Цедевита побједник првог АБА Суперкупа!

Први трофеј намењен победнику АБА Суперкупа иде у витрине Цедевите која је у финалном мечу турнира у Бару била боља од Будућности 78:69! Цедевити АБА Суперкуп, Будућност дала два поена за четвртину! Загрепчани славили с 78:69.

Кошарка 23.09.2017 | 23:20
Цедевита побједник првог АБА Суперкупа!
Први освајач АБА Суперкупа је Цедевита!

Тим Јура Здовца савладао је Будућност у Бару с 78:69 и тако постао први тим који се докопао трофеја Суперкупа Јадранске лиге.

У судару два претендента на освајање АБА лиге виђена је солидна кошарка, али пуна осцилација, успона и падова. Довољна је чињеница да је Будућност дала само два поена у првој четвртини, а да је на крају полувремена водила, па да вам све буде јасно.

Ипак, током већег дела меча деловало је да је Цедевита за нијансу стабилнији тим, па је до краја треће деонице хрватски тим стекао и предност од 10 разлике (54:44), а онда Будућност на истеку четвртине преполовила ту предност.

Освајач првог Суперкупа АБА лиге одлучивао се у последњој деоници, на седам минута пре краја било је нерешено, онда је Цедевита преузела иницијативу кошевима Стипановићапосле пика и Мусе за три поена.

Најефикаснији код Цедевите био је Андрија Стипановић са 20 поена, док је Николс додао 19. У редовима Будућности највише се истакао Ивановић који је убацио 20 поена.

Будућност је у финалу првог АБА Суперкупа одигрла вероватно најгору четвртину у последњој деценији, али одмах затим и једну од бољих. На крају меча, испоставило се да ни криза у прих десет минута ни сјајна игра у другом кварталу нису одлучили победника завршне представе турнира у Бару.

Тас на ваги хрватског шампиона био је бољи шут и доминација у скоку, односно више расположених појединаца што је дуел у последњих пет минута лишило резултатске драматике. До тог тренутка, међутим, Будућност лишена помоћи капитена Суада Шеховића, била је у игри за трофеј.

Дуел је отворен серијом Цедевите 7-0, коју је тек у 5. минуту прекинуо са линије пенала Гордић. Испоставило се да су то били и једини поени „плавих“ у овој четвртини! Загрепчани су их до краја четвртине нанизали 21!

На први кош Будућности из игре чекало се готово 11 минута. Постигао га је Филип Баровић најављујући бољу партију свог тима у наставку. Након тројке Николса за 28:14 у 13. минуту Подгоричани су серијом 11-0 ухватили прикључак (28:25), а после коша Стипановића ухватили још једну серију за преокрет и прво вођство (30:32)!

Убрзо је уследила и тројка Ивановића за, испоставило се највеће вођство Будућности (32:35). На „велику паузу“ црногорски шампион је отишао са поеном вишка.

Трећиквартал донео је брзи преокрет Цедевите која након тога није испуштала вођство осим у једном тренутку, почетком последњег периода када је Будућност стигла до егала. Серијом 7-0 Загрпечани су се у 27. минуту одлепили на 50:32 а минут и по пре краја треће четвртине поново стигли до двоцифреног вођства (54:44).

Будућност је, међутим, имала бољи финиш ове четвртине и серијом 7-0 (пет поена Ивановића у последњем минуту), поново ухватила прикључак пред завршну деоницу.

Подгоричани су серијом 7-0 до 32. минута успели да стигну до изједначења (58:58), али је то био и последњи трзај отпора разигранијем ривалу из Хрватске.

Цедевита је одмах узвратила са серијом 10-0 и након тога рутински одржавала предност до краја меча.

ФИНАЛЕ АБА СУПЕРКУПА

Цедевита - Будућност  78:69 (21:2, 13:33, 22:16, 22:18)

ЦЕДЕВИТА: Укић, Крушлин 2, Петковић, Катић 2, Бајо, Николс 19, Муса 10, Чери 7, Стипановић 20, Тончинић, Марфи 18.

БУДУЋНОСТ: Ивановић 20, Баровић 16, Старовлах, Гордић 12, Баћовић, Бојић, Илић 4, З. Николић 2, Гибсон 11, Поповић 4, Д. Николић.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар