Kurdi glasaju za nezavisnost

U provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti jutros je počeo referendum o nezavisnosti.

Svijet 25.09.2017 | 12:45
Kurdi glasaju za nezavisnost
Očekuje se da će se milioni glasača izjasniti na referendumu koji je istorijski značajan ali ne i obavezujući.
 
Referendum se održava uprkos protivljenju Bagdada i međunarodne zajednice. SAD su upozorile da bi referendum mogao da destabilizuje region u jeku borbe protiv Islamske držve.

Bagdad se takođe oštro protivi referendumu i juče je zatražio da se kontrola nad svim aerodromima i graničnim prelazima u kurdskim oblastima vrati federalnim vlastima.

Očekuje se da će većina glasača podržati nezavisnost. Ishod ovog referenduma nije obavezujući, ali će lider Kurdistana Masud Barzani dobiti mandat za pregovore sa Bagdadom i susednim državama o osamostaljenju ovog regiona bogatog naftom.

- Čekali smo 100 godina na ovaj dan. Želimo da imamo državu, uz božiju pomoć. Danas je dan slavlja za sve Kurde. Uz božiju pomoć, glasaćemo za Kurdistan - rekao je građanin po imenu Rizgar dok je stajao u redu ispred jedne škole u Erbilu, gde se nalazi glasačko mesto.

Pravo glasa imaju svi registrovani punoletni glasači, Kurdi i pripadnici ostalih etničkih grupa u oblastima pod kontrolom Kurda na severu Iraka.

Prema podacima referendumske komisije, pravo glasa ima 5,2 miliona glasača, uključujući one koji žive u inostranstvu i koji su počeli da glasaju elektronskim putem prije dva dana.

Pitanje na listiću na kurdskom, turskom, arapskom i asirijskom jeziku glasi: "Da li želite da Region Kurdistana i kurdistanske oblasti izvan Regiona postanu nezavisna država?"

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su suniti, Turkmeni i Kurdi.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, severu Sirije, severu Iraka i severozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana. Irački deo Kurdistana, na severu, ima autonomiju od 1991.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kameleon

25.09.2017 12:04

Začudo, SAD ćuti. Šta li se iza brda valja?

ODGOVORITE
Name

Само је Ћирилица Српска

25.09.2017 12:23

Наравно да освјешћени народи са јаким националним осјећајем остварују своје интересе упркос великим силама, за разлику од меких,подводљивих и антинационалних малих народа са испраним мозговима,посебно у комунизму-титоизму,а да апсурд буде већи, онима којима се догодио геноцид најширих размјера у НДХ, гдје су се мухамеданци и католици утркивали ко ће више Срба да мучи и звјерски убија.Пасивност Срба, што "вођа" из цркве, државе, што народа, је срамота и брука какве нема у свијету,све и данисмо доживјели ндх геноцид.

ODGOVORITE
Name

Dzoo.

25.09.2017 12:28

To im je samounistenje zapamtite . Iran,Irak, i Turska koalicija za unistenje kurda

ODGOVORITE
Name

Hm

25.09.2017 23:19

Ne slažem se, Kurdi će dobiti državu, Kurdistan.