Arbitražni spor protiv FZO RS!

Firma “International Medical Center”, koja rukovodi Centrom za radioterapiju u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, pokrenula je međunarodni arbitražni spor u Beču, jer Fond zdravstvenog osiguranja RS već oko dvije godine ne uspijeva obezbijediti ugovorenu bankarsku garanciju, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 23.09.2017 | 15:22
Arbitražni spor protiv FZO RS!
Fond zdravstvenog osiguranja RS bio je dužan, po ugovoru iz 2008. godine koji je sklopio tadašnji direktor Goran Kljajčin sa holandskom firmom “Euromedic Diagnostic” o pružanju terapija onkološkim pacijentima u UKC Banjaluka, da ima bankarsku garanciju od milion KM na mjesečnom nivou, kao obezbjeđenje da će biti plaćene usluge liječenja.

Međutim, posljednja bankarska garancija je istekla prije oko dvije godine, a Fond nije obezbijedio novu. Banjalučki „International Medical Center” (IMC), kćerka firma holandskog “Euromedic Diagnostic”, izgubio je strpljenje i pokrenuo arbitražni spor pred Arbitražnim institutom u Beču.

U slučaju raskida ugovora sa IMC, onkološki pacijenti u RS bi došli u izuzetno tešku situaciju jer bi ostali bez prijeko potrebne teleterapije i brahiterapije.Odgovornost nije samo na Fondu, već i na Vladi Republike Srpske u kojoj, prema našim informacijama, mjesecima ignorišu brojne dopise Fonda da se obezbijedi garancija.

Fond ne može da obezbijedi garanciju bez odluke Vlade RS, koja to izbjegava jer bi to morala odobriti Narodna skupština RS. Svako zaduženje Republike Srpske, pa i izdavanje garancije, mora dobiti većinu u parlamentu, što nije problem, ali to znači novu skupštinsku raspravu o ukupnim zaduženjima Republike Srpske.

Prema ugovoru koji je u posjedu CAPITAL-a, FZO RS obavezao se 2008. godine da će obezbijediti garanciju lokalne banke ili konzorcijuma lokalnih banaka prihvatljivih za ovu firmu, koja će pokrivati plaćanje postupaka teleterapije i brahiterapije za prethodni mjesec tokom 15 godina, na koliko je potpisan ovaj dokument.

U FZO RS priznaju da ugovor trenutno nije “pokriven”, ali “rade na obezbjeđivanju nove garancije između banke i ove kompanije”.

“Postojala je garancija koje je istekla, trenutno se radi na obezbjeđivanju nove. Prethodna garancija nikada nije aktivirana, jer je Fond izvršavao svoje obaveze. Takođe, nikada nijedna garancija za bilo koji ugovor nije aktivirana. Zahvaljujući ovom Centru, pacijenti više ne čekaju na terapiju i ne plaćaju ništa, jer to u potpunosti finansira Fond”, ističu u FZO RS izbjegavajući odgovor na konkretno pitanje zašto nije obezbjeđena garancija.Tačno je da prethodna garancija nikada nije aktivirana jer je Fond redovno plaćao fakture, ali IMC neće više da toleriše mogućnost rizika.

U  IMC-u nisu željeli da komentarišu arbitražu, ali su potvrdili da su Vlada RS i FZO RS „ispunili prethodne uslove koji su bili osnov za početak kompletnog projekta“.

„“Euromedic“ je isto tako potpuno ispunio očekivanja ugovornog organa i sve klauzule ugovora u šta možemo da se uvjerimo i nakon sedam godina od početka rada radioterapije i brahiterapije u Banjaluci“, kratko nam je u mailu poslanom našoj redakciji direktor IMC Marijan Bilić.

Ugovor sa Holanđanima jasan
Ugovor koji je prethodio osnivanju Centra krajem novembra 2008. godine potpisali su tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić u ime Vlade RS i direktori FZO RS Goran Kljajčin i UKC RS Mirko Stanetić s jedne, i Joseph Priel ispred holandske firme “Euromedic Diagnostic”.

Kako je EMD za izvršenje ovog ugovora u Banjaluci registrovao firmu “International Medical Center”, a FZO RS na osnovu tendera iz aprila 2008. godine odabrao Holanđane kao najbolje ponuđače, nije bilo prepreka za pružanje usluga teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima u Centru koji je već 2010. godine otvoren u okviru UKC RS.

“Ovo podrazumijeva specijalizovanu uslugu teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima koju obezbjeđuje “Euromedic Diagnostic” za najmanje 1.543 pacijenta godišnje na program teleterapije i najmanje 350 pacijenata godišnje na program brahiterapije, koristeći formirani Centar”, navodi se u ugovoru.

Obaveze EMD-a bile su da pribavi sve dozvole za formiranje Centra, da ga opremi dijagnostičkim aparatima, obuči medicinsko osoblje i obezbijedi servis za opremu. Već 2. avgusta 2010. godine Centar je primio prve pacijente.

Prvim aneksom ugovora, potpisanim u septembru 2009. godine, potvrđeno je da će FZO obezbijediti neophodne garancije, a da će troškove izdavanje istih snositi “Euromedic Diagnostic”, dok su drugim aneksom definisani načini na koje će FZO RS plaćati usluge usluge IMC-u.

“Fakturisanje usluga teleterapije i brahiterapije u tekućem mjesecu za prethodni mjesec se vrši samo za one pacijente koji su u prethodnom mjesecu završili terapiju zračenjem u Centru za radioterapiju”, piše u aneksu.(Capital/BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Šta radi Bond

23.09.2017 13:31

Šta radi onaj Bond na ulazu u fond zdravstva koga oni čuvaju.Fond zdravstva ima svoje obezbjeđenje a sada su angažovali privatnu zaštitarsku firmu.

ODGOVORITE
Name

Perica

23.09.2017 13:34

Jel vam drago!??? Ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Re Perica

23.09.2017 14:57

Hahahaha...nije mi drago al je smiješno.

Name

Perica

23.09.2017 15:42

Dobro je da se možete smijati, nema krize

Name

Kriza

23.09.2017 13:38

Ali zato ima para za Prointer!

ODGOVORITE
Name

Hapci

23.09.2017 13:39

Škrbić, Kljajčin, Stanetić...zlotvori svom narodu!

ODGOVORITE
Name

Ma

23.09.2017 14:13

Zato je tu ljigavi Bogdanic da, barem privremeno zataska sve te kriminalne radnje.

Name

Dodajte i zadnja dva

23.09.2017 14:59

Mrljci koji su poslije.Kljajcina bili i sad su u fondu vise su zla nanijeli pohlepom i neznanjem neg Kljajcin on je bar znao raditi i htio a obi SNSDovi mrljci sve zgazise.

Name

A krme

23.09.2017 14:59

Stevanduc ? I on sad sve unistava u ukbc bl.

Name

Pecat

23.09.2017 13:52

Baja, napravi im garanciju Banke Srpske, sigurno imas negdje pecat :)))

ODGOVORITE
Name

A4 format

23.09.2017 14:30

Ha ha ha...ne košta ništa...A4 papir i pečat, a?

Name

Naja Hape

23.09.2017 14:06

Čim opozicija preuzme vlast, ode im mast u propast. a oni u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Cim

23.09.2017 15:47

Čim kraljica dobije jaja postat će kralj

Name

Filips

23.09.2017 14:26

Stranci ce svoje pare na sudu dobiti,njima se nece dogoditi da ugovor ne stane kao sa Boskom.Losa poruka stranim ulagacima u RS ako greskom dodju.

ODGOVORITE
Name

RE

25.09.2017 12:34

Strani ulagaci ne dolaze, niti ih ima. Po zasluzi sve

Name

stedisa

23.09.2017 14:40

NEMA BOBARA - nema garancija , sve "drugari" spakovali u svoje torbe !

ODGOVORITE
Name

opet

23.09.2017 14:52

Moraju gace skinuti...

ODGOVORITE
Name

re-Dodajte zadnja dva

23.09.2017 18:49

Šta je znao Kljajčin raditi j..o te on.Kriminalac par exelans.On je sahranio FZO..i uz to napastovao ženice..

ODGOVORITE