Важни пројекти између БиХ и Кине

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић примио је данас делегацију Сино-ЦЕЕ фонд Холдинг компаније, предвођену Јианг Јианqинг-ом, предсједником корпорације, у циљу разговара о сарадњи на што успјешнијем провођењу кључних енергетских, инфраструктурних али и других значајних пројеката за које су заинтересоване водеће кинеске компаније.

Босна и Херцеговина 25.09.2017 | 18:21
Важни пројекти између БиХ и Кине
Ријеч је о фонду капацитета 10 милијарди евра, утемељеном као нова платформа за инвестициону сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе, а чији интерес за унапређење сарадње Кине и Босне и Херцеговине је од великог значаја за успјешно провођење планираних пројеката.

„Постоји велика опредијељеност и шанса да заједно радимо и градимо и кроз овај фонд, у интересу наших земаља и наших привредника. У плану и реализацији је неколико кључних пројеката са кинеским партнерима, посебно у области енергетике и инфраструктуре али се све више отвара и простор за инвестирање у бизнису, пољопривреди, трговини и другим секторима, истакао је министар Шаровић.



Предсједник корпорације Јианг Јианqинг изразио је задовљство и захвалност министру и бх.партнерима због, како је нагласио „спремности и искреног и одговорног ангажовања на пројектима“ а међу којима су између осталог планирани пројекти ХЕ Дабар у Требињу, ТЕ Каменград у Санском Мосту и ТЕ Гацко али и пројекти који су већ у фази финализације као што су ТЕ Бановићи и пројекат ТЕ Тузла-Блок 7., један од највећих послијератних пројеката у БиХ.

Кинеска страна је такође изразила интерес за пројекте у области обновљивих извора енергије као што је соларна енергија и енергија вјетра а зашто у Босни и Херцеговини постоје значајни неискориштени потенцијали и гдје су такође договорени наредни, оперативни видови сарадње.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Роми

25.09.2017 16:35

Да бар сви овако раде, као Саровиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја 10 дана

25.09.2017 16:59

Шпекулант Баја прошле године је био 10 дана са Синишом Михаиловићем у Кини.И нико жив не долази код Баје из Кине.Кинези као озбиљни инвеститори прво хоће да све испитају и договоре на нивоу БиХ па затим да се укључе у појединачне пројекте

ОДГОВОРИТЕ
Name

балканац

26.09.2017 06:37

Јел ти треба кинеске робе и кинеских пара? Па сто од ммф посудјујете , само посудјујете од свих па и од супротних табора. Закували сте са инвестицијама до хаоса. Ко год улазе новац та му зона постаје политицки интерес . А насим проклетницима је само новац интерес...