30

Нема у њемацкој посла за нераднике треба се озноит да добијес плату а не цекат да неко гурне ј дјеп ето вам додо...

ОДГОВОРИТЕ