Radnici Doma zdravlja u štrajku

Radnici Doma Zdravlja Han Pijesak jutros su stupili u generalni štrajk. Traže isplate zaostalih plata i doprinosa, ali i sredstva za rad koja im, kako tvrde, godinama nedostaju.

Republika Srpska 25.09.2017 | 20:51
Radnici Doma zdravlja u štrajku
Teška finansijska situacija u Domu zdravlja Han Pijesak traje skoro deceniju. Račun ove zdravstvene ustanove je često blokiran, jer duguju milion i po maraka za poreze i doprinose koji se radnicima ne uplaćuju više od pet godina, više od 50 hiljada maraka dužni su dobavljačima, kao i oko 25 hiljada maraka za potrošenu električnu energiju.

„Situacija je katastrofalna. Od marta nemamo platu. Ne uplaćuju nam se doprinosi ni zdravstveno osiguranje. Uslovi za rad su svedeni na minim. Nema reagenasa za laboratoriju", objašnjava doktorka Radica Todorović, predsjednik Štrajkačkog odbora Doma zdravlja Han Pijesak.

„Ako neko u ovom društvu smatra da su ljekari i medicinski radnici nepotrebni, neka nam to jasno kažu, a ne da nas ponižavaju iz dana u dan'', kaže doktor Slaviša Mirović koji nakon više od 30 godina ljekarskog staža mora štrajkom da traži zarađene plate.

„Doktor opšte medicine u ovom Domu zdravlja ima oko 1.200 maraka platu. Medicinske sestre mnogo manje. Mnogi od nas školuju djecu, svi imamo kredite koje ne možemo da vraćamo. Ulazimo u kriznu situaciju'', tvrdi Mirović.

Štrajk radnika podržava i direktorka Doma Zdravlja Han Pijesak Radojka Golijan. Ona tvrdi da odgovornost za nagomilane dugove ne snosi ni ona ni njeni prethodnici, već Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji godinama ovoj, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama uplaćuje novčane tranše koje su nedovoljne za normalan rad.

„Princip da se sredstva doznačavaju po broju osiguranika je neprihvatljiv'', smatra Golijanova i dodaje da Dom zdravlja Han Pijesak ima oko tri hiljade osiguranika od čega je 70% starija populacija.

„To što mi imamo mali broj stanovnika ne može da bude osnovno pravilo za isplatu sredstava. Dajte vi meni dva-tri solitera u Banjaluci ili Studentski dom sa tim brojem osiguranika i sigurno ću potrošiti manje sredstava nego što doznačite za isti broj stanovnika u Han Pijesku. Mora se voditi računa o tome da je ovo kraj sa puno gerijatrijske populacije koja zahtjeva više liječenja i lijekova. Ovo je planiski kraj udaljen od bolnica. Ovdje su sela udaljena od Doma zdravlja od 10 do 40 km i mi moramo ići u kućne posjete. Sve to se mora uzeti u obzir, a ne samo koliko ima osiguranika'', ističe direktorka ovog Doma zdravlja.

Golijanova kao i ostali zaposleni se ne slaže ni sa stavom Fonda da imaju viška radnika. Trenutno ih je zaposleno 25, a po sistematizaciji Fonda, Domu zdravlja Han Pijesak treba samo 13 radnika od čega su dva ljekara, 4 medicinske sestre i vjerovali ili ne pola vozača.

U Domu zdravlja Han Pijesak nema viška radnika", tvrdi direktor i dodaje da Dom zdravlja bez obzira na broj osiguranika kojima priža usluge mora da ima sve službe 24 časa dnevno.

„Ako u Domu Zdravlja Han Pijesak bude zaposleno samo 13 radnika, postaće ambulanta u kojoj će usluge ljekara biti dostupne samo radnim danom. Sa tim brojem radnika ne mogu da se organizuju noćna dežurstva, rad vikendom, a ni kućne posjete. Pacijente neće imati ko da vozi ni na dijalizu do najbliže bolnice koja je udaljena 100 kilometara od Han Pijeska", smatra Golijanova.

Da li je možda to nečija namjera i plan? Radnici na ovo pitanje nemaju odgovor. Znaju samo da će u generalnom štrajku biti do ispunjenja njihovih uslova, prije svega isplate šest zaostalih plata.BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Rolex

25.09.2017 21:02

SNSDovcima ne trbaju ni bolnice ni domovi zdravlja. To je potrebno ovom jadnom narodu koji jedva preživljava. Ko je na razne kriminalne načine došao do ogromnog novca ide u privatne klinike gdje može sebi priuštiti liječenje na znatno kvalitetniji način. Zato će vam pred izbore Vlada ubrizgati finansijsku injekciju a vi ćete glasati ponovo za SNSD. Do tada izdržite kako znate. Veliki pozdrav zdravstvenim radnicima.

ODGOVORITE
Name

Podrska

25.09.2017 23:13

Podrska iz Banjaluke.

ODGOVORITE
Name

Jos jedna podrska

26.09.2017 00:58

pa sta je ovo, mora da je nesto politički dok je do fonda ..... a fond drzi mile,,,,

Name

Nn

25.09.2017 23:23

Sve Dodikovi glasaci.

ODGOVORITE
Name

Kiki

26.09.2017 04:23

U Njemacku...Sta cekate?

ODGOVORITE
Name

re

26.09.2017 12:02

Tako je Hasane,...ovaj Helmute.

Name

L

26.09.2017 13:30

Nema u njemackoj posla za neradnike treba se oznoit da dobijes platu a ne cekat da neko gurne j djep eto vam dodo...

ODGOVORITE