LE: Partizanu sudi Norvežanin, Zvezdi Holanđanin!

Norvežanin Svein Odvar Moen deliće pravdu na meču Partizan – Dinamo Kijev, dok je glavni sudija utakmice Keln – Crvena zvezda Holanđanin Bas Nijhuis.  Dosije sudije: Partizanu čovek za pobede nad Belorusima, Zvezdi kradljivac iz Talina! UEFA odredila arbitre za mečeve naših klubova u drugom kolu Lige Evrope.

Fudbal 25.09.2017 | 20:00
LE: Partizanu sudi Norvežanin, Zvezdi Holanđanin!
Moen je već jednom sudio Partizanu u Humskoj 1, u pobedi nad BATE Borisovom 2:1 u baražu za Ligu šampiona u avgustu 2015. godine.

Ima 38 godina, bedž FIFA nosi od 2005, a prošle godine je u grupnoj fazi LE sudio mečeve Majnc – Sent Etjen (1:1) i AZ Alkmar – Zenit (3:2). Tokom karijere je sudio u grupnoj fazi LŠ i kvalifikacije za EURO i Mundijal.

Pošto su uspešno odradili posao u 11. superligaškom kolu, večiti rivali srpskog fudbala ponovo izlaze na međunarodnu scenu, gde ih u četvrtak očekuju utakmice drugog kola grupne faze Lige Evrope. A iz kancelarije UEFA danas je stiglo obaveštenje ko će suditi Partizanu i Crvenoj zvezdi susrete sa Dinamo iz Kijeva i Kelnom.

U Nionu su odlučili da meč Grupe B, između crno-belih i kijevskog Dinama (četvrtak, 21.05), vodi NorvežaninSven Odvar Moen. U pitanju je arbitar koji od 2005. nosi znak FIFA, našim ljubiteljima fudbala poznat po tome što je pre dva leta sudio revanš baraža za plasman u Ligu šampiona, Partizan - BATE Borisov (2:1). Po opštoj oceni, bez većih grešaka.



Grupnu fazu Lige šampiona sudi do sezone 2010/2011, a koliko ga UEFA ceni vidi se po podatku da je vodio mečeve na prethodnom EP u Francuskoj. Našoj mladoj reprezentaciji sudio je 2009, u okviru baraža za plasmana na EP, kad smo savladali Belorusiju sa 3:1.

Prosečno pokazuje 3,53 žuta kartona po utakmici, a na 103 međunarodna meča isključio je ukupno 17 fudbalera. Jedan od njih je Mario Baloteli, na utakmici sa Češkom, u okviru kvalifikacija za EP 2012. Naravno, sudija je bio primoran da ga izbaci, jer je reprezentativac Italije napravio dva glupa faula za četiri minuta.



Daleko živopisnija je karijera Basa Nijhusa, Holanđanina određenog da sudi duel Kelna i Crvene zvezde (četvrtak, 19.00). Nama je ovaj, po zanimanju, pekar iz Enshedea, ostao u lošoj uspomeni,zbog dešavanja na utakmici kvalifikacija za EURO 2012.

S druge strane, Holanđanina Nijhuisa dobro pamte naše reprezentacije. Seniorskom timu je sudio u porazu od Makedoniju u Skoplju (1:0) 2012, u kvalifikacijama sa SP u Brazilu, a delio je pravdu i u remiju u Estoniji godinu dana ranije.

Selekcija Srbije je 29. marta 2011, gostovala u Talinu, da bi u trećem minutu nadoknade vremena Marko Pantelić postigao gol za 2:1, po snegom i ledom pokrivenom terenu. Naši reprezentativci su taj pogodak proslavili, međutim, posle konsultacija sa pomoćniom arbitrom Nijhus ga je poništio i ostavio selekciju Vladimira Petrovića bez dva boda koja su možda mogla da budu ključna u trci za EP.



Istog čoveka naša reprezenatcija pamti po lošem zbog dešavanja u Skoplju, 16. oktobra 2012. U pitanju je meč mundijalskih kvalifikacija na kome je Makedonija savladala izabranike Siniše Mihajlovića sa 1:0, golom iz jedanaesterca koji je skrivio Nenad Tomović i zbog toga dobio crveni karton. Reklo bi se - opravdano.



Holanđanin ima 40 godina, član FIFA je od 2007, a ove sezone je sudio duel PAOK – Estersund (3:1) u plej-ofu za LE, te dva meča kvalifikacija za Mundijal u Rusiji (Albanija – Španija 0:2 i Češka – Norveška 2:1).

Nijhus znak FIFA nosi od 2007, prosečno daje 3,83 žuta kartona po meču, a u Holandiji je, između ostalog, poznat po scenama iz susreta tamošnjeg kupa Ajaks - AZ Almar (decembar 2011). Tad je jedan navijač amsterdamskog velikana utrčao na teren, njega je „na špic“ dočekao golman gostiju Esteban Alvarado, zbog čega ga je arbitar isključio, a ta odluka bila okidač da trener Gertan Ferek, u znak protesta, povuče tim sa terena i prekine meč.

Zvezda gostuje Kelnu u četvrtak od 19 časova, dok Partizan dočekuje Dinamo Kijev od 21:05.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar