Cedevita pobjednik prvog ABA Superkupa!

Prvi trofej namenjen pobedniku ABA Superkupa ide u vitrine Cedevite koja je u finalnom meču turnira u Baru bila bolja od Budućnosti 78:69! Cedeviti ABA Superkup, Budućnost dala dva poena za četvrtinu! Zagrepčani slavili s 78:69.

Košarka 23.09.2017 | 23:20
Cedevita pobjednik prvog ABA Superkupa!
Prvi osvajač ABA Superkupa je Cedevita!

Tim Jura Zdovca savladao je Budućnost u Baru s 78:69 i tako postao prvi tim koji se dokopao trofeja Superkupa Jadranske lige.

U sudaru dva pretendenta na osvajanje ABA lige viđena je solidna košarka, ali puna oscilacija, uspona i padova. Dovoljna je činjenica da je Budućnost dala samo dva poena u prvoj četvrtini, a da je na kraju poluvremena vodila, pa da vam sve bude jasno.

Ipak, tokom većeg dela meča delovalo je da je Cedevita za nijansu stabilniji tim, pa je do kraja treće deonice hrvatski tim stekao i prednost od 10 razlike (54:44), a onda Budućnost na isteku četvrtine prepolovila tu prednost.

Osvajač prvog Superkupa ABA lige odlučivao se u poslednjoj deonici, na sedam minuta pre kraja bilo je nerešeno, onda je Cedevita preuzela inicijativu koševima Stipanovićaposle pika i Muse za tri poena.

Najefikasniji kod Cedevite bio je Andrija Stipanović sa 20 poena, dok je Nikols dodao 19. U redovima Budućnosti najviše se istakao Ivanović koji je ubacio 20 poena.

Budućnost je u finalu prvog ABA Superkupa odigrla verovatno najgoru četvrtinu u poslednjoj deceniji, ali odmah zatim i jednu od boljih. Na kraju meča, ispostavilo se da ni kriza u prih deset minuta ni sjajna igra u drugom kvartalu nisu odlučili pobednika završne predstave turnira u Baru.

Tas na vagi hrvatskog šampiona bio je bolji šut i dominacija u skoku, odnosno više raspoloženih pojedinaca što je duel u poslednjih pet minuta lišilo rezultatske dramatike. Do tog trenutka, međutim, Budućnost lišena pomoći kapitena Suada Šehovića, bila je u igri za trofej.

Duel je otvoren serijom Cedevite 7-0, koju je tek u 5. minutu prekinuo sa linije penala Gordić. Ispostavilo se da su to bili i jedini poeni „plavih“ u ovoj četvrtini! Zagrepčani su ih do kraja četvrtine nanizali 21!

Na prvi koš Budućnosti iz igre čekalo se gotovo 11 minuta. Postigao ga je Filip Barović najavljujući bolju partiju svog tima u nastavku. Nakon trojke Nikolsa za 28:14 u 13. minutu Podgoričani su serijom 11-0 uhvatili priključak (28:25), a posle koša Stipanovića uhvatili još jednu seriju za preokret i prvo vođstvo (30:32)!

Ubrzo je usledila i trojka Ivanovića za, ispostavilo se najveće vođstvo Budućnosti (32:35). Na „veliku pauzu“ crnogorski šampion je otišao sa poenom viška.

Trećikvartal doneo je brzi preokret Cedevite koja nakon toga nije ispuštala vođstvo osim u jednom trenutku, početkom poslednjeg perioda kada je Budućnost stigla do egala. Serijom 7-0 Zagrpečani su se u 27. minutu odlepili na 50:32 a minut i po pre kraja treće četvrtine ponovo stigli do dvocifrenog vođstva (54:44).

Budućnost je, međutim, imala bolji finiš ove četvrtine i serijom 7-0 (pet poena Ivanovića u poslednjem minutu), ponovo uhvatila priključak pred završnu deonicu.

Podgoričani su serijom 7-0 do 32. minuta uspeli da stignu do izjednačenja (58:58), ali je to bio i poslednji trzaj otpora razigranijem rivalu iz Hrvatske.

Cedevita je odmah uzvratila sa serijom 10-0 i nakon toga rutinski održavala prednost do kraja meča.

FINALE ABA SUPERKUPA

Cedevita - Budućnost  78:69 (21:2, 13:33, 22:16, 22:18)

CEDEVITA: Ukić, Krušlin 2, Petković, Katić 2, Bajo, Nikols 19, Musa 10, Čeri 7, Stipanović 20, Tončinić, Marfi 18.

BUDUĆNOST: Ivanović 20, Barović 16, Starovlah, Gordić 12, Baćović, Bojić, Ilić 4, Z. Nikolić 2, Gibson 11, Popović 4, D. Nikolić.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar