ЛЕ: Партизану суди Норвежанин, Звезди Холанђанин!

Норвежанин Свеин Одвар Моен делиће правду на мечу Партизан – Динамо Кијев, док је главни судија утакмице Келн – Црвена звезда Холанђанин Бас Нијхуис.  Досије судије: Партизану човек за победе над Белорусима, Звезди крадљивац из Талина! УЕФА одредила арбитре за мечеве наших клубова у другом колу Лиге Европе.

Фудбал 25.09.2017 | 20:00
ЛЕ: Партизану суди Норвежанин, Звезди Холанђанин!
Моен је већ једном судио Партизану у Хумској 1, у победи над БАТЕ Борисовом 2:1 у баражу за Лигу шампиона у августу 2015. године.

Има 38 година, беџ ФИФА носи од 2005, а прошле године је у групној фази ЛЕ судио мечеве Мајнц – Сент Етјен (1:1) и АЗ Алкмар – Зенит (3:2). Током каријере је судио у групној фази ЛШ и квалификације за ЕУРО и Мундијал.

Пошто су успешно одрадили посао у 11. суперлигашком колу, вечити ривали српског фудбала поново излазе на међународну сцену, где их у четвртак очекују утакмице другог кола групне фазе Лиге Европе. А из канцеларије УЕФА данас је стигло обавештење ко ће судити Партизану и Црвеној звезди сусрете са Динамо из Кијева и Келном.

У Ниону су одлучили да меч Групе Б, између црно-белих и кијевског Динама (четвртак, 21.05), води НорвежанинСвен Одвар Моен. У питању је арбитар који од 2005. носи знак ФИФА, нашим љубитељима фудбала познат по томе што је пре два лета судио реванш баража за пласман у Лигу шампиона, Партизан - БАТЕ Борисов (2:1). По општој оцени, без већих грешака.



Групну фазу Лиге шампиона суди до сезоне 2010/2011, а колико га УЕФА цени види се по податку да је водио мечеве на претходном ЕП у Француској. Нашој младој репрезентацији судио је 2009, у оквиру баража за пласмана на ЕП, кад смо савладали Белорусију са 3:1.

Просечно показује 3,53 жута картона по утакмици, а на 103 међународна меча искључио је укупно 17 фудбалера. Један од њих је Марио Балотели, на утакмици са Чешком, у оквиру квалификација за ЕП 2012. Наравно, судија је био приморан да га избаци, јер је репрезентативац Италије направио два глупа фаула за четири минута.



Далеко живописнија је каријера Баса Нијхуса, Холанђанина одређеног да суди дуел Келна и Црвене звезде (четвртак, 19.00). Нама је овај, по занимању, пекар из Енсхедеа, остао у лошој успомени,због дешавања на утакмици квалификација за ЕУРО 2012.

С друге стране, Холанђанина Нијхуиса добро памте наше репрезентације. Сениорском тиму је судио у поразу од Македонију у Скопљу (1:0) 2012, у квалификацијама са СП у Бразилу, а делио је правду и у ремију у Естонији годину дана раније.

Селекција Србије је 29. марта 2011, гостовала у Талину, да би у трећем минуту надокнаде времена Марко Пантелић постигао гол за 2:1, по снегом и ледом покривеном терену. Наши репрезентативци су тај погодак прославили, међутим, после консултација са помоћниом арбитром Нијхус га је поништио и оставио селекцију Владимира Петровића без два бода која су можда могла да буду кључна у трци за ЕП.



Истог човека наша репрезенатција памти по лошем због дешавања у Скопљу, 16. октобра 2012. У питању је меч мундијалских квалификација на коме је Македонија савладала изабранике Синише Михајловића са 1:0, голом из једанаестерца који је скривио Ненад Томовић и због тога добио црвени картон. Рекло би се - оправдано.



Холанђанин има 40 година, члан ФИФА је од 2007, а ове сезоне је судио дуел ПАОК – Естерсунд (3:1) у плеј-офу за ЛЕ, те два меча квалификација за Мундијал у Русији (Албанија – Шпанија 0:2 и Чешка – Норвешка 2:1).

Нијхус знак ФИФА носи од 2007, просечно даје 3,83 жута картона по мечу, а у Холандији је, између осталог, познат по сценама из сусрета тамошњег купа Ајакс - АЗ Алмар (децембар 2011). Тад је један навијач амстердамског великана утрчао на терен, њега је „на шпиц“ дочекао голман гостију Естебан Алварадо, због чега га је арбитар искључио, а та одлука била окидач да тренер Гертан Ферек, у знак протеста, повуче тим са терена и прекине меч.

Звезда гостује Келну у четвртак од 19 часова, док Партизан дочекује Динамо Кијев од 21:05.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар