Арбитражни спор против ФЗО РС!

Фирма “Интернатионал Медицал Центер”, која руководи Центром за радиотерапију у оквиру Универзитетског клиничког центра Републике Српске, покренула је међународни арбитражни спор у Бечу, јер Фонд здравственог осигурања РС већ око двије године не успијева обезбиједити уговорену банкарску гаранцију, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 23.09.2017 | 15:22
Арбитражни спор против ФЗО РС!
Фонд здравственог осигурања РС био је дужан, по уговору из 2008. године који је склопио тадашњи директор Горан Кљајчин са холандском фирмом “Еуромедиц Диагностиц” о пружању терапија онколошким пацијентима у УКЦ Бањалука, да има банкарску гаранцију од милион КМ на мјесечном нивоу, као обезбјеђење да ће бити плаћене услуге лијечења.

Међутим, посљедња банкарска гаранција је истекла прије око двије године, а Фонд није обезбиједио нову. Бањалучки „Интернатионал Медицал Центер” (ИМЦ), кћерка фирма холандског “Еуромедиц Диагностиц”, изгубио је стрпљење и покренуо арбитражни спор пред Арбитражним институтом у Бечу.

У случају раскида уговора са ИМЦ, онколошки пацијенти у РС би дошли у изузетно тешку ситуацију јер би остали без пријеко потребне телетерапије и брахитерапије.



Одговорност није само на Фонду, већ и на Влади Републике Српске у којој, према нашим информацијама, мјесецима игноришу бројне дописе Фонда да се обезбиједи гаранција.

Фонд не може да обезбиједи гаранцију без одлуке Владе РС, која то избјегава јер би то морала одобрити Народна скупштина РС. Свако задужење Републике Српске, па и издавање гаранције, мора добити већину у парламенту, што није проблем, али то значи нову скупштинску расправу о укупним задужењима Републике Српске.

Према уговору који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, ФЗО РС обавезао се 2008. године да ће обезбиједити гаранцију локалне банке или конзорцијума локалних банака прихватљивих за ову фирму, која ће покривати плаћање поступака телетерапије и брахитерапије за претходни мјесец током 15 година, на колико је потписан овај документ.

У ФЗО РС признају да уговор тренутно није “покривен”, али “раде на обезбјеђивању нове гаранције између банке и ове компаније”.

“Постојала је гаранција које је истекла, тренутно се ради на обезбјеђивању нове. Претходна гаранција никада није активирана, јер је Фонд извршавао своје обавезе. Такође, никада ниједна гаранција за било који уговор није активирана. Захваљујући овом Центру, пацијенти више не чекају на терапију и не плаћају ништа, јер то у потпуности финансира Фонд”, истичу у ФЗО РС избјегавајући одговор на конкретно питање зашто није обезбјеђена гаранција.



Тачно је да претходна гаранција никада није активирана јер је Фонд редовно плаћао фактуре, али ИМЦ неће више да толерише могућност ризика.

У  ИМЦ-у нису жељели да коментаришу арбитражу, али су потврдили да су Влада РС и ФЗО РС „испунили претходне услове који су били основ за почетак комплетног пројекта“.

„“Еуромедиц“ је исто тако потпуно испунио очекивања уговорног органа и све клаузуле уговора у шта можемо да се увјеримо и након седам година од почетка рада радиотерапије и брахитерапије у Бањалуци“, кратко нам је у маилу посланом нашој редакцији директор ИМЦ Маријан Билић.

Уговор са Холанђанима јасан
Уговор који је претходио оснивању Центра крајем новембра 2008. године потписали су тадашњи министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић у име Владе РС и директори ФЗО РС Горан Кљајчин и УКЦ РС Мирко Станетић с једне, и Јосепх Приел испред холандске фирме “Еуромедиц Диагностиц”.

Како је ЕМД за извршење овог уговора у Бањалуци регистровао фирму “Интернатионал Медицал Центер”, а ФЗО РС на основу тендера из априла 2008. године одабрао Холанђане као најбоље понуђаче, није било препрека за пружање услуга телетерапије и брахитерапије онколошким болесницима у Центру који је већ 2010. године отворен у оквиру УКЦ РС.

“Ово подразумијева специјализовану услугу телетерапије и брахитерапије онколошким болесницима коју обезбјеђује “Еуромедиц Диагностиц” за најмање 1.543 пацијента годишње на програм телетерапије и најмање 350 пацијената годишње на програм брахитерапије, користећи формирани Центар”, наводи се у уговору.

Обавезе ЕМД-а биле су да прибави све дозволе за формирање Центра, да га опреми дијагностичким апаратима, обучи медицинско особље и обезбиједи сервис за опрему. Већ 2. августа 2010. године Центар је примио прве пацијенте.

Првим анексом уговора, потписаним у септембру 2009. године, потврђено је да ће ФЗО обезбиједити неопходне гаранције, а да ће трошкове издавање истих сносити “Еуромедиц Диагностиц”, док су другим анексом дефинисани начини на које ће ФЗО РС плаћати услуге услуге ИМЦ-у.

“Фактурисање услуга телетерапије и брахитерапије у текућем мјесецу за претходни мјесец се врши само за оне пацијенте који су у претходном мјесецу завршили терапију зрачењем у Центру за радиотерапију”, пише у анексу.



(Цапитал/БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Шта ради Бонд

23.09.2017 13:31

Шта ради онај Бонд на улазу у фонд здравства кога они чувају.Фонд здравства има своје обезбјеђење а сада су ангажовали приватну заштитарску фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

23.09.2017 13:34

Јел вам драго!??? Ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перица

23.09.2017 14:57

Хахахаха...није ми драго ал је смијешно.

Name

Перица

23.09.2017 15:42

Добро је да се можете смијати, нема кризе

Name

Криза

23.09.2017 13:38

Али зато има пара за Проинтер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапци

23.09.2017 13:39

Шкрбић, Кљајчин, Станетић...злотвори свом народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

23.09.2017 14:13

Зато је ту љигави Богданиц да, барем привремено затаска све те криминалне радње.

Name

Додајте и задња два

23.09.2017 14:59

Мрљци који су послије.Кљајцина били и сад су у фонду висе су зла нанијели похлепом и незнањем нег Кљајцин он је бар знао радити и хтио а оби СНСДови мрљци све згазисе.

Name

А крме

23.09.2017 14:59

Стевандуц ? И он сад све унистава у укбц бл.

Name

Пецат

23.09.2017 13:52

Баја, направи им гаранцију Банке Српске, сигурно имас негдје пецат :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

А4 формат

23.09.2017 14:30

Ха ха ха...не кошта ништа...А4 папир и печат, а?

Name

Наја Хапе

23.09.2017 14:06

Чим опозиција преузме власт, оде им маст у пропаст. а они у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цим

23.09.2017 15:47

Чим краљица добије јаја постат ће краљ

Name

Филипс

23.09.2017 14:26

Странци це своје паре на суду добити,њима се неце догодити да уговор не стане као са Боском.Лоса порука страним улагацима у РС ако греском додју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.09.2017 12:34

Страни улагаци не долазе, нити их има. По заслузи све

Name

стедиса

23.09.2017 14:40

НЕМА БОБАРА - нема гаранција , све "другари" спаковали у своје торбе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет

23.09.2017 14:52

Морају гаце скинути...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-Додајте задња два

23.09.2017 18:49

Шта је знао Кљајчин радити ј..о те он.Криминалац пар еxеланс.Он је сахранио ФЗО..и уз то напастовао женице..

ОДГОВОРИТЕ