Селтику 409. ''Олд Фирм'' за +8 на табели!

У једном од највећих дербија Европе и света, екипа Селтика савладала је Ренџерс као гост у седмом колу шкотског Премијершипа – 2:0 (0:0).  Некад био дерби, данас то Селтик добија као од шале! Покорен Ајброкс парк. . . Опет!

Фудбал 23.09.2017 | 16:00
Селтику 409. ''Олд Фирм'' за +8 на табели!
Био је ово 409. окршај 'Келта' и 'Полицајаца', а зелено-бели сада имају седам тријумфа мање од вечитог ривала, док је 86 мечева завршено без победника.

Прво узбуђење на крцатом Ајброксу виђено је већ у првом минуту, када је Том Рогић лепо шутирао са ивице казненог, али је Весли Фодеригам зауставио његов покушај.

Наставили су гости са атацима, међутим – резултат се до полувремена није мењао, иако су редом претили Патрик Робертс, Ли Грифитс и Стјуарт Армстронг.

Ипак, и поред тога што је Грифитс и други део игре отворио сјајном шансом, односно новим промашајем, све пропуштено гости су надокнадили већ у 50. минуту.

Управо је Грифитс извео корнер, а Рогић био највиши у скоку за вођство Селтика. Гости су наставили са нападима и после стечене предности, да би питање победника решио Патрик Робертс петнаест минута касније, за коначних 2:0.

Екипа Брендана Роџерса је тако стигла до шесте победе и са 19 бодова заузима прво место, са пет више, уз меч више, од другопласираног Абердина, док је Ренџерс четврти са 11.

У националном шампионату састали су се 310. пут – Ренџерс има 119 тријума, Селтик петнаест мање, однос у 50 окрашја у Купу је 24 на према 16 у корист 'Келта', док 'Полицајци' имају победу више у 49 дуела у Лига купу – 24-2-23.

Много су јачи.

Некад се звао дерби - и то какав -  сад је само рутинско одрађивање посла за фаворита. Једноставно, Селтик је искористио последице Ренџерсовог банкрота и таворења у нижим ранговима, па га по повратку у Премијер лигу Шкотске туче као од шале. Као, на пример, данас у првом Одл фирм дербију сезоне - 2:0.

На Ајброкс парку, пред 50.116 гледалаца, скоро да није било дилеме. Актуелни првак и од старта је ставио до знања ко влада Глазговом, стварао је шансе и без обзира што су и Полицајци имали једну сјајну (фантастична парада голмана Гордона после шута Алфреда Морелоса) успео је у другом делу да сломи отпор највећег ривала. Учинио је то најпре Аустралијанац хрватског порекла Том Рогић, после велике гужве у казненом простору домаћина у 50. минуту, да би Леј Грифитс у 65. искоса матирао голмана Ренџерса и показао колика је разлика између два најтрофејнија шкотска клуба у овом тренутку.

Јер, ово је била Селтикова трећа узастопна победа у дербијима. Све са најмање два гола разлике (2:0, 5:1, 2:0). Откако се Ренџерс вратио у елиту успео је само једном да откине бод Зеленима, али је претрпео четири пораза, примивши већ 15 голова. Сачекаће још на победу пред својом публиком коју у првенству прижељкује од марта 2012, кад је било 3:2.

Селтику је ово била 59 везана утакмица у Премијер лиги без пораза. Рекло би се, лако му је кад нема ко да га угрози...

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар