Seltiku 409. ''Old Firm'' za +8 na tabeli!

U jednom od najvećih derbija Evrope i sveta, ekipa Seltika savladala je Rendžers kao gost u sedmom kolu škotskog Premijeršipa – 2:0 (0:0).  Nekad bio derbi, danas to Seltik dobija kao od šale! Pokoren Ajbroks park. . . Opet!

Fudbal 23.09.2017 | 16:00
Seltiku 409. ''Old Firm'' za +8 na tabeli!
Bio je ovo 409. okršaj 'Kelta' i 'Policajaca', a zeleno-beli sada imaju sedam trijumfa manje od večitog rivala, dok je 86 mečeva završeno bez pobednika.

Prvo uzbuđenje na krcatom Ajbroksu viđeno je već u prvom minutu, kada je Tom Rogić lepo šutirao sa ivice kaznenog, ali je Vesli Foderigam zaustavio njegov pokušaj.

Nastavili su gosti sa atacima, međutim – rezultat se do poluvremena nije menjao, iako su redom pretili Patrik Roberts, Li Grifits i Stjuart Armstrong.

Ipak, i pored toga što je Grifits i drugi deo igre otvorio sjajnom šansom, odnosno novim promašajem, sve propušteno gosti su nadoknadili već u 50. minutu.

Upravo je Grifits izveo korner, a Rogić bio najviši u skoku za vođstvo Seltika. Gosti su nastavili sa napadima i posle stečene prednosti, da bi pitanje pobednika rešio Patrik Roberts petnaest minuta kasnije, za konačnih 2:0.

Ekipa Brendana Rodžersa je tako stigla do šeste pobede i sa 19 bodova zauzima prvo mesto, sa pet više, uz meč više, od drugoplasiranog Aberdina, dok je Rendžers četvrti sa 11.

U nacionalnom šampionatu sastali su se 310. put – Rendžers ima 119 trijuma, Seltik petnaest manje, odnos u 50 okrašja u Kupu je 24 na prema 16 u korist 'Kelta', dok 'Policajci' imaju pobedu više u 49 duela u Liga kupu – 24-2-23.

Mnogo su jači.

Nekad se zvao derbi - i to kakav -  sad je samo rutinsko odrađivanje posla za favorita. Jednostavno, Seltik je iskoristio posledice Rendžersovog bankrota i tavorenja u nižim rangovima, pa ga po povratku u Premijer ligu Škotske tuče kao od šale. Kao, na primer, danas u prvom Odl firm derbiju sezone - 2:0.

Na Ajbroks parku, pred 50.116 gledalaca, skoro da nije bilo dileme. Aktuelni prvak i od starta je stavio do znanja ko vlada Glazgovom, stvarao je šanse i bez obzira što su i Policajci imali jednu sjajnu (fantastična parada golmana Gordona posle šuta Alfreda Morelosa) uspeo je u drugom delu da slomi otpor najvećeg rivala. Učinio je to najpre Australijanac hrvatskog porekla Tom Rogić, posle velike gužve u kaznenom prostoru domaćina u 50. minutu, da bi Lej Grifits u 65. iskosa matirao golmana Rendžersa i pokazao kolika je razlika između dva najtrofejnija škotska kluba u ovom trenutku.

Jer, ovo je bila Seltikova treća uzastopna pobeda u derbijima. Sve sa najmanje dva gola razlike (2:0, 5:1, 2:0). Otkako se Rendžers vratio u elitu uspeo je samo jednom da otkine bod Zelenima, ali je pretrpeo četiri poraza, primivši već 15 golova. Sačekaće još na pobedu pred svojom publikom koju u prvenstvu priželjkuje od marta 2012, kad je bilo 3:2.

Seltiku je ovo bila 59 vezana utakmica u Premijer ligi bez poraza. Reklo bi se, lako mu je kad nema ko da ga ugrozi...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar