Nijemci biraju saziv Bundestaga

U Njemačkoj jutros u 08:00 sati otvorena su izborna mjesta na kojima 61,5 miliona glasača bira 19. saziv Bundestaga.

Svijet 24.09.2017 | 08:27
Nijemci biraju saziv Bundestaga
Birališta su otvorena do 18:00 časova kada se očekuju i prve prognoze. Prvi nepotpuni službeni rezultati najavljeni su tokom večeri.

Konstitutivna sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel bi mogla osvojiti između 34 i 36 odsto glasova.

Iza nje slijedi SPD s 21 do 22 odsto. Treća politička snaga bi mogla postati desno populistička Alternativa za Njemačku kojoj predizborne ankete predviđaju 11 do 13 odsto glasova.

Stranku Ljevica prema anketama podržava od 9,5 do 11 odsto glasača a Liberali iz FDP-a mogu računati s podrškom između 9 i 9,5 odsto. Stranka Zeleni se nalazi na posljednjem mjestu sa sedam do osam odsto.

Od mogućih koalicija se osim dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske kao mogućnost spominje i vlada sastavljena od demokršćana, liberala i zelenih. No to je zbog velikih razlika u političkim stavovima, posebno između liberala i zelenih, malo vjerojatna opcija.

S napetošću se očekuje rezultat AfD-a koji na posljednjim izborima 2013. nije uspio preći izborni prag ali je u međuvremenu preobrazio iz stranke protivnika evra u stranku kritičara izbjegličke politike Angele Merkel, ostvario znatan porast popularnosti.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier pozvao je građane da iziđu u što većem broju na izbore.

"Ko ne glasa prepušta drugima da odlučuju o njegovoj sudbini", rekao je Steinmeier u razgovoru za Bild am Sonntag i dodao da je na ovim izborima "više nego ikada jasno da se radi i o budućnosti demokratije i budućnosti Evrope".

I na posljednjim predizbornim skupovima vodeći kandidati su građane pozvali da iziđu na izbore upozoravajući na moguće posljedice uspjeha desnih populista.

(N1/Hina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Geography

24.09.2017 07:20

Angela Merkel sigurno pobjeđuje

ODGOVORITE
Name

Bizmark

24.09.2017 07:43

Danas briljantni njemacki narod odlucuje o buducnosti kompletne Evrope, ukljucujuci i balkanske Indijance u svim verzijama.

ODGOVORITE
Name

Kamo srece da nas ouste na miru

24.09.2017 10:22

Eto toliko restart.