Како је трошен новац од акциза?

Званични подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ приказују да је по основу акциза за путеве и ауто-путеве од 2006. године до данас прикупљено неколико милијарди марака. Према тврдњама економских аналитичара, али и бивших директора предузећа која се баве изградњом путева, тај новац није намјенски трошен.

Босна и Херцеговина 24.09.2017 | 19:35
Како је трошен новац од акциза?
БиХ је од акциза на нафту и регистрације возила за 10 година скупила готово осам милијарди марака. Без обзира на то ауто-путеви су изграђени од кредита. Струка каже да новац који је намјењен за изградњу и одржавање путева и ауто-путева није потрошен намјенски, јер би у противном без иједне марке кредита могло да се изгради 100 километара ауто-пута.

Бивши директори предузећа која се баве одржавањем и изградњом путева и ауто-путева откривају све малверзације и злоупотребе. Новац од акциза је, кажу, коришћен за друге намјене. Врло често за плате и финансирање осталих буџетских расхода.

Упркост томе, дио власти у БиХ покушава на све начине да измјени Закон о акцизама и за још 15 фенинга по литру повећа акзизе на нафту. Образложења су добро позната.

БиХ има око 200 километара ауто-пута, рачунајући и ауто-пут Бањалука - Добој, који још није завршен. Србија има око 800, а Хрватска више од 1.300 километара.

Парламент БиХ формирао је истражну комисију која треба да утврди како је трошен новац од акциза и гдје је завршавао. Међутим, није први случај да нека комисија утврди нерегуларнсоти и да на томе све стане без икаквих санкција или одговорности.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зостер је фино описао

24.09.2017 17:38

Магија ћири-бу ћири-ба нестала је лова преко папира без испаљеног метка од непознатог стријелца ујео је вук кењца

ОДГОВОРИТЕ
Name

порука народу

25.09.2017 08:28

Исплати се красти и бити лопов. Исплати се бити смрад гад и покварењак. Треба бити ко ови лопови на власти и треба кад они оду у пензију од њих отимати и свако да отима од сваког и краде . Анархија је код нас закон и устав само напред.

Name

Патриота

24.09.2017 17:53

Какве црне акцизе, треба да буде јос олаксица и да све појефтини а не да скупи! Узмите сразмјерно плату у Бих према томе гориво треба јос да је јефтиније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

како тросен?

24.09.2017 17:57

Намјенски. Полопривреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

24.09.2017 18:40

Битно је да је преседник читав интервју СРНИ потрошио причајући о опозицији као рушиоцима Српске а о парама од акциза ни ријечи као и о пропасти банака, Бирча и осталих економских пропасти ни једна ријеч.

ОДГОВОРИТЕ