Нијемци бирају сазив Бундестага

У Њемачкој јутрос у 08:00 сати отворена су изборна мјеста на којима 61,5 милиона гласача бира 19. сазив Бундестага.

Свијет 24.09.2017 | 08:27
Нијемци бирају сазив Бундестага
Биралишта су отворена до 18:00 часова када се очекују и прве прогнозе. Први непотпуни службени резултати најављени су током вечери.

Конститутивна сједница Бундестага мора се одржати најкасније 30 дана након избора.

Према посљедњим испитивањима јавног мнијења, демокршћанска Унија ЦДУ/ЦСУ Ангеле Меркел би могла освојити између 34 и 36 одсто гласова.

Иза ње слиједи СПД с 21 до 22 одсто. Трећа политичка снага би могла постати десно популистичка Алтернатива за Њемачку којој предизборне анкете предвиђају 11 до 13 одсто гласова.

Странку Љевица према анкетама подржава од 9,5 до 11 одсто гласача а Либерали из ФДП-а могу рачунати с подршком између 9 и 9,5 одсто. Странка Зелени се налази на посљедњем мјесту са седам до осам одсто.

Од могућих коалиција се осим досадашње демокршћанско-социјалдемократске као могућност спомиње и влада састављена од демокршћана, либерала и зелених. Но то је због великих разлика у политичким ставовима, посебно између либерала и зелених, мало вјеројатна опција.

С напетошћу се очекује резултат АфД-а који на посљедњим изборима 2013. није успио прећи изборни праг али је у међувремену преобразио из странке противника евра у странку критичара избјегличке политике Ангеле Меркел, остварио знатан пораст популарности.

Предсједник Њемачке Франк-Wалтер Стеинмеиер позвао је грађане да изиђу у што већем броју на изборе.

"Ко не гласа препушта другима да одлучују о његовој судбини", рекао је Стеинмеиер у разговору за Билд ам Соннтаг и додао да је на овим изборима "више него икада јасно да се ради и о будућности демократије и будућности Европе".

И на посљедњим предизборним скуповима водећи кандидати су грађане позвали да изиђу на изборе упозоравајући на могуће посљедице успјеха десних популиста.

(Н1/Хина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Геограпхy

24.09.2017 07:20

Ангела Меркел сигурно побјеђује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмарк

24.09.2017 07:43

Данас бриљантни њемацки народ одлуцује о будуцности комплетне Европе, укљуцујуци и балканске Индијанце у свим верзијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камо среце да нас оусте на миру

24.09.2017 10:22

Ето толико рестарт.