Курди гласају за независност

У провинцијама ирачког Курдистана и на спорним територијама на које полажу право и Багдад и курдске власти јутрос је почео референдум о независности.

Свијет 25.09.2017 | 12:45
Курди гласају за независност
Очекује се да ће се милиони гласача изјаснити на референдуму који је историјски значајан али не и обавезујући.
 
Референдум се одржава упркос противљењу Багдада и међународне заједнице. САД су упозориле да би референдум могао да дестабилизује регион у јеку борбе против Исламске држве.

Багдад се такође оштро противи референдуму и јуче је затражио да се контрола над свим аеродромима и граничним прелазима у курдским областима врати федералним властима.

Очекује се да ће већина гласача подржати независност. Исход овог референдума није обавезујући, али ће лидер Курдистана Масуд Барзани добити мандат за преговоре са Багдадом и суседним државама о осамостаљењу овог региона богатог нафтом.

- Чекали смо 100 година на овај дан. Желимо да имамо државу, уз божију помоћ. Данас је дан славља за све Курде. Уз божију помоћ, гласаћемо за Курдистан - рекао је грађанин по имену Ризгар док је стајао у реду испред једне школе у Ербилу, где се налази гласачко место.

Право гласа имају сви регистровани пунолетни гласачи, Курди и припадници осталих етничких група у областима под контролом Курда на северу Ирака.

Према подацима референдумске комисије, право гласа има 5,2 милиона гласача, укључујући оне који живе у иностранству и који су почели да гласају електронским путем прије два дана.

Питање на листићу на курдском, турском, арапском и асиријском језику гласи: "Да ли желите да Регион Курдистана и курдистанске области изван Региона постану независна држава?"

Ирак је већински шиитски али има бројне мањине међу којима су сунити, Туркмени и Курди.

Курди су доминантно становништво на југоистоку Турске, северу Сирије, северу Ирака и северозападу Ирана. Те четири области чине регион Курдистана. Ирачки део Курдистана, на северу, има аутономију од 1991.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

камелеон

25.09.2017 12:04

Зачудо, САД ћути. Шта ли се иза брда ваља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само је Ћирилица Српска

25.09.2017 12:23

Наравно да освјешћени народи са јаким националним осјећајем остварују своје интересе упркос великим силама, за разлику од меких,подводљивих и антинационалних малих народа са испраним мозговима,посебно у комунизму-титоизму,а да апсурд буде већи, онима којима се догодио геноцид најширих размјера у НДХ, гдје су се мухамеданци и католици утркивали ко ће више Срба да мучи и звјерски убија.Пасивност Срба, што "вођа" из цркве, државе, што народа, је срамота и брука какве нема у свијету,све и данисмо доживјели ндх геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо.

25.09.2017 12:28

То им је самоунистење запамтите . Иран,Ирак, и Турска коалиција за унистење курда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

25.09.2017 23:19

Не слажем се, Курди ће добити државу, Курдистан.