Суноврат ФИБА: Уцјењивање Савеза, квалификације и судије!

“Клуб који се одлучи да наступа у Еврокупу, мораће да буде суспендован од стране савеза те земље, а уколико не буде тако репрезентација ће сносити последице”.

Кошарка 24.09.2017 | 23:45
Суноврат ФИБА: Уцјењивање Савеза, квалификације и судије!
Пре нешто више од годину дана присуствовали смо ‘рату’ између ФИБА и Евролиге (ЕКА), када је Међународна кошаркашка федерација уценама покушала да дође до зацртаног циља.

Циљ ФИБА био је да “све” екипе које не учествују у Евролиги заузму место у новооформљеној ФИБА Лиги шампиона. 

Она (Лига шампиона) клубовима није доносила много финансијских резултата, а што је најважније победник овог такмичења није ишао директно у Евролиги, што је у неку руку и поента Еврокупа. 

Неки клубови били су у дилеми, неки су одмах одлучили да играју у Еврокупу ма шта буде, док су неки пали под утицај ФИБА и Кошаркашких савеза и прихватили учешће у ЛШ. 

Нажалост, један од тих клубова (који су пали од утицајем) био је и Партизан, који се прво определио за Еврокуп, а потом се под притиском предомислио и определио за Лигу шампиона.

Поред клубова из Србије (Партизан и Мега), за треће по рангу европско такмичење определили су још тимови из Турске, Француске, Грчке и неких мањих држава.

То је аутоматски значило да ће клубови из Шпаније, Русије, Италије, Хрватске, Израела, Литваније, Словеније, Црне Горе и Македоније бити суспендовани од стране Савеза, иначе ће национални тимови трпети.

И замислите, само "луд" је мислио да ће нешто од тога десити, нити су тимови суспендовани, нити је нека репрезентација била дисквалифкована из било каквих такмичења.

Што би у народу рекли “Појео вук магарца”, Међународна кошаркашка федерација доживела је још један у низу пораза и тако још више срозала свој кредибилитет у свету кошарке.

Евролига потпуно доминира клупском кошарком у претходних 17 година, а ФИБА је хтела преко ноћи да поврати оно што је давно дала.

Прва сезоне елитног кошаркашког такмичења била је 2000/2001, а исте такмичарске године ФИБА је ораганизовала такозвану Супролигу која је заживела само једну сезону.

До свега овога не би дошло да ФИБА није пристала да после 42 године кључеве клупске кошарке преда људима из Евролиге.

Од 1958. до 2000. године ФИБА је господарила кошарком и највећа клупска такмичења била су под њиховом ингеренцијом.

Међутим, Међународна кошаркашка федерација одличила је да прода највећи бренд и сада после 17 година покушава да се врати на тржиште.

Тренутно и дугорочно то изгледа незамисливо пошто је прошле сезоне Евролига потписала дестогодишњи уговор са ИМГ компанијом вредан чак 630 милиона евра.

Новац игра главну улогу, а тренутно ЕЛ много више даје клубовима него ФИБА.

Зашто бисмо само причали о клупској кошарци, када је стање међу националним тимовима сада још горе, после нове структуре и квалификација за СП, као и после Европског првенства на којима су судили арбитри који немају тај квалитет.

Откровење Међународне кошаркашке федерације биле су квалификације за Светско првенство 2019. године, нешто слично као и у фудбалу.

Међутим, по ко зна који пут ФИБА је покренула пројекат притом не мисливши о последицама.

Календар у кошарци потпуно је другачији, сезона траје током целе сезоне, нема репрезентативних пауза као у фудбалу, а ту је и велики утицај НБА – најјаче лиге на свету.

Американце искрено баш брига за тамо неке квалификације за шампионат света и одмах су ставили до знања да ФИБА да неће пуштати своје кошаркаше да одлазе из тимова и ризикују неку повреду против нижеразредних селекција.

Исто су приступили и челни људи Евролиге и једноставно систем није исти као у фудбалу и никада неће бити исти, с тим што то на људи из ФИБА нису мислили или нису желели да мисле.

Много оштрих речи било је на рачун Међународне кошаркашке федерације, поводом ових квалификација, као и одлуке да се Европско првенство игра на сваке четири године.

“Не бих да користим тешке речи, али мислим да је то бесмислено. ЕП су се играла 40 пута за 82 година, а сад ће на четири године. Је ли то добро? Пре свега за младе играче. Ево сада се многи играчи нису одазвали из разноразних разлога. То је прилика за младе. Сад ће млади играч да чека четири године да игра на ЕП. ФИБА је све урадила против кошарке. Све што је могла да уради”, рекао је Жељко Обрадовић, а потом и додао.

"Треба да седну ФИБА, Евролига, НБА и сви фактори и направе један заједнички календар који ће бити добар пре свега за играче. Мора да се води рачуна о њиховим обавезама али и правима. Ја стално понављам да играчи у Европи морају да схвате да морају да имају своје удружење и преко њега да утичу на своја права јер обавеза имају много али права и не баш”.

Србија је у групи Г квалфикација за Светско првенство и играће са селекцијама Немачке, Грузије и Аустрије. Прву утакмицу игра са Аустријом (24. новембра), другу са Грузијом 27.11, док последњи меч у групи игра са Немачком 2. јула 2018. године. Више о квалфикацијама проћитајте ОВДЕ.

“Кад дођу ове кавлификације и наступи играча за репрезентације то није питање за мена. Ја нећу нити да браним нити да дајем своје мишљење. Ја сам тренер, а то ће бити питање за клуб и за играче који сами треба да одлуче", додао је Обрадовић.

Поред Обрадовића, оштро су причали и Шарунас Јасикивичијус, Еторе Месина и многи други, сада је на ФИБА само да слуша речи из уста великих познаваоца игре под обручима.

Такође, одлука да се суспендују арбитри који суде у Евролиги испала је као тотални промашај и још један фијаско Међународне кошаркаше федерације.

На утакмицама ЕП правду су делиле судије из Јапана и Бразила, што је био тотални апсурд. Такође, из еврпских држава није било оних најбољих, већ су арбитрирале судије без великог искуства.

ФИБА је ту још једном заказала, држали су се својих ‘принципа’ и због њих смо били ускраћени да гледамо праведну кошарку на обе стране.

Врхунац свега било је финале, када су на нашу жалост судије играла велику улогу.

Нико не каже да су они то намерно радили, могло је да се преломи и на Словенце, међутим њихово неискуство, што води до неодлучности, а потом и лоших одлука, довело нас је до тога да гледамо неравномерну борбу, где нам није дата шанса.

"Управо то сам рекао момцима, нисте добили шансу да се на једнак начин борите за медаљу", рекао је Ђорђевић после финала Евробаскета.

Селектор је тада посебно издвојио неколико ситуација када се "ломио" резултат, попут фаула који није свиран над Лучићем, а где је добио техничку због "флопинга".

"Направили смо после полуфинала видео у ком смо извукли 18, 18 спорних ситуација. После Русије (групна фаза) са седам ситуација за намеран фаул пошто су нам вече пре тога стално причали за то. Било је ситуација. Ако се свира Бобану, зашто не и Видмару", казао је Ђорђевић.

Суноврат ФИБА је очигледан, свака наредна одлука им је све гора и гора, и једноставно не можемо да претпоставимо шта би могао да буде њихов наредни корак.

Само се надамо да ће коначно бити у добробит европске и светске кошарке, а што је најважније, у добробит кошаркаша, јер не играју “фотељаши” ову игру, већ су они ти који на најбољи могући начин репрезентују један од најмасовнијих спортова на свету.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар